Sabadell, Sant Feliu de Llobregat i Vilafranca del Penedès donen el tret de sortida a la 2a edició de ‘Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús’

08/11/2022 - 10:00

En aquesta segona edició participaran un total de vuit municipis de la província. Al mes de novembre, s’hi incorporaran Mataró, Mollet del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Igualada i Terrassa.

Ja està en marxa la segona edició de la campanya “Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús”, impulsada per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de reduir els envasos als mercats municipals. Sabadell ha donat el tret de sortida i avui, també ho fan Sant Feliu de Llobregat i Vilafranca del Penedès. Les altres localitats que hi participaran –Mataró, Mollet del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Igualada i Terrassa– s’hi incorporaran al novembre.

Durant la campanya, els mercats municipals animaran la clientela a fer la compra amb el carro o amb un cabàs i a portar-hi de casa carmanyoles i bosses reutilitzables per a la fruita i la verdura, els llegums, el peix, la carn o fruits secs, entre d’altres. A canvi, se’ls oferirà un passaport amb 10 caselles en blanc que els paradistes, que col·laboren en la iniciativa, els segellaran cada vegada que facin la compra amb un envàs o bossa reutilitzable. Quan tinguin marcats els 10 espais, se’ls lliurarà una bossa de reixeta reutilitzable i de cotó orgànic que els servirà per seguir fent les compres de forma sostenible.

D’altra banda, el projecte també vol fer partícip l’alumnat d’ESO dels instituts municipals a través d’un projecte educatiu d’aprenentatge servei (ApS), una innovadora metodologia educativa, que combina l’adquisició de competències per part de l’alumnat amb un servei a la comunitat. La fase d’aprenentatge tindrà lloc als instituts i la de servei, principalment als mercats. D’aquesta manera, els joves descobriran els impactes que tenen els plàstics d’un sol; donaran a conèixer la iniciativa i participaran en la recollida i en l’anàlisi posterior de les dades; sensibilitzaran i animaran les seves famílies a participar en la campanya i estaran capacitats per plantejar alternatives de consum conscient i sostenible.

 

El projecte "Mercats Sostenibles"

“Mercats Sostenibles” és un projecte transversal conjunt de la Gerència de Serveis de Comerç i la Gerència de Serveis de Medi ambient de la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb els ajuntaments i els mercats municipals. Va iniciar-se el 2021, en una prova pilot, a Rubí, Manresa i Viladecans.

Aquesta iniciativa de la Diputació de Barcelona promou la reducció de plàstics d’un sol ús als mercats municipals en benefici del medi ambient i de la salut, impulsa el comerç sostenible i el consum responsable, posiciona els mercats municipals com a agents de cohesió social i sostenibilitat, i fomenta la participació de la ciutadania.

El plàstic d’un sol ús té greus impactes sobre la salut i el medi ambient. Cada any se’n fabriquen al món més de 300 milions de tones i només se’n recicla un 10%. La resta acaba als abocadors, s’escampa a la natura o es converteix en microplàstics, que s’incorporaran a la cadena alimentària i així s’assimilen en l’organisme de les persones que els ingereixen.

La campanya “Mercats Sostenibles” de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom”, número 12 “Producció i consum responsables” i el número 13 “Acció pel Clima”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
 

 


 

Relacionats

Article

La Mancomunitat Penedès-Garraf inicia una campanya per abordar la problemàtica del residu tèxtil als municipis del territori. Amb la campanya "Està de Moda", es busca informar i conscienciar sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar les peces de roba per mitigar l'impacte ambiental.

Notícia

L’Ajuntament de Torrelles de Foix amb el suport de la Mancomunitat Penedès-Garraf i la Diputació de Barcelona, inicia la campanya “Raons de pes” que fomenta la compra a granel en el comerç local per reduir els envasos d’un sol ús.

Notícia

La iniciativa, impulsada per l'Ajuntament amb el suport de la Mancomunitat Penedès-Garraf i Ecovidrio, pretén fomentar i facilitar la recollida d'aquesta fracció a bars, restaurants i establiments del sector

Butlletí