Cicle de Matèries primeres al CCCB

dilluns, 27 febrer, 2023 - 18:30
CCCB
Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license. Autor: Uncle Kick-Kick

 

Matèries primeres

 

En els últims anys la digitalització s’ha convertit en la punta de llança d’una economia globalitzada, aparentment immaterial i ubiqua, que depèn, però, d’una sèrie de processos tangibles, com l’extracció de matèries primeres, el transport de mercaderies, o el manteniment dels servidors, que son molt més fràgils del que sembla en un món amb recursos finits. Per construir una alternativa a aquestes utopies digitals, com podem generar un nou imaginari material que ens connecti amb el món que ens envolta i les seves limitacions? Com diu Gaston Bachelard a El agua y los sueños, el segon dels seus llibres dedicats als quatre elements, «la meditació d’una matèria educa una imaginació oberta».

Aquest programa reprèn l’aposta de Bachelard i reuneix filòsofs, investigadors i artistes per impulsar una nova imaginació sobre l’aspecte més material de la vida al planeta: des de les matèries necessàries per fer possible el món on vivim fins al paper que els elements (aire, aigua, terra, foc, èter) tenen en el nostre futur més immediat. Com fer tangible el que ens uneix materialment al món? Quin paper tenen les humanitats i l’art a l’hora de fomentar una nova imaginació material?

Municipis: 

Relacionats

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Article

Aquests premis destaquen les contractacions i els procediments de licitació més sostenibles, circulars i innovadors a nivell europeu

Article

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril.

Butlletí