Agbar i la Diputació de Barcelona impulsen l'ús sostenible de l'aigua als municipis de Barcelona

L'acord implica una inversió de 345.000 euros per desenvolupar projectes
Font: DiBa
04/06/2009 - 00:00

Agbar i la Diputació de Barcelona han signat un conveni de col·laboració que pretén afavorir la implantació de mesures que afavoreixen l'ús sostenible de l'aigua als municipis de la província de Barcelona que així ho vulguin. El conveni fixa tres àmbits principals d'actuació que alhora es concreten en tres projectes: la millora de la sostenibilitat en l'ús de l'aigua a l'espai públic municipal; l'aplicació de la Directiva marc de l'aigua a un tram urbà d'un curs fluvial; i la redacció d'un manual prototípic d'operació d'un servei municipal d'aigua. La inversió prevista per desenvolupar aquests projectes és de 345.000 euros. El conveni tindrà una durada d'un any, i es podrà prorrogar fins a un màxim de tres.

Respecte a la millora de la sostenibilitat en l'ús de l'aigua a l'espai públic municipal, es definirà un model que afavoreixi la reutilització, la millora de l'eficiència i la implicació ciutadana. Entre les actuacions per potenciar la reutilització, es proposa identificar recursos hídrics alternatius a l'ús de l'aigua potable per al manteniment de l'espai públic i analitzar la viabilitat d'instal·lar una doble xarxa, una per a l'aigua potable i una altra destinada a l'aigua no potable, per a la neteja de carrers i clavegueram, el reg de jardins, etc.

La millora de l'eficiència s'aconseguirà amb l'aplicació de solucions tecnològiques com ara la utilització de comptadors digitals i la informació en temps real de cada consum i per a cada contracte, i la fixació d'ajuts per a l'eliminació dels subministraments per aforament, entre altres iniciatives. També es proposa la utilització de la xerojardineria (un tipus de jardineria que consumeix poca aigua) en els espais públics, ja que un jardí d'aquestes característiques pot disminuir el consum d'aigua un 75% en relació amb els jardins tradicionals.

Pel que fa a la Directiva marc de l'aigua a un tram urbà d'un curs fluvial, és l'eina legal d'àmbit europeu per equilibrar usos del recurs amb la necessitat pròpia del medi i la seva conservació. En aquest context, sovint es planteja la seva aplicació a trams urbans de rius en els quals la millora de la qualitat de l'aigua els ha de convertir en un espai natural destacat dins del terme municipal. Així, se seleccionarà un tram de riu situat dins de l'àmbit de la Diputació i es redactarà un avantprojecte que recollirà les actuacions necessàries per aplicar la Directiva marc en aquest tram. L'avantprojecte, més enllà de satisfer els requeriments particulars a l'àrea estudiada, contindrà les recomanacions que permetran explotar-lo en altres emplaçaments.

Finalment, i pel que fa a la redacció d'un manual del servei municipal d'aigua, val a dir que un servei d'abastament d'aigua necessita la regulació de drets i deures de tres actors: l'ajuntament, com a titular del servei; el gestor tècnic del servei, i els clients. El manual d'operació és el conjunt de normes de caràcter jurídic o tècnic que regulen les actuacions de tots tres, fixa els seus drets i deures, i també els aspectes tècnics, administratius i econòmics, entre d'altres. Amb aquest acord, s'elaborarà un manual tipus d'operació d'un servei municipal d'aigua que es posarà a disposició dels ajuntaments.

Relacionats

Butlletí