El Congrés Nacional d'Educació Ambiental es constitueix en espai de trobada permanent

Pel 26 de gener, Dia Mundial de l'Educació Ambiental

Font: CNEA.cat

24/01/2022 - 17:00El
Congrés Nacional d’Educació Ambiental, CNEA, que el passat mes de novembre va cloure la segona edició, anuncia, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, la constitució d’una secretaria permanent del Congrés.

La secretaria permetrà establir una plataforma de treball intercongressos i desenvolupar els compromisos que el Congrés va assumir en la seva declaració final, un decàleg de deu punts que dibuixa el full de ruta que l’educació ambiental ha de seguir en els propers anys a la vista de les emergències ecològiques i socials que ens comminen, en especial la climàtica i la de biodiversitat.  

El Congrés ha estat un laboratori de síntesi de coneixement de l’educació ambiental a Catalunya, ha refermat la necessitat de teixir aliances per avançar en educació ambiental —objectiu ja consensuat en la primera edició del Congrés— i ha fet èmfasi en la urgència de transitar de l’acció individual a la transformació col·lectiva. En particular, la declaració afirma que l’educació ambiental és una resposta necessària a la crisi ecosocial i que cal actuar a escala local a través d’experiències autènticament transformadores en què la participació sigui l’eix d’actuació. La declaració apunta una primera visió del tipus d’acció proposada, on la conscienciació ambiental vinculada a les emocions i formulacions educatives innovadores, com ara la ciència ciutadana i els projectes d’aprenentatge servei, formen part de l’argumentari.

Al llarg de l’any 2021 aquest Congrés ha evidenciat l’esperit de generació d’aliances en educació ambiental, ja que la iniciativa ha estat impulsada conjuntament per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Girona, la Societat Catalana d’Educació Ambiental i, en representació de les universitats, la Universitat Internacional de Catalunya i la Universitat de Barcelona. Aquesta segona edició del CNEA, que a causa de la pandèmia s’ha portat a terme de forma telemàtica en vuit sessions, ha aplegat 25 ponents i un total de 1.100 assistents que, de forma conjunta i participativa, han inspirat el conjunt de conclusions que es recullen en la Declaració.

En ocasió del Dia Mundial, el Congrés fa una crida a les persones i les organitzacions interessades a adherir-se a la Declaració del II Congrés Nacional d’Educació Ambiental “Per transitar l’acció individual a la transformació col·lectiva i a adoptar els compromisos que se’n deriven. Es pot fer directament al web CNEA.cat mitjançant el Formulari d'adhesió.


 

Categories: 

Relacionats

Article

 

Experts debaten sobre la planificació de l'educació ambiental en la jornada organitzada per la Diputació de Barcelona pel Dia Mundial de l'Educació Ambiental.

Acte
26/01/2024 - 09:00
Barcelona
Entrevista
Entrevista

La Heike Freire Rodríguez és pedagoga i referent internacional en transformació educativa i desenvolupament amb contacte amb la natura.

Butlletí