Castelldefels, ciutat pionera a impulsar una zona ZEPA urbana a Catalunya

10/11/2023 - 12:23

L'alcalde Manuel Reyes, juntament amb el president de l'Institut Català d'Ornitologia, Jordi Baucells, la plataforma de l'Olla del Rei i les entitats veïnals, han unit forces en signar una carta adreçada a la Generalitat.

En aquesta carta, sol·liciten la protecció de l'entorn de l'Olla del Rei, fent un pas transcendental cap a la creació de la primera Zona d'Especial Protecció per a Aus (ZEPA) urbana a Catalunya. La ZEPA, una categoria d'àrea protegida reconeguda pels estats membres de la Unió Europea, serà un instrument essencial per conservar i millorar l'entorn natural adjacent a la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) a Castelldefels. Aquesta iniciativa no només incrementarà les oportunitats de finançament, sinó que també establirà un pla d’acció i gestió, millorarà la qualitat de l’ús públic i assegurarà la protecció de les espècies locals, amb un enfocament especial en les aus.

A la carta signada, adreçada a David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del Govern de la Generalitat, se sol·licita l'aprovació urgent d'aquesta mesura, atès que és una competència autonòmica. El regidor de Medi Ambient, Pedro Paredes, destaca que "aquesta declaració forma part d'una sèrie de mesures destinades a protegir l'Olla del Rei, sent la primera el protocol d'actuació en cas d'abocaments residuals aprovat al ple de setembre". L'aprovació d'aquest espai convertiria Castelldefels en la primera ciutat de Catalunya amb una ZEPA urbana, marcant una fita significativa en divulgació i protecció ambiental. La ciutat es posiciona com un model que cal seguir en la integració harmoniosa entre el desenvolupament urbà i la preservació del medi ambient. 
El president de l'Institut Català d'Ornitologia, Jordi Baucells, assenyala que “avui és un gran dia per a aquesta ciutat; amb aquesta mesura, la voluntat política del govern trobarà sempre el suport científic”.

El compromís de l'alcalde per conservar i potenciar els espais verds de la ciutat, basat en l'orientació d'experts i plataformes ambientals, es reafirma amb aquesta iniciativa, que estableix les bases per a un llegat ambiental sostenible.

 


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Entre finals de desembre i durant el mes de gener, se substituiran 1.389 lluminàries de tecnologia de descàrrega de la via pública per noves lluminàries LED. L'acció reduirà la potència instal·lada (i el consum energètic) a més de disminuir la petjada de carboni en unes 102 tones/any.

Article

Més de 1.800 persones es van passar dissabte per alguna de les 74 parades instal·lades a la plaça de l’Església · En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, va apostar un cop més per les 3R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar)

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Butlletí