Setmana Europea de l'Energia Sostenible a Barcelona

divendres, 16 juny, 2023 - 00:00 a divendres, 23 juny, 2023 - 23:59
Barcelona

La Setmana Europea de l’Energia Sostenible és una iniciativa de la Comissió Europea que té l’objectiu de promoure l’eficiència energètica i les energies renovables a la Unió Europea i altres països. Durant el període de la campanya, s’organitzen esdeveniments i activitats per tota Europa, incloent conferències, tallers, visites a instal·lacions, concursos i altres iniciatives. Barcelona s’hi suma, un any més, amb una programa d’esdeveniments i activitats pròpies.

PROGRAMA 2023

Divendres 16 de juny

Energia de proximitat, de 10 a 11.30 h

Itinerari històric per la Barceloneta centrat en l’abastiment d’energia a la ciutat. Coneixerem els detalls de la generació d’energia al barri de la Barceloneta, tot visitant els vestigis de l’antiga subcentral elèctrica, La Maquinista Terrestre i Marítima, i el gasòmetre de la Catalana de Gas del Parc de la Barceloneta.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de la Casa de la Barceloneta 1761 i el Mapa Barcelona + Sostenible.

 

Dissabte 17 de juny

Portes obertes a La Fàbrica del Sol, de 10 a 11.30 h

Visita a l’edifici de referència de la transició energètica. Descobrirem quines són les solucions ambientals incorporades a La Fàbrica del Sol, un edifici que ha estat testimoni de la transició cap a la sobirania energètica: del pas de les energies fòssils a les renovables. Incorpora diferents solucions sostenibles per millorar l’eficiència energètica com són la generació d’energies renovables, l’estalvi d’aigua, la conservació de la biodiversitat i una mobilitat més sostenible, entre d’altres.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona.

Vermut amb energia!, de 12 a 13.30 h

Espai de trobada per parlar d’autoconsum compartit i conèixer testimonis.  L’autoconsum compartit és una de les noves formes de producció i consum que més creixen a la ciutat. Descobrirem com funciona i en què es diferencia de les comunitats energètiques. Ho farem acompanyats de ponents especialistes de l’Agència de l’Energia de Barcelona, que ens presentaran la campanya “Moment Solar Barcelona” i amb el testimoni de veïns i veïnes de la ciutat que ja s’han sumat a aquesta oportunitat d’aprofitar els terrats de la ciutat per generar energia.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de  l’AEB, Agència de l’Energia de Barcelona.

 

Dilluns 19 de juny 

Autoconsum i comunitats energètiques: són el mateix? Què puc fer jo? , d’11.30 a 13 h

Taller per implicar-se en la transició energètica. Descobrirem que és l’autoconsum i quines opcions existeixen per poder formar part d’aquesta transició energètica i social cap a energies més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. Farem un recorregut dins de les diferents modalitats d’instal·lacions d’autoconsum aplicables tant en edificis com habitatges unifamiliars.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona.

Portes obertes a l’Espai Germanetes, de 16.30 a 18 h

Visita a l’edifici d’habitatge públic de l’IMHAB al carrer Comte Borrell. L’edifici és una promoció de l’any 2020 de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació que consta de 35 habitatges públics distribuïts en 6 plantes. En la seva construcció es van tenir en compte criteris de sostenibilitat. Així doncs, totes les llars han obtingut la qualificació energètica A, la màxima pel que fa a eficiència energètica. A més, l’aigua calenta i la calefacció funcionen amb aerotermia, una tecnologia innovadora que proporciona una font d’energia renovable i requereix poc manteniment.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de l’IMHAB, Ecoserveis i l’AEB, Agència de l’Energia de Barcelona

 

Dimarts 20 de juny

TO: Llar sostenible, de 17 a 18 h

Visita a una llar 100% eficient. Descobrirem de forma totalment pràctica els recursos que tenim a l’abast i com gestionar-los per no perdre energia pel camí i a través d’aquesta casa innovadora. A més a més, aprendrem com aplicar els seus mecanismes a la nostra llar i aconseguir que també sigui eficient.

Organitzat per l’Aula Ambiental de Sant Andreu (membre de la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona). 

 

Dimecres 21 de juny

Portes obertes a la pèrgola del Fòrum, d’11 a 12.30 h

Visita a les instal·lacions fotovoltaiques del Parc del Fòrum. Construïda al 2004, la pèrgola fotovoltaica del Fòrum, és una de les centrals solars més importants de l’Estat. Està coberta per prop de 3000 panells solars i és capaç de generar una potència de 550.000 kWh. Passejarem al voltant d’aquesta icona de la transició energètica i entrarem a les sales tècniques per entendre’n millor el funcionament.

Organitzat per l’Aula Ambiental les Corts-Can Déu (membre de la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona).

 

Dijous 22 de juny

Portes obertes a la pèrgola de la Ronda de Dalt, d’11 a 12.30 h

Visita a les instal·lacions de generació fotovoltaica. Coneixerem el concepte de Servei d’Autoconsum Municipal compartit amb la ciutadania a través d’aquestes magnífiques instal·lacions a la Vall d’Hebron.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de  l’AEB, Agència de l’Energia de Barcelona.

Portes obertes al Convent de Sant Agustí, de 16.30 a 18 h

Visita a la coberta fotovoltaica. El Centre Cívic Convent de Sant Agustí és el primer edifici municipal on es va construir una placa d’energia solar per a l’autoconsum amb finançament col·lectiu ciutadà. Es tracta del sistema crowdlending (finançament socialitzat amb retorn dels diners) plantejat a la campanya municipal “Compartim el sol”. És un projecte pioner en l’impuls d’un rol actiu de veïns i veïnes en l’evolució cap a un nou model energètic més sostenible.

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de TERSA i l’AEB, Agència de l’Energia de Barcelona.

 

Divendres 23 de juny

Portes obertes al Cementiri de les Corts, d’11 a 12.30 h

Visita a les instal·lacions d’energia solar. El cementiri de Les Corts compta amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques que permet garantir el 90% de la cobertura energètica. A més, el cementiri compta també amb  plaques solars tèrmiques permeten cobrir gran part de la demanda d’aigua calenta sanitària dels edificis de la brigada i administració i s’han fet diverses actuacions a l’enllumenat i al sistema de climatització

Organitzat per la XEAB, Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona. Amb la col·laboració de Cementiris de Barcelona.

Tots els detalls de la programació i de les inscripcions estaran disponibles a la web de l'Ajuntament de Barcelona i al web oficial de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN).


 

Organitzador: 
Ajuntament de Barcelona
Municipis: 

Relacionats

Acte
02/10/2024 - 11:30
Ateneu Barcelonès, Barcelona
Acte
26/09/2024 - 09:00
Presencial: Seu de l'ACM - Espai Prat de la Riba (C/ València, 231, planta baixa)
Notícia

L’Hospital del Mar ha fet un nou pas en l’aposta per la sostenibilitat ambiental amb la posada en marxa de les primeres plaques fotovoltaiques, que van entrar en funcionament el passat mes de juliol.

Butlletí