Canvi climàtic i salut a la ciutat de Barcelona

17/02/2023 - 21:41

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat l’informe Canvi climàtic i salut a la ciutat de Barcelona.

Aquest informe té dos objectius principals: descriure el marc conceptual que ha desenvolupat l’ASPB per entendre la complexa relació entre el canvi climàtic i la salut i identificar els principals reptes de salut que haurà d’afrontar la ciutat de Barcelona en relació amb el canvi climàtic. D’altra banda, té en compte com el canvi climàtic multiplica les desigualtats socials en salut i analitza aquests efectes desiguals en els diferents grups poblacionals. A més, per fer visible un impacte sobre la salut sovint ignorat i estigmatitzat, el document també dedica un últim capítol a la revisió dels seus efectes sobre la salut mental.

Així, els principals reptes que identifica i analitza són: l’augment de la temperatura i l’increment del nombre i la intensitat de les onades de calor; l’establiment i la proliferació de vectors i reservoris d’agents infecciosos; l’afectació de la disponibilitat i la qualitat dels aliments; la reducció de la disponibilitat i la qualitat de l’aigua; l’empitjorament de la qualitat de l’aire; la mobilitat contaminant, poc saludable i poc segura, i l’increment de la pobresa energètica.

Finalment, conclou que és urgent reforçar i impulsar polítiques de mitigació i adaptació que millorin la salut de la població i que cal fer-ho des de la justícia climàtica i social. També apunta la necessitat de desenvolupar un sistema de vigilància per monitorar els determinants del canvi climàtic i el seu impacte sobre la salut a la ciutat de Barcelona que tingui en compte les desigualtats socials en salut, i  permeti avaluar les intervencions de mitigació i adaptació que es portin a terme.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Notícia

Per tal de conscienciar la població d’aquesta qüestió, la Comissió de Salut i Medi Ambient de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha impulsat una acció que ha consistit en la instal·lació d’uns grans plafons situats als diferents vestíbuls de l’hospital en què es pot veure una silueta humana acompanyada dels 17 tipus de malalties que causa la contaminació als diferents òrgans i sistemes.

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Article

Les idees seleccionades, entre les quals hi ha la de Pol Cooperatiu Batec, membre de la Xarxa B+S, busquen millorar el confort tèrmic durant les onades de calor generades per l’emergència climàtica allà on no es poden plantar arbres

Butlletí