Reconeixement a un projecte de zero residus a hospitals catalans

Finalista al XIV Premi Europeu de la Prevenció de Residus

Font: Govern.cat

13/04/2023 - 08:08

La candidatura d’Axioma Solucions Integrals i Serveis de Suport Sanitari S.A., de Terrassa, és finalista en el XIV Premi Europeu de la Prevenció de Residus en la categoria Empreses. Es tracta d’un dels cinc projectes catalans que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat enguany al certamen.

La candidatura ha estat una de les 16 finalistes entre els 58 candidats nominats. Els guardons es lliuraran el pròxim 1 de juny en una cerimònia a Dublín, en el marc del Dublin Circular Economy Hotspot.

El projecte Vestim els quiròfans amb zero residus i amb menys emissions, impulsat per Axioma Solucions, ha fomentat un nou model de servei per a cinc hospitals catalans, amb la substitució progressiva del material tèxtil quirúrgic d’un sol ús per material reutilitzable, garantint els requisits d’esterilitat i traçabilitat. Material com ara bates quirúrgiques estèrils, pijames quirúrgics i bates de protecció han permès evitar la generació de 10.226 quilos de residus sanitaris de grup 2, gràcies a la participació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Mollet.

Els finalistes de l'EWWR 2022 han estat:

Administració o organització pública

  • Dóna una segona sessió al teu vestit! implementat per Bergischer Abfallwirtschaftsverband, a Lindlar;
  • Eco Fashion Competition implementat per l'Ajuntament de Lisburn Castlereagh i el South Eastern Regional College, a Lisburn;
  • Els residus estan passats de moda... Deixa que la teva roba escrigui la seva pròpia història implementada per la Ciutat d'Atenes.

Empresa / Indústria

  • Vestir els Quiròfans amb zero residus i menys emissions implantats per Axioma Solucions Integrals i Serveis de Suport Sanitari S.A., a diversos hospitals de Catalunya;
  • RE-TEATRE realitzat per Barbara Sárdi, a Kecskemét;
  • Sustainable Fashion Challenge” al Musée Océanographique implementat per Inès Bensalah i Serge Gobbi, a Mònaco.

Associació / ONG

  • Campanya de comunicació "Hai la stoffa giusta?" implementat perFare ECO, a Reggio Calàbria;
  • Fashion Forever Festival implementat per Keep Northern Ireland Beautiful;
  • Re:textile una manera de fer una declaració! implementat per Gästrike återvinnare, a Gävle.

Establiment educatiu

  • Panells acústics de material reciclat implementats per St. George British International School, a Leioa;
  • Mar de Peces implementat pel CP Gaspar Melchor de Jovellanos, a Gijón;
  • ÖKO DIVATHÉT-ECO FASHION WEEK implementada per Erika Csákvölgyi (escola elemental Kétegyházi Márki Sándor), a Kétegyháza.

Ciutadania

  • Dou-te se vies buscar! (te'l dono si véns a buscar!) implementat per Raquel Cardoso, a Porto;
  • Repair Café Talheim implementat per District Office Heilbronn, divisió de gestió de residus en cooperació amb Citizens i LebensWerkstatt Talheim, a Talheim;
  • UPSY-Unique planet Sustainable Young implementat per Francesca Passeri, a Parma.

 

Més de mil activitats a Catalunya

El Premi Europeu de Prevenció de Residus distingeix iniciatives dutes a terme durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), tenint en compte criteris d’originalitat, innovació, adaptabilitat a altres contextos regionals o locals, mobilització del públic objectiu i durada. En la passada edició de la Setmana, que es va dur a terme el mes de novembre en 36 regions de 30 països, es van organitzar 16.129 activitats arreu d’Europa. A Catalunya se’n van organitzar 1.162, promogudes per 272 entitats, tant públiques com privades, en 39 comarques.

Aquesta iniciativa se celebra a Catalunya des de l’any 2008 i la coordina l’Agència de Residus de Catalunya. Durant una mateixa setmana, i arreu d'Europa, es duen a terme accions de sensibilització i es donen a conèixer estratègies de reducció de residus. Enguany, la XV Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 18 al 26 de novembre de 2023 i posarà l’èmfasi en els envasos, per potenciar estratègies d’ecodisseny en la seva concepció i en la seva reutilització.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La proposta ha inclòs activitats com La Gran Acció, La Trocalleria es mou als barris i diferents Ecotallers en clau de RE

Notícia
Article

La campanya «Treu-te la roba» vol incentivar el reciclatge del residu tèxtil els 120 contenidors taronges que hi ha repartits per tota la ciutat de Terrassa. 

Butlletí