2.000 llars en situació de pobresa estalviaran energia amb el suport de la Diputació de Barcelona

01/08/2016 - 12:00

La Diputació de Barcelona ha engegat un programa d'intervenció a habitatges en situació de pobresa energètica, que parteix d'auditories encaminades a obtenir un estalvi en aquestes llars. Al llarg del 2016 i 2017 s'intervindrà en 2.000 habitatges de 200 municipis per aconseguir un estalvi valorat en 600.000 euros, amb una reducció d'emissions de CO2 de 315 tones anuals; un estalvi energètic equivalent al consum anual de gairebé 100 llars.

 

Dues proves pilots, ja finalitzades, dutes a terme al Consell Comarcal d'Osona i a Vilanova i la Geltrú, han permès constatar que gràcies a la intervenció s'aconsegueix un estalvi de consum energètic de 301€ i de 620,5 kwh de mitjana anual per llar.

Segons Maite Fandos, diputada de Benestar Social de l'Àrea d'Atenció a les Persones, aquest conjunt d'accions s'han engegat per donar suport als municipis en l'àmbit de la prevenció i l'atenció a la pobresa energètica. Inclouen suport econòmic, capacitació dels professionals de serveis socials i intervenció en llars vulnerables per millorar l'eficiència energètica. Ha destacat que l'empoderament de la ciutadania i la informació per reforçar el treball dels tècnics municipals són la base del projecte.

A més de les auditories energètiques per monitoritzar el consum, el programa inclou instal·lació gratuïta d'elements de baix cost -com bombetes de baix consum, temporitzadors, regletes amb interruptor o virets per les finestres-, formació per a les persones beneficiàries, consells per a l'estalvi i tràmits amb les companyies subministradores per sol·licitar el bo social o optimitzar les condicions de contractació, com ara baixant la potència contractada o sol·licitant una discriminació horària.

La Diputació de Barcelona ha destinat, també, 15 milions d'euros addicionals als municipis i consells comarcals per combatre la pobresa energètica i cobrir necessitats socials bàsiques a través de les ajudes d'urgència social.

D'altra banda, en conveni amb el Departament de Benestar Social i Família i l'Institut Català d'Energia de la Generalitat de Catalunya, s'organitzen tallers formatius per orientar els professionals dels serveis socials bàsics sobre com abordar la pobresa energètica,. Durant el 2016 s'estan fent 10 tallers amb la participació de 300 professionals.

També, la Diputació de Barcelona col·labora en l'organització del I Congrés Català de Pobresa Energètica, que se celebrarà el proper novembre, a Sabadell. Segons la diputada Maite Fandos: "la Diputació de Barcelona participa en l'organització del Congrés perquè la pobresa energètica és una de les emergències socials que més afecten als municipis, a la qual cal donar una resposta coordinada i efectiva".


Categories: 

Relacionats

Article

Els punts d’assessorament energètic de Barcelona (PAE) ja han evitat, des que es van crear, l’any 2017, 107.960 talls de subministrament de llum, d’aigua i de gas en domicilis de la ciutat. A més, han atès consultes de gairebé 155.500 persones de fins a 60.500 llars.

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès continua amb el seu compromís amb l’energia solar fotovoltaica i crearà 8 grans centres de producció fotovoltaica ubicats a les cobertes d’edificis municipals que també donaran cobertura al seu voltant en un radi de 500 metres. El cost total del projecte és d’1,2 milions d’euros i podria optar a una subvenció del 90% per part de la Diputació de Barcelona. Així, tots els equipaments municipals funcionaran amb energia solar.

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una prova pilot per compartir energia solar de les pèrgoles fotovoltaiques de l’espai públic. L’objectiu és abastir 1.010 famílies en situació de vulnerabilitat que visquin en un radi de 500 metres d’11 pèrgoles fotovoltaiques municipals situades a l’espai públic i que es vulguin beneficiar en règim d’autoconsum compartit de rebre energia solar gratuïta. Es calcula que pot arribar a suposar un estalvi del 25% de la factura, uns 200 euros.

Butlletí