Bons resultats del porta a porta a La Selva

Font: Consell Comarcal de La Selva

31/01/2023 - 08:20
Foto: ACN

Foto: ACN

El Consell Comarcal de la Selva presenta els resultats del nou sistema de recollida de residus porta a porta als municipis d’Amer, Riudarenes, Santa Coloma de Farners i Sant Julià de Llor i Bonmatí

També s’ha presentat la web www.laselvarecicla i la campanya de comunicació digital
 

El Consell Comarcal de la Selva ha presentat els resultats del nou sistema de recollida de residus porta a porta dels municipis d’Amer, Riudarenes, Santa Coloma de Farners i Sant Julià de Llor i Bonmatí, aquest dimarts al migdia en el marc d’una roda de premsa que s’ha celebrat a la sala d’actes de l’ens selvatà.

En la presentació de les dades dels municipis, el president de l’ens selvatà, Salvador Balliu; i el conseller de Residus, Quim Vivas, han destacat la gran tasca que s’està duent a terme des del Consell en la gestió de residus. En aquest sentit, Balliu ha remarcat que una de les principals funcions del Consell en relació amb els residus i la seva gestió és promoure l’adaptació de la comarca a les noves normatives catalanes, estatals i europees.

El màxim responsable de l’ens selvatà, Salvador Balliu, ha recordat que l’any 2017, el Consell Comarcal va aprovar l’actualització del programa de gestió integral de la comarca amb el Pla d’acció comarcal 2017-2021 per a la gestió integral de residus municipals -PGIRM. Aquest pla, tal com ha recordat Balliu, continuava la planificació i el treball per a la gestió integral dels residus a la Selva guiat per programes anteriors i, posteriorment, ha estat complementat pel Pla comarcal de la prevenció de residus de la Selva 2018-2021, aprovat el 19 de maig de 2020. Dins els objectius estratègics que inclou el pla d’acció, es remarca el suport als municipis en l’adaptació dels sistemes de recollida a les seves necessitats, a fi de garantir una gestió sota criteris d’eficiència i sostenibilitat que fomentin la reducció de la generació de residus municipals i permetin augmentar la seva valorització.

Els nivells de reciclatge i “valorització” són valors, en primer lloc, marcats per la normativa europea. La seva darrera revisió data del 30 de maig de 2018 i determina: un 55% de recollida selectiva neta abans del 2025, un 60% abans de 2030 i un 65% abans de 2035.

Amb aquests precedents, l’any 2017, els municipis de la comarca de la Selva enceten la revisió dels seus anteriors models de recollida de residus per tal d’incorporar sistemes més eficients i que asseguren la màxima participació ciutadana. La major part d’aquests canvis de model han consistit en la recollida porta a porta. Des del 2017 amb Riudellots i Breda fins a l’actualitat han estat molts els municipis que s’han anat incorporant al nou sistema de recollida de residus porta a porta.

 

Primers resultats d’Amer, Riudarenes, Sant Julià de Llor i Bonmatí i Santa Coloma

En la presentació, el conseller de Medi Ambient, Quim Vivas, ha donat a conèixer les primeres dades del nou sistema de recollida de residus porta a porta dels municipis que han posat en funcionament aquest sistema de recollida de residus  

A Amer, on es va posar en funcionament ja fa uns quants mesos, s’ha passat d’un 67,40 % de rebuig abans del porta a porta a un 21,37%, i pel que fa a reciclatge, d’un 21,60% a un 78,63% amb el porta a porta.

Pel que fa a la població de Riudarenes, s’ha passat d’un 76,20 % de rebuig abans del porta a porta a un 53,25%.

A Sant Julià del Llor i Bonmatí s’ha aconseguit passar d’un 54,92% de rebuig abans del porta a porta a un 13,72% i d’un 45,08% de reciclatge abans de reciclatge a un 86,28% amb el porta a porta.

Finalment a Santa Coloma, on s’ha posat en funcionament fa poc més de dos mesos, abans del porta a porta hi havia un 65,41% de rebuig i s’ha passat al 24,19%, quan al reciclatge, abans del porta a porta hi havia un total de 34,59 % i s’ha passat al 75,81% amb el porta a porta.

 

Uns resultats, sens dubte, que són molt positius i que s’espera que en els pròxims mesos, encara, millorin.

D’altra banda, el conseller Quim Vivas, també ha informat que dins el període de 2017 a 2022, els municipis més pioners ja han entrat en la segona fase del projecte amb la instauració de sistemes de pagament per generació, destinats a reduir encara més la generació del rebuig, com és el cas de Riudellots i Breda. En aquesta línia, el conseller de medi ambient, Quim Vivas, ha assenyalat que “bona part dels municipis de la Selva que en el període 2017-2022 han introduït aquests canvis substancials en la gestió dels residus municipals, tenen delegada la gestió integral dels residus al Consell Comarcal de la Selva.”

 

La web www.laselvarecicla, una eina d’informació i comunicació de la gestió de residus a la comarca

En el marc d’aquesta roda de premsa també s’ha fet la presentació oficial de la web www.laselvarecicla.cat. Aquesta nova eina ha de ser el referent  d’informació i comunicació de la gestió de residus a la comarca de la Selva. La responsable de comunicació del Consell Comarcal de la Selva, Montse Codina, ha explicat que “és una web per informar la ciutadania sobre la gestió dels residus i difondre les campanyes de comunicació d’educació ambiental. Pel que fa a l’estil visual Marc Sureda i Xavi Amores han explicat que tot el conjunt gràfic de la web és del tipus flat design, que traduït al català seria “disseny pla” caracteritzat, per la seva senzillesa amb colors molt vius i a fi de causar gran impacte visual. Totes les icones gràfiques, així com la tipografia i el color, corresponen a l’aspecte gràfic creat el 2017. La llavor del projecte va ser la transformació de la SelvaRecicla.

En el seu conjunt, la web s’ha adaptat totalment a dispositius mòbils atès que el 70% dels usuaris d’internet, entren a les webs a través de terminals mòbils. 


 

Categories: 
Municipis: 
Selva

Relacionats

Article

S'ha avaluat la quantitat d'elements impropis del rebuig orgànic des Castell a Menorca, que per ser aprofitable ha d'estar per sota del 15%​

Article

Abans de la implantació del sistema Porta a Porta, el percentatge de recollida selectiva de residus era del 45 %.

Article

A mitjans mes, la recollida porta a porta s'estendrà a d'altres nuclis del municipi

Butlletí