Puig-reig referma l’aposta per l’eficiència energètica

01/04/2023 - 08:30

L’Ajuntament de Puig-reig referma l’aposta per l’eficiència energètica amb actuacions per ser més sostenibles i afavorir l’estalvi.

Des del 2015 s’han executat una bateria de millores per reduir el consum energètic dels equipaments municipals i enllumenat i la incorporació de sistemes d’energies renovables.

Les accions per la millora de la sostenibilitat i l’eficiència energètica han marcat la línia de treball de l’Ajuntament de Puig-reig dels dos darrers mandats.

S’han impulsat propostes que han tingut un doble objectiu. Per una banda, la reducció del consum energètic dels equipaments municipals i de l’enllumenat públic i la substitució dels sistemes convencionals per sistemes d’energies renovables, no només per afavorir l’estalvi econòmic sinó per generar un menor impacte al medi ambient. I per l’altra, treballar per incentivar un canvi cultural en els hàbits del personal municipal, del sector educatiu i de la ciutadania en general en termes de sostenibilitat energètica, econòmica i social.

Canvi a tecnologia LED de tot l’enllumenat públic del municipi i polígons industrials. L’Ajuntament de Puig-reig va aconseguir una ajuda de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia per la substitució de tot l’enllumenat de Puig-reig i dels polígons industrials del municipi. El pas a tecnologia LED ha suposat un important estalvi econòmic pel consistori i un menor impacte en el medi ambient.

Automatització i monitoratge de la xarxa d’abastament d’aigua potable. Aquesta actuació ha permès assolir-ne un major rendiment, ja que garanteix regular les pressions i els cabals subministrats en cada un d’ells i disposar d’un sistema de control telemàtic continuat i en temps real de tots els paràmetres.

Panells fotovoltaics als equipaments municipals. L’Ajuntament ha potenciat l’ús d’energies renovables al màxim d’equipaments municipals que fos possible. Ara disposen de plaques solars l’edifici de l’Ajuntament, la biblioteca, l’Escola Bressol i l’Estació de Tractament d’Aigua i hi ha prevista la seva instal·lació a l’edifici de l’escola Alfred Mata, al Pavelló Municipal, a la piscina municipal, a l’estació de bombament d’aigua des dels pous de captació al dipòsit del Castell i una planta fotovoltaica al polígon industrial de Cal Vidal que produirà energia per a la Comunitat Energètica del Polígon de Cal Vidal que ha de beneficiar a les empreses d’aquest sector que ho vulguin. També s’estan redactant els projectes per l’ampliació de les instal·lacions solars del pavelló, l’estació de bombeig dels pous de captació d’aigua i de l’escola bressol i biblioteca per executar-los el 2024.

Aquestes actuacions, a més de l’estalvi energètic i econòmic, han permès la reducció de potència dels quadres d’energia elèctrica en edificis i enllumenat públic que, acompanyat de la realització del projecte d’optimització d’energia fet a l’equip de climatització de la biblioteca ha suposat un enorme estalvi econòmic que ha pogut revertir en el present i, sobretot en un futur, en altres necessitats municipals.

Construcció d’una xarxa de calor alimentada amb biomassa. Als equipaments públics de l’Avinguda 1 d’Octubre. És a dir, la piscina i el pavelló municipal, l’institut de Puig-reig, l’escola bressol municipal i la biblioteca Guillem de Berguedà estan connectats a aquesta xarxa de calor.  S’ampliarà a l’edifici de l’Ajuntament i, si fos voluntat del Departament de Salut, es podria fer extensiva a l’edifici del CAP en el període 2023-2024.

També es disposa del projecte executiu per a crear una xarxa de calor que alimenti els edificis del bar i el Teatre de l’Ametlla de Merola que està pendent d’obtenir finançament supramunicipal per a la seva materialització.

En matèria de reciclatge, Puig-reig ha implantat el sistema de recollida porta a porta i des de l’abril del 2021, l’Ajuntament de Puig-reig ha continuat fent front al cost de les bosses d’orgànica per mantenir-ne la gratuïtat per als veïns i les veïnes. El Consell Comarcal del Berguedà va deixar de fer-se càrrec d’aquesta despesa el març del 2021.

Tot i que la cultura del reciclatge és ben present als centres educatius de Puig-reig, el consistori ha volgut incidir en la reducció de residus als centres escolars i intentar assolir l’objectiu “residu zero”. És per això que des de fa uns cursos l’Ajuntament regala porta entrepans i cantimplores als alumnes de primària i ESO.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Notícia

S'ha començat la instal·lació de 248 panells de plaques fotovoltaiques a l’edifici del pavelló poliesportiu Rafa Martínez

Butlletí