Aturar la regressió de les platges

Font: AMB

08/08/2020 - 09:15

L'AMB engega estudis per conèixer la dinàmica del litoral nord de les platges metropolitanes.

L'AMB, en coordinació amb altres administracions i organismes implicats, ha engegat diferents estudis per adquirir més coneixement sobre la dinàmica del litoral i, d'aquesta manera, trobar solucions per aturar la regressió de les platges metropolitanes.

Les platges del nord de l'AMB estan patint una important pèrdua de sorra. El municipi de Montgat és una de les zones més afectades, amb gairebé 75.000 m3 erosionats. La platja de Badalona també es troba en regressió, tot i que en un grau menor. El temporal Glòria i els temporals posteriors han agreujat la situació.

El municipi de Montgat és una de les zones més afectades, amb gairebé 75.000 m3 erosionats.

Aquest mes de juny, la secció de Cartografia de l'AMB ha realitzat la primera topobatimetria de detall i contínua de tota la zona submergida del litoral nord. Mostra amb molt de detall el relleu submergit dels aproximadament nou quilòmetres de costa del davant de Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat. Amb el model 3D i el plànol d'isòbates que se n'obtingui, es podrà conèixer i modelitzar molt millor la dinàmica d'aquesta zona.

El Servei de Platges, a partir d'aquesta nova informació topobatimètrica i de la integració de les dades, juntament amb les dades de l'evolució de l'amplada de la costa i de la pèrdua volumètrica de sorra, ha encarregat els estudis previs d'estabilització del litoral nord de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'anàlisi de les dades obtingudes permetrà definir possibles actuacions per preveure i aturar la regressió.

Pel que fa al litoral sud, el desembre passat es van presentar els estudis previs d'estabilització de les platges de Gavà i Viladecans, davant de les afectacions de l'erosió, que arriben fins i tot a zones urbanes.

A principis del 2020 també es van publicar els resultats de l'estudi LIDAR, que compara el volum de sorra present a les platges metropolitanes entre els anys 2013 i 2017. En cinc anys s'ha produït una pèrdua sostinguda i significativa de sorra al litoral metropolità, que assoleix un volum de gairebé 500.000 m3


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

En un projecte desenvolupat a la platja del Racó de Begur, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament continua treballant en el creixement i conservació de l’espècie Stachys marítima, una planta en perill d’extinció.

Article

El temporal Gloria, que va passar entre els dies 20 i 23 de gener del 2020, va sacsejar el litoral tant a la seva part emergida com a la submergida.

Acte
02/08/2020 - 10:00
09/08/2020 - 10:00
Centre d'Estudis del Mar, Sitges

Butlletí