Amb aquesta iniciativa, prop de 300 oliveres de titularitat municipal, que fins ara només havien tingut un ús ornamental, passaran a convertir-se en un recurs agroecològic i pedagògic per al municipi. La prova pilot servirà per a generar un projecte a mitjà termini per a consolidar la recuperació del patrimoni agroecològic d’Esparreguera.
El Servei de Medi Ambient ha posat en marxa un projecte pilot per a recuperar les prop de 300 oliveres de titularitat municipal que hi ha a Esparreguera, amb l’objectiu d’aprofitar-ne els fruits per a l’elaboració d’oli d’oliva i fomentar la participació ciutadana en la gestió agroecològica del territori. El projecte, que està en fase d’adjudicació amb un pressupost inicial d’11.950 euros, amb IVA inclòs, inclou la planificació i execució de la collita professional, la gestió del premsat i envasat de l’oli obtingut, i diverses activitats de participació ciutadana. Les activitats obertes a la ciutadania es concentraran el diumenge 16 de novembre, amb una jornada participativa de collita i un taller per aprendre a conservar olives. Aquesta iniciativa servirà com a prova pilot per a dissenyar un projecte a mitjà termini que consolidi la recuperació del patrimoni agroecològic d’Esparreguera i impulsi l’autoconsum responsable entre la ciutadania.
El municipi d'Esparreguera disposa d'un inventari d'unes 300 oliveres aproximadament, situades en diverses finques de titularitat municipal, moltes d'elles en espais en transició entre la trama urbana i els espais naturals del municipi, i també dins del nucli urbà. Fins al dia d'avui, aquestes oliveres han estat tractades només per ús ornamental i és per això que des del servei de Medi Ambient de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament vol recuperar el patrimoni agroecològic d’Esparreguera amb l’aprofitament i recol·lecció de les oliveres. La iniciativa té com a finalitat reduir el malbaratament alimentari, revalorar els espais d’oliveres com a connectors ecològics i paisatgístics, promoure la participació ciutadana i fomentar la sensibilització ambiental. També es vol generar un producte local, l’oli d’oliva, amb finalitats promocionals i de retorn social. Aquesta iniciativa esdevindrà una prova pilot pel disseny d’un projecte que consolidi la recuperació del patrimoni agroecològic d’Esparreguera i impulsi l’autoconsum responsable entre la ciutadania.
Els serveis del contracte inclouen la identificació i la preparació prèvia de les finques d'oliveres municipals susceptibles de ser recuperades per la seva explotació agrícola, mitjançant una visita tècnica. La collita d’aquestes olives es faran en deu jornades professionals que permetran recuperar el rendiment agrícola de l’arbrat inclòs en l’inventari. Paral·lelament, s'ha dut a terme una jornada participativa el diumenge 16 de novembre, a partir de les 9 del matí, amb una vintena de persones voluntàries, que han conegut la tasca agrícola i els valors ambientals associats a la gestió del territori. L’activitat ha estat dinamitzada amb personal especialitzat per oferir continguts pedagògics sobre agroecologia, biodiversitat i territori i es facilitaran tots els materials i eines necessàries per a fer la collita.
Les olives collides, tant de les jornades professionals com de la jornada oberta a la ciutadania, es portaran en un molí autoritzat per obtenir oli d’oliva que s’envasarà en ampolles de vidre de volum aproximat de 250 ml amb etiquetatge personalitzat. Les persones voluntàries de la jornada participativa de collita d’olives seran obsequiades amb una ampolla d’oli i la resta es guardaran a l’Ajuntament per a fer promoció del producte local.




