Jorba aprova el Pla Local de Prevenció de Residus per reduir-los més de la meitat

18/09/2021 - 09:00

Té com a objectiu disminuir en un 52% la generació de residus per càpita el 2026

L'Ajuntament de Jorba va aprovar en el darrer ple de juliol el Pla Local de Prevenció de Residus que té com a objectiu reduir en un 52% la generació de residus per càpita i arribar als 0,97 kg per habitant i dia el 2026, any de finalització del pla. Si fins ara la majoria de polítiques referents al residus s'han centrat en el foment del reciclatge i el tractament finalista de les deixalles, amb aquest pla l'Ajuntament vol posar la prevenció com a prioritat, donant continuïtat al PRECAT20 2013-2020 (Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya).

El 2026, a banda d'aconseguir la reducció del 52% de la generació de residus per càpita, el pla preveu reduir un 90% de la totalitat de bosses comercials amb nanses d'un sol ús de plàstic no biodegradable en tots els formats comercials, i assolir, en conjunt, com a mínim el 55% en pes de residus domèstics i comercials destinats a preparació per a la reutilització i el reciclatge per a les fraccions paper, metalls, vidre, plàstic, biorresidus i altres fraccions reciclables.

Per arribar a aquests objectius el Pla Local de Prevenció de Residus de Jorba promourà la prevenció de la generació de productes, la reducció de les fraccions que es generen en quantitats importants o que suposen problemes per a la gestió municipal, i la reducció de les fraccions de residus que suposen un impacte econòmic més destacat. També vol prevenir la generació d’aquelles fraccions per a les quals existeixen objectius específics establerts per la normativa o la planificació, com actualment són els envasos lleugers i les bosses de plàstic i el malbaratament d’aliments, i la reducció de la generació i el foment de la reutilització de fluxos específics com poden ser les bosses de plàstic, la publicitat i els envasos d’aigua.

Per a tot això, el Pla fomentarà la incorporació en els hàbits del dia a dia les actuacions que fomentin un consum responsable i immaterial i l'increment la implicació i la participació activa i compromesa dels diferents sectors socials i econòmics en les decisions relatives a la gestió dels residus, incentivarà econòmicament les bones pràctiques de prevenció de residus, i promourà i reactivarà les possibilitats de reparació així com de reutilització i preparació per a la reutilització a nivell municipal.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Consell Comarcal de l'Anoia presenta a Jorba el projecte de la 'Taxa Justa' de residus. El 10% de l'import serà variable i dependrà de la generació i la separació de cada llar.

Notícia

Mollet del Vallès és una de les candidatures catalanes que optarà al Premi Europeu de la Prevenció de Residus (EWWR) 2024 en la categoria d’Administració Pública per la seva iniciativa “Dia lliure d’envasos d’un sol ús al Mercat Municipal”.

Article

Torna el R-Ciclajoguina, la campanya de reciclatge de joguines amb components electrònics. Va dirigida a nens i nenes d’educació primària de totes les escoles de la ciutat.​

Butlletí