[ACCIÓ 21] La sostenibilitat des de l'arrel. Forum de la Societat Catalana d'Educació Ambiental

01/03/2006 - 00:00
Més de 500 persones i 70 organitzacions vinculades a l'educació ambiental s'han involucrat de manera directa en el Fòrum d'Educació ambiental que durant 7 anys ha organitzat anualment la Societat Catalana d'Educació Ambiental(SCEA). Aquest fòrum és un ampli procés de participació col·lectiva al voltant de l'educació ambiental, de caràcter dinàmic.
Va nàixer al 1998 amb la finalitat de revisar i repensar la tasca realitzada fins al moment i dissenyar línies estratègiques per impulsar l'educació ambiental a l'inici del segle XXI. Aquesta iniciativa que s'ha articulat al voltant d'activitats i forums de debats per als professionals de l'educació, va ser reconeguda amb el Premi Acció 21 2004 que atorga el Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat a aquelles accions que han contribuït a assolir els objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.
La idea neix de la necessitat de revisar plantejaments i d'unir esforços després d'una història de més de 30 anys d'experiències d'educació ambiental portades a terme per un ampli ventall d'agents educatius que amb freqüència no trobaven un espai comú o la motivació necessària per fer-ho. Per tant aquest Fòrum durant 7 anys ha configurat un marc d'acció comú per als agents educatius, definint objectius, prioritats i estratègies per millorar en coherència i eficiència; ha actuat com una plataforma per al contacte i el diàleg entre les persones i els col·lectius implicats, facilitant estructures de coordinació. Al mateix temps ha contribuït a la formació permanents dels agents educatius, revitalitzant el col·lectiu a través d'una iniciativa amb una ampla projecció social.
El Fòrum és fonamentalment d'àmbit català, tot i que també hi participen algunes entitats de fora de Catalunya: La Societat Balear d'Educació Ambiental (SBEA) hi ha col·laborat activament, i també han participat en el debat i les trobades entitats de València, Aragó i Múrcia. En aquest sentit és també obert a totes les persones o col·lectius que es defineixin com agents d'educació ambiental o per a la sostenibilitat.
La Societat Catalana d'Educació Ambiental és una associació pionera en el conjunt de l'Estat en aquest àmbit, que va néixer l'any 1985 per tal de donar suport a les persones que es dediquen professionalment o estan interessades en l'educació ambiental. Es proposa doncs impulsar una educació renovada que contempli la problemàtica socioambiental emergent i alhora contribuir a formar ciutadans capaços d'analitzar-la i de donar-hi resposta.

Relacionats

Butlletí