Caldes de Montbui canvia l’enllumenat públic a led

26/06/2018 - 08:59

Jaume Mauri, regidor d'Espais Públics i Sostenibilitat

L’Ajuntament de Caldes de Montbui està duent a terme una adequació progressiva de l’enllumenat del municipi amb tecnologia led, que afavoreix l’estalvi energètic en un 50%.

D’acord amb el Reglament de contaminació lumínica de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Caldes de Montbui està duent a terme una adequació progressiva de l’enllumenat del municipi, transformant els dispositius de vapor de sodi a led. S’afavoreix, així, un estalvi energètic d’un 50%. El vapor de sodi desprèn una llum groguenca en comparació amb el blanc del led que suposa una major i millor il·luminació. Així doncs, amb el canvi, s’augmenta la capacitat d’il·luminació amb una potència més baixa.

Enguany, fins al mes de maig del 2018 són vàries les actuacions d’adequació de l’enllumenat que s’han dut a terme en el municipi. El centre històric és un dels barris que ja ha fet el canvi quasi en la seva totalitat, llevat de la part del carrer Major que dóna a l’escorxador i el passeig del Remei.

L’actuació de millora també s’ha dut a terme al carrer Font i Boet, a la plaça Catalunya, a la plaça Romà Martí, a la plaça de la República, a la Zona Esportiva de Les Cremades i el tram de l’avinguda Pi i Margall des de la plaça de l’Àngel fins al carrer Homs.

En quant a les actuacions previstes fins a finals d’any 2018, es tindrà en compte la transformació de vapor de sodi a led a la plaça Moreu i al barri de l’Ametller, als carrers Estació, Pau Cuscó, Anselm Clavé, Lleida, Dr. Xal·labarder i Joaquim Jorba. Restaran per adequar en una fase següent els carrers Sant Roman, Avel·lí Xal·labarder i Sant Fèlix.

També està prevista la millora de l’enllumenat al parc del Bugarai i a la zona verda de l’skateparc.

Regulació lumínica

L’Ajuntament de Caldes de Montbui posa en pràctica la implantació de les mesures incloses en la normativa catalana de protecció del medi nocturn que suposa una important reducció de l’impacte ambiental de les instal·lacions d’il·luminació. La renovació de tots els aparells i les instal·lacions d’il·luminació exterior de Catalunya substituint-los per d’altres que compleixin els criteris del Decret 190/2015, aporta: estalvi energètic; menys contaminació atmosfèrica per la reducció de l’emissió de gasos generats en la producció de l’electricitat; menys impacte sobre el canvi climàtic, amb menor emissió de gasos d’efecte hivernacle, i la utilització de làmpades amb menor contingut de substàncies perilloses.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Parets presenta la campanya per renovar l’enllumenat públic ‘Parets LED'S Go!’

Notícia

Aquesta actuació tindrà una durada aproximada de 2 mesos, i afectarà diferents zones del municipi.

Article

La Comunitat Energètica Local de Caldes, La CEL, rep el Premi Torres & Earth 2022 en la categoria de Territori Sostenible per l’aposta que apropa l’energia fotovoltaica a la ciutadania.

Butlletí