Acord de custòdia de l'espai natural de la plana del Vinyet, a Tarragona

29/04/2023 - 10:00

L’acord permetrà la gestió, restauració i conservació d’aquest espai natural a tocar de la desembocadura del riu Gaià.

L’Ajuntament de Tarragona, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’associació ambiental La Sínia han signat un conveni de col·laboració que materialitza la custòdia de la gestió, restauració i conservació de l’espai natural de la plana del Vinyet. 

La Generalitat de Catalunya va adquirir el 2020 a través del Fons del Patrimoni Natural les finques del sector del Vinyet situades a la vora de l’espai natural de la desembocadura del riu Gaià. Aquest paratge conforma una de les poques planes al·luvials de Catalunya que, malgrat haver sofert l’alteració de la seva dinàmica fluvial a conseqüència de l’embassament del Catllar i dels processos de dessecació de les zones humides litorals per frenar el paludisme i aconseguir terres més fèrtils, ha escapat de la transformació urbanística que ha alterat el litoral català. Així mateix, una part d’aquest sector forma part de l’àrea d’influència de l’Espai Natural Protegit de la Desembocadura del riu Gaià, inclòs dins de la Xarxa Natura 2000 i designada, de manera conjunta amb altres espais naturals litorals i marins, com a Zona d’Especial Conservació (ZEC) de les Costes del Tarragonès.   

El projecte de custòdia preveu conservar i potenciar la vegetació de ribera com els boscos d’albereda i salzeda, així com recuperar les llacunes litorals i els àmbits de duna i rereduna que hi ha a l’espai del Vinyet. 

Conservant aquests hàbitats també s’aconseguirà preservar i recuperar les poblacions de flora i fauna del paratge com la tortuga de rierol, el corriol comanegre, o en el cas de la flora amenaçada, el Limonium gibertii o l’Achilea marítima, entre altres. Així mateix, l’espai manté una alta potencialitat per la recuperació de taxons en perill d’extinció com el fartet o espècies altament vulnerables com la tortuga d’estany o la sargantana cua-roja. El conveni també preveu fomentar el voluntariat ambiental i ordenar i racionalitzar els accessos i l’ús públic i social del paratge.  


 

Municipis: 

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Article

La Diputació de Tarragona presenta un pla per fer front a les pèrdues d’aigua a les xarxes públiques de 120 municipis de la demarcació. 

La institució vol digitalitzar i millorar l’eficiència del cicle integral de l’aigua als municipis de menys de 20.000 habitants que en fan una gestió directa.

Acte
02/02/2024 - 00:00

Butlletí