Barcelona aprofita l'espai públic com a generador d'energia

Font: Ajuntament de Barcelona

05/09/2017 - 09:19

A la ciutat de Barcelona hi ha dotze pèrgoles generadores d’energia que podrien arribar a abastar unes cinc-centes llars, i es preveu que en els propers anys se’n construeixin deu més.

Per als propers anys, hi ha l'objectiu de doblar la capacitat productora d'energia renovable a la ciutat i usar l'espai públic i els edificis municipals per fer-ho. Actualment, hi ha 12 pèrgoles generadores d'energia repartides per la ciutat a les quals al llarg dels propers anys se sumaran 10 més, i 60 edificis i equipaments municipals que també generen energia elèctrica.

La generació d’energia a l’espai públic és una de les accions que formen part de l’estratègia per aconseguir que Barcelona tingui un model energètic basat en l’eficiència, l’ús racional de l’energia i la generació renovable i local. Aquesta estratègia es concretarà amb la posada en marxa de la comercialitzadora elèctrica pública, prevista per a l’estiu del 2018.

De les pèrgoles existents a la ciutat, algunes es van crear per generar energia i altres s’han reconvertit per poder fer-ho. L’energia que generen s’injecta directament a la xarxa elèctrica de la companyia o bé serveix per nodrir altres consums, com pot ser l’enllumenat públic de l’entorn. Les 12 pèrgoles generadores d’energia podrien arribar a abastar unes 500 llars, i es preveu que en els propers anys se’n construeixin 10 més.

Convertim les plaques solars en un element arquitectònic quotidià, i per tant, en un element de sensibilització”, ha dit el regidor d’Aigua i Energia, Eloi Badia. Un bon exemple és la pèrgola de la plaça del Centre, situada sobre una zona de jocs infantils i que subministra el 70% de les necessitats energètiques de l’enllumenat de la plaça.

Generació d’energia en edificis municipals

La ciutat disposa, a més, de 60 edificis i equipaments municipals que generen energia elèctrica, amb un total de 1.000 kWp de potència fotovoltaica instal·lada. Actualment hi ha en licitació 31 projectes més per generar energia en edificis públics ja existents.

Un dels aspectes que cal potenciar, segons Badia, és la participació de tota la ciutadania: “Busquem la implicació de tots els actors i també la complicitat dels veïns i les veïnes, perquè puguin participar en els projectes.” Per estimular la generació energètica dels particulars, s’han impulsat tota una sèrie d’ajuts i subvencions en edificis i habitatges de la ciutat i s’està treballant per impulsar bonificacions fiscals.

A més, al mapa interactiu al web energia.barcelona es pot consultar quanta energia generen aquests edificis i l’estalvi en consum energètic i en emissions de CO2 que suposen.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

El títol premia les construccions que mantenen un compromís amb la sostenibilitat, mitjançant l’eficiència energètica i el baix impacte ambiental. Leed és l'acrònim en anglès de Lideratge en Energia i Disseny Ambiental, és el reconeixement que es dóna, des de l’US Green Building Council, a aquells edificis que s’adapten al disseny sostenible i a l’eficiència energètica. En el cas del Camp del Ferro, s'ha rebut en la categoria més alta, Leed Gold.

Acte
03/11/2020
Centre Cívic de Vallvidrera. Carrer dels Reis Catòlics, 16. Barcelona
Notícia

L’Ajuntament de Barcelona s’incorpora al projecte PRIMA, que ubicarà una plataforma d’integració d’energies renovables i emmagatzematge a Barcelona per millorar la competitivitat de la indústria del sector energètic. El conveni atorga 300.000 euros a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) per desenvolupar aquest projecte, que s’alinea amb el compliment de l’Agenda 2030.

Butlletí