Més estalvi energètic amb una nova planta de fred d’alta eficiència a Barcelona

05/12/2022 - 11:00

Comença el projecte de desenvolupament d’una nova planta de fred d’alta eficiència a la Zona Franca que permetrà aprofitar el fred residual del procés de regasificació del gas natural liquat d’Enagás. A través de la Xarxa d’Ecoenergies Barcelona, la nova xarxa de fred estarà operativa al novembre del 2023 i permetrà cobrir necessitats de refrigeració a Mercabarna i el Port.

Amb la posada en marxa de la nova planta de fred, Barcelona reforça el seu compromís amb les energies renovables i l’eficiència energètica, d’acord amb el que estableix la Declaració d’emergència climàtica de Barcelona. A més, aquest projecte converteix Ecoeneregies Barcelona en la primera xarxa de l’Estat que introdueix el fred residual de regasificació com a font energètica, seguint l’exemple d’altres ciutats europees pioneres en estalvi energètic.

 

Aprofitament del fred residual

La nova xarxa d’Ecoenergies aprofitarà fins a 18 MW del fred residual procedent del procés de regasificació del gas liquat que es du a terme a Enagás, i que fins ara es perdia al mar. Es tracta d’un fred de molt baixa temperatura, a 20 graus sota zero, que ara es canalitzarà i transportarà fins a la Central d’Energies de la Zona Franca. Des d’allà, es podrà distribuir per a ús industrial, per cobrir les necessitats de fred de Mercabarna i del Port, o també es podrà emmagatzemar en forma de gel. També s’aprofitarà per a la xarxa de climatització de la central, en aquest cas a una temperatura de 5 graus. El projecte disposa d’una inversió de 41 milions d’euros i la central entrarà en funcionament al novembre del 2023.

 

Ecoenergies Barcelona

En l’empresa Ecoenergies Barcelona hi participen l’Ajuntament, Veolia i Copisa. Centralitza la xarxa de distribució de calor i fred d’edificis residencials, industrials i de serveis que es connecten des de la Marina del Prat Vermell, el Port, la Zona Franca, el recinte Fira – Gran Via i part de l’Hospitalet de Llobregat. L’activitat de la central evita l’emissió de prop de 23.000 tones de CO2 l’any, l’equivalent al que suposaria treure de la circulació uns 40.000 vehicles.

La Central d’Energies de la Zona Franca també disposa d’una planta de biomassa que genera electricitat i calor a partir de les restes de poda de Parcs i Jardins de Barcelona i d’estelles de fusta provinents de treballs forestals.

L’objectiu de totes aquestes iniciatives és augmentar l’estalvi energètic i disminuir l’impacte ambiental en la producció d’electricitat, fred i calor.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Article

La remodelació dels jardins de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, suposa un pas endavant en la millora de l’eficiència energètica i la reducció de la contaminació en els treballs urbanístics. L’actuació permetrà eliminar barreres arquitectòniques i dinamitzarà l’espai.

Article

S’instal·laran un total de 2.267 panells fotovoltaics en 7 centres esportius municipals, amb una superfície conjunta de 5.932,78 metres quadrats. Es calcula que generaran més d’1,69 milions de kWh anuals d’energia renovable, l’equivalent al consum energètic de 541 habitatges durant un any. Aquesta aposta per la generació d’energia des de equipaments municipals contribueix a la reducció de les emissions de carboni i al foment de l’autosuficiència energètica

Article

Barcelona Energia s’ha unit a la celebració de les Festes de la Mercè amb l’objectiu de contribuir a un esdeveniment més sostenible i ecològic, proveint energia renovable a tots els actes, exhibicions i espais del programa oficial.

Butlletí