Caldes de Montbui promou la reintroducció de 12 varietats locals d’hortalisses

18/05/2018 - 08:11

12 mesos, 12 varietat locals és un projecte de reintroducció d’hortalisses tradicionals a les hortes de Caldes de Montbui que promou la recuperació de l’hort de proximitat i del treball col·lectiu

Aquesta primavera, coincidint amb l’època de màxim rendiment de les hortes, es posa en marxa el projecte de reintroducció de 12 varietats locals d’hortalisses que consisteix en la publicació d’un llibre i en l’acompanyament a hortolans calderins perquè cultivin aquests productes locals.

Del llibre 12 mesos, 12 varietats locals, editat de manera conjunta per l’Ajuntament de Caldes de Montbui i el Consell Comarcal, i signat pel calderí Jonatan del Amo, se n’han editat 400 exemplars. 150 estan sent distribuïts de manera gratuïta entre els hortolans de Caldes de Montbui, la Biblioteca de Caldes guardarà algun exemplar per consulta i la resta la repartirà el Consell Comarcal del Vallès Oriental a petits productors o a fires relacionades amb l’agricultura, entre altres.

En paral·lel a la distribució de llibre, l’hortolari de 12 varietats d’hortalisses està sent promogut entre els hortolans calderins per tal que se sumin al cultiu d’aquests productes i en formin part del projecte durant tot l’any. L’objectiu és que els plantin, els tastin i aprenguin tot el què necessiten saber sobre el seu cultiu a través del llibre.

Per això, el projecte inclou oferir planter gratuït de cada varietat als hortolans de les Hortes de Baix i dels Horts Domèstics de Torre Marimon A la vegada, la iniciativa també vol incidir en la cooperació en grup i l'ajuda mútua i de moment ja s’ha aconseguit que els hortolans de les Hortes de Baix creïn un espai comú on cultivaran entre tots algunes d’aquestes varietats.

De moment s'ha entregat 2000 tomaqueres del Vallès als hortolans (entre elles les varietats Pometa, Cor de Bou, Cirerol de Caldes, Mala Cara, Nas de Bruixa i Bombeta de Caldes), i properament es repartirà altres espècies (pebrot Groc, carbassa del Violí, Bròquil de Santa Teresa, Col de Paperina, enciam Negret i ceba Agra). També s'ha repartit una petita part de llavor de Blat de Moro Groc i Vermell (una varietat de blat de moro de crispetes de Caldes) i de ravenet Rosa llarg.

12 mesos, 12 varietats locals és un projecte promogut per l’Ajuntament de Caldes de Montbui, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i l’associació La Panotxa. I l’hortolà i divulgador que ha dirigit l’estudi i la recuperació de les hortalisses locals ha estat Jonatan del Amo.

El llibre i el projecte han estat presentats aquest matí, en la roda de premsa a càrrec de l’alcalde, Jordi Solé, el regidor d’Espais Públics i Sostenibilitat, Jaume Mauri, el gerent del Consell Comarcal, Ignasi Valls, i l’autor del llibre, hortolà divulgador, Jonatan del Amo.

Tornar a l’hort el què és de l’hort

Com explica el llibre “a partir dels anys 60 del segle XX amb l'entrada de l'anomenada Revolució Verda, amb l'aparició dels agroquímics i la mecanització, es va reduir la biodiversitat agrícola apostant majoritàriament per unes varietats híbrides i comercials que donessin un alt rendiment als cultius, donant com a resultat la pèrdua permanent de molts trets genètics valuosos obtinguts en varietats tradicionals durant centenars d'anys.

La desaparició de varietats locals també va lligada a la pèrdua de molts plats de la nostra gastronomia, on en formaven un element imprescindible, i també a una disminució de les propietats organolèptiques dels aliments, com ara textures, aromes i sabors
.”

Aquest projecte té per objectiu promocionar les varietats locals per tal que no desapareguin, i tornin a l'hort i a la cuina.

12 mesos, 12 varietats locals, el llibre

El llibre és fruit d’un treball de recerca i investigació de l’hortolà calderí Jonatan del Amo que acosta als hortolans de manera senzill i didàctica a varietats d’hortalisses força representatives de l’entorn. L’objectiu de la publicació és la reintroducció d’aquestes varietats en els hàbits de cultiu i gastronòmics de proximitat, potenciant productes de temporada arrelats a la comarca i respectuosos amb l’entorn.

De cada varietat, el llibre inclou una introducció al seu context històric i informació bàsica per assegurar l'arrelament i l'antiguitat d'aquestes hortalisses. A més, promou l'autosuficiència pagesa amb informació sobre com guardar-ne llavors i la millor manera de conservar-les per fer els seus propis planters.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’objectiu és afavorir el debat i contrastar idees sobre el nou reglament mentre aquest s’està elaborant

Reportatge
Els horts comunitaris reforcen el companyerisme i les activitats compartides. En aquesta foto es pot observar el treball en un bancal. Crèdit: Anna Àvila.

Els horts comunitaris reforcen el companyerisme i les activitats compartides. En aquesta foto es pot observar el treball en un bancal. Crèdit: Anna Àvila.

Les persones necessitem trobar vies alternatives de consum i de vida, i tenir més i millor accés al verd. Aquesta és la lliçó apresa després d’una pandèmia mundial vinculada a la globalització i la destrucció de la natura que se suma a la situació actual de crisi climàtica. Una opció interessant per donar-hi resposta des de  les ciutats són els horts urbans, espais multifuncionals que proporcionen un abastiment més sostenible alhora que obren tot un ventall de vincles amb el medi ambient, la comunitat i l’aprenentatge.

Notícia

Transició Ecològica unificarà les condicions d'ús dels espais destinats a associacions veïnals i Gent Gran

Butlletí