Girona, regió sensible a l'aigua

07/06/2021 - 13:48

El projecte PECT “Girona, regió sensible a l’aigua” s’erigeix per fer front al risc quantitatiu i qualitatiu de les aigües del Baix Ter.

A partir de la implementació de nous models de gestió i d’infraestructures sostenibles basades en la innovació tecnològica, el projecte “Girona, regió sensible a l’aigua” pretén convertir-se en un referent territorial i internacional millorant la gestió i ús de l’aigua i consolidant la nova cultura de l’aigua en la societat al territori del Baix Ter.

Les aigües del Ter es troben en risc quantitatiu i qualitatiu, marcat per una menor garantia d’aigua i una pèrdua de resiliència hidrològica del riu. Aquesta situació dóna lloc a una situació de desequilibri hidrològic, on els valors naturals i ecològics s’han vist alterats.

El projecte proposa la implementació d’infraestructures sostenibles basades en la innovació tecnològica per fer front al risc quantitatiu i qualitatiu de les aigües del Baix Ter i convertir-se en un referent internacional millorant la gestió i ús de l’aigua i consolidant la nova cultura de l’aigua al territori del Baix Ter

 

Preservant el riu Ter, integrant innovació i coneixement

La disponibilitat d’aigua dolça al nostre entorn es cada vegada més incerta. Això és conseqüència de factors naturals que es manifesten en una escala temporal que a els nostres ulls, semblen una eternitat, però que a escala geològica son un instant.

Certament, la humanitat ha influït en el canvi dels paràmetres naturals més estables a els que estàvem acostumats i el clima es manifesta diferent, més inestable i a vegades abrupte i destructiu. És cert que les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEI) no ha deixat d’augmentar des de l’era pre-industrial i també l’ús agressiu de l’aigua del riu amb transvasaments històrics cap a territoris deficients, així com la sobre explotació del recurs per regar camps i cobrir les necessitats vitals d’una població creixent que viu del turisme, han estat alguns dels principals factors que han fet davallar els cabals ecològics del Ter fins a uns límits que posen en risc la supervivència d’aquest ecosistema fluvial.

Aquesta es la realitat del riu del Ter, el riu gironí per excel·lència; una realitat ecològica de risc que també es manifesta a la majoria d’entorns humanitzats del planeta. Si mirem un globus terraqui i apuntem amb el dit a qualsevol lloc podrem identificar greus problemes de disponibilitat d’aigua com a medi i/o com a recurs. Per tant estem davant d’un desafiament d’abast mundial que requereix d’accions específiques en funció de les necessitats de cada indret i de la urgència en que es manifesten aquests tipus de fenòmens. Avui, la innovació tecnològica, l’evolució de tècniques clàssiques, la gestió integrada dels recursos naturals i la transmissió del coneixement entre centres de recerca i el territori permeten gestionar millor aquest escàs i valuós recurs.

La iniciativa Girona, Regió Sensible a l’Aigua impulsada per la Universitat de Girona, el IRTA, la Junta Central d’Usuaris del Baix Ter i la Diputació de Girona, en el marc del projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT-FEDER), és una acció innovadora on la tecnologia i la cooperació entre els agents territorials vinculats a l’ús de l’aigua permet, a partir  de la parametrització i processament de dades, prendre les millors decisions en la gestió eficient del riu i de l’aigua que conté. Cada una de les 5 entitats participants interactuen en aquest projecte mitjançant diferents operacions que es complementen i que descriurem de manera succinta i que al llarg de les diferents edicions d’aquesta revista digital anirem descrivint amb més detall tot analitzant els seus objectius, les seves experiències, aprenentatges i resultats finals.

El projecte PECT, Girona, Sensible a l’Aigua ha rebut cofinançament del Programa Operatiu (PO) FEDER de Catalunya 2014-2020 (50 %) i de la Diputació de Girona (25 %), així com de les pròpies entitats sòcies participants (25 %), que són: la Universitat de Girona, la Junta Central d’Usuraris d’Aigües del Baix Ter, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Girona.


 

Municipis: 
Baix Empordà
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Prop de 5.500 estudiants han participat en el programa educatiu ‘Descobreix el riu’ durant aquest curs escolar. Els alumnes han procedit d’una norantena de centres educatius de 33 municipis de les conques del Besòs i de la Tordera.

Article

TAIGUA substituirà més de 12 mil metres de canonades amb una inversió de 3,6 milions d'euros.

Article

L’Observatori de l’Aigua de Terrassa, OAT, l’òrgan de participació ciutadana vinculada al servei d’abastament municipal, celebra el cinquè aniversari de la seva creació.

Butlletí