Barberà del Vallès impulsa quatre instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals

16/09/2021 - 09:00

Els equipaments seleccionats per executar les instal·lacions fotovoltaiques són l'Institut Escola Can Llobet, l'Escola Pablo Picasso, el Centre Cívic Ca n'Amiguet i la Instal·lació Esportiva Municipal Maria Reverter.

En els últims mesos, l'Ajuntament de Barberà del Vallès està impulsant l'execució de quatre instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals, donant compliment a part dels compromisos vers la lluita contra els efectes del Canvi Climàtic que va adquirir amb l'aprovació al Ple municipal de la Declaració d'Emergència Climàtica i l'Estratègia Municipal de Transició Energètica. 

El canvi climàtic es produeix, en gran mesura, per les emissions de CO2 provocades per la utilització dels combustibles fòssils en la producció d'energia. Per tant, és necessari impulsar una Transició Energètica basada en la reducció del consum energètic i la substitució de les energies convencionals per renovables.

Els equipaments seleccionats per executar les instal·lacions fotovoltaiques són l'Institut Escola Can Llobet, l'Escola Pablo Picasso, el Centre Cívic Ca n'Amiguet i la Instal·lació Esportiva Municipal Maria Reverter, utilitzant com a eina de referència per a la selecció dels equipaments el Pla Municipal de Cobertes Fotovoltaiques elaborat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Aquest Pla, que serveix com eina de planificació per l'execució d'inversions en energia solar fotovoltaica en equipaments públics municipals, determina el potencial que presenten els edificis públics de Barberà del Vallès per la instal·lació d'energia solar fotovoltaica, on dins dels cinc edificis més ben posicionats per a rebre aquest tipus d'instal·lació es troben els quatre que està impulsant l'Ajuntament actualment.

Cal destacar que la instal·lació fotovoltaica prevista a l'Escola Pablo Picasso. s'executarà en règim d'autoconsum compartit amb compesació d'excedents, compartint l'energia generada en la instal·lació de l'escola amb la Biblioteca Esteve Paluzie.

 

Autoconsum i estalvi

Durant l'any, el conjunt de les quatre instal·lacions tindran la capacitat de produir aproximadament 463.000 kWh, dels quals 346.000 kWh seran per autoconsum. La resta de consum anual, que es dona en hores sense sol i ascendeix a 1.043.000 kWh, seguirà sent consumida de la xarxa elèctrica.

La major part dels excedents sobrants de producció fotovoltaica, aproximadament 109.000 kWh, que seran abocats a la xarxa, es compensaran mensualment en la factura, generant un estalvi.

Per a l'execució de les instal·lacions solars fotovoltaiques, per autoconsum i abocament d'excedents a la xarxa, en les cobertes dels quatre equipaments municipals, l'Ajuntament de Barberà del Vallès ha estat beneficiari d'una subvenció que atorga l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) en el marc del Programa operatiu FEDER de creixement sostenible 2014-2020, segons el Reial Decret 616/2017, de 16 de juny, pel qual es regula la concessió directa de subvencions a projectes singulars d'entitats locals que afavoreixin el pas a una economia baixa en carboni. Amb una inversió total de 451.236,86€, l'ajut sol·licitat ha estat de 225.618,42€.

 

L'AMB sumarà tres instal·lacions fotovoltaiques més a la ciutat

Una de les línies d'acció de l'AMB, en el marc del procés de transició energètica que s'impulsa des de la seva Àrea de Medi Ambient, és afavorir l'autoconsum fotovoltaic en edificis municipals, com a primer pas per a complir amb els objectius climàtics mundials i europeus.

Amb aquesta finalitat, l'AMB promourà l'execució de tres instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals de Barberà del Vallès: l'Escola Marta Mata, l'Escola Can Serra i l'Escola Elisa Badia.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

El projecte permetrà produir més de 2 GWh anualment, reduir més de 528 tones de CO2 i estalviar 340.000 euros a l’any

Notícia

Els parcs fotovoltaics de les dues plantes produiran, anualment, prop de 1.400 MWh/any per a l’autoconsum, l’equivalent a les necessitats anuals d’energia de 400 habitatges, evitant l’emissió de 649 tones de CO2

Entrevista
El projecte de la Comunitat Energètica Local de Caldes de Montbui arrencarà al març del 2022
El regidor Jordi Martín al costat de les plaques fotovoltaiques d’un equipament municipal de Caldes. Autor: Jordi Martín

El regidor Jordi Martín al costat de les plaques fotovoltaiques d’un equipament municipal de Caldes. Autor: Jordi Martín

Jordi Martín, regidor d’Acció Climàtica de Caldes de Montbui, ha liderat un projecte per a implantar la Comunitat Energètica Local (CEL) del municipi. Arran d’una proposta ciutadana sorgida durant l’elaboració del Pla d’Acció Climàtica, aquesta iniciativa oferirà als ciutadans la possibilitat de produir i consumir energia fotovoltaica, reduint el cost de la despesa elèctrica i retallant l’impacte ambiental de l’energia convencional. 

Butlletí