Nova memòria de Barcelona salut als barris 2020

20/09/2021 - 13:47

L’any 2020 ha estat un any especialment complicat a causa de la pandèmia de la COVID-19, i malgrat un context poc afavoridor de l’acció comunitària en salut, s’ha seguit treballant conjuntament per detectar les necessitats en salut derivades de la COVID-19 dels barris més desafavorits i dissenyar, implementar i avaluar programes per cobrir-les. Aquesta memòria presenta l’activitat realitzada durant el 2020 en els barris on està present l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a través de l’estratègia de salut comunitària “Barcelona Salut als Barris” (BSaB).

Així, s’ha treballat amb més de 400 agents comunitàris diferents (serveis públics, entitats, equipaments de proximitat i ciutadania) i s’han dut a terme 172 intervencions, on han participat 9732 persones: 72 famílies a través del programa d’habilitats familiars i altres intervencions realitzades per a famílies, 7229 nois i noies en els programes de promoció de la salut a les escoles, 155 nens i nenes i 766 joves en els programes de lleure saludable i de promoció de la salut afectiu-sexual, 311 adults en intervencions dirigides a millorar la seva qualitat de vida, tant física com mental, i 1199 persones grans en el programa d’activitat física Activa’t als Parcs de Barcelona, Baixem al Carrer, tallers de memòria, activitats de caminades per evitar l’aïllament i fomentar la mobilitat o en les escoles de salut per a les persones grans. La satisfacció de les persones participants amb aquests programes és molt alta.

Durant la pandèmia de la COVID-19 s’ha manifestat, més que mai, la necessitat de treballar de manera intersectorial i amb la participació de la comunitat, amb una mirada feminista i antiracista, que té en compte les desigualtats socials i les realitats pròximes i locals de les persones que viuen en els nostres barris. Només treballant d’aquesta manera es podrà mitigar la triple crisi (econòmica, social i sanitària) derivada d’aquesta pandèmia.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La proposta del 30DEB és: Pedala cada dia del mes l’abril i comparteix-ho a les xarxes socials animant a les teves amistats i seguidors a pujar a la bici.

Article

Directori de comerços, mercats, restaurants i d'altres recursos que ofereixen productes d'alimentació sostenible i la possibilitat de consum de proximitat a la ciutat de Barcelona.

Article

L’avaluació del programa Saluts als Carrers sobre els efectes mediambientals i en la salut de les Superilles als barris del Poblenou, Sant Antoni i Horta mostra, en general, beneficis en el benestar i la salut emocional, millor descans, menor contaminació acústica i atmosfèrica i major socialització. Es tracta d’un entorn més tranquil, còmode i segur que facilita la interacció entre veïns, afavorint les xarxes socials.

Butlletí