63 organitzacions socials d'Aragó reclamen un compromís de participació i transparència

06/06/2003 - 00:00
Amb el títol "Iniciativa del Tercer Sector", el document subscrit fins el moment per 63 organitzacions que treballen en diversos sectors socials pretén la potenciació a Aragó d'un fort entramat social i institucional, sustentat en mecanismes que potenciïn la transparència i la participació. Tot això amb l'objectiu compartit d'aconseguir una societat més equilibrada social i territorialment, més participativa i més sostenible des d'un punt de vista ambiental. Entre les qüestions que demanen hi ha la inclusió de criteris ambientals en les contractacions públiques. Aquesta iniciativa sorgeix d'un grup d'entitats ciutadanes que -després d'un exercici d'autocrítica, segons reconeixen, per la manca d'una adequada coordinació i col·laboració en el sector social- han decidit promoure un document que aconsegueixi el màxim suport del sector i serveixi, a més, per a interpel·lar als partits polítics i assumir compromissos conjunts per a millorar el diàleg permanent, la participació i la transparència. Els onze punts del document són:
> Garantir la participació social en els òrgans col·legiats consultius promoguts per les administracions públiques. > Estimular la participació efectiva de les entitats socials en l'elaboració de plans sectorials. > Fomentar la participació de les entitats socials en l'elaboració i seguiment dels pressupostos públics. > Garantir la participació de la societat civil organitzada en el seguiment dels Fons Estructurals i de Desenvolupament Rural. > Facilitar que els treballadors públics puguin ocupar tasques de cooperació en entitats socials. > Facilitar l'accés a la informació als ciutadans i les entitats socials. > Introducció de criteris mínims socials, laborals i ambientals en les contractacions públiques. > Valorar en les concessions de serveis públics les alternatives de gestió per part de la pròpia administració, entitats no lucratives, empreses d'inserció social o centres especials d'ocupació. > Promoure mecanismes de participació directa de la ciutadania. > Establir modalitats de finançament per a donar suport els processos de planificació participativa, generació d'alternatives i seguiment de l'execució dels pressupostos públics. > Assegurar la gestió adequada dels fons públics per entitats socials mitjançant procediments objectius i transparents.
Les organitzacions que han subscrit el document fins el moment agrupen a unes 615 entitats (atès que algunes d'aquestes entitats són coordinadores, federacions, etc.) i no menys de 90.000 associats. Les entitats socials han fet una estratègia per informar a la societat aragonesa -i especialment a la seva base social- d'aquesta iniciativa conjunta, així com de la resposta que obtinguin dels partits polítics.

Relacionats

Butlletí