Vuit rucs per evitar incendis a Valldoreix

Font: Cugat Mèdia

13/04/2023 - 08:48

Vuit rucs del ramat de la masia de Can Domènech ajudaran a mantenir net el sotabosc de les zones boscoses perimetrals i interiors de Valldoreix per reduir al màxim el risc d'incendi a la vila durant els mesos de més calor.

Es tracta d'una iniciativa conjunta entre l'EMD de Valldoreix i el propietari de la finca de Can Domènech, Paul Domènech.

La idea consisteix a crear un tancat de cinc hectàrees a la franja de protecció perimetral contra incendis, ubicada entre el camí de la Salut i el barri del Monmany. La primera fase del projecte serà en aquest espai on els ases pasturaran durant tres o quatre mesos amb la intenció de reduir el material combustible del sotabosc i contribuir a la recuperació d'espais oberts.

El que es busca amb aquests animals és millorar la biodiversitat i prevenir un gran incendi forestal a la serra de Collserola, ja que els rucs s'adapten perfectament als objectius a un baix cost i amb resultats òptims, ha explicat el propietari. Paul Domènech ha afegit que els rucs no necessiten "una qualitat de farratge tan alta com altres tipus de ramats, i per això s'adapten perfectament a les tasques de silvopastura a Collserola". La vocal de l'EMD Susana Herrada ha mostrat "tot el suport" de l'administració valldoreixenca a les iniciatives de la pagesia per recuperar el mosaic agroforestal de Collserola i ajudar a evitar els grans incendis forestals.

L'EMD de Valldoreix també ha explicat que finançarà una part del projecte i engegarà una campanya perquè la ciutadania, el teixit empresarial i el comercial de la vila puguin donar suport a la iniciativa a través de l'apadrinament dels rucs. L'objectiu d'aquesta iniciativa és fomentar la implicació i la participació de la ciutadania, contribuir a la tasca de preservació de l'entorn natural i de prevenció d'incendis forestals.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
06/05/2023 - 00:00
Masia de Can Rabella. Sant Cugat del Vallès
Article

L’estany de la Guinardera és una de les principals zones humides de Sant Cugat, i en els últims anys, s’han realitzat diverses actuacions de renaturalització de l’estany per tal d’afavorir la biodiversitat ecosistèmica.

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí