481 accions de neteja dels espais naturals catalans se sumen a la iniciativa europea "Let's Clean Up Europe!"

Font: Generalitat de Catalunya

06/05/2021 - 15:56

La ciutadania està convidada durant aquest cap de setmana, del 7 al 9 de maig, a recollir i valoritzar els residus abandonats en el medi

L’Agència de Residus de Catalunya coordina les accions programades a 40 comarques d’arreu del territori

Aquest cap de setmana, entre el 7 i el 9 de maig, se celebra la vuitena edició de la iniciativa europea Let’s Clean Up Europe! per sensibilitzar la ciutadania sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats i promoure canvis en els hàbits i el  comportament dels ciutadans a través de l’organització d’accions de neteja voluntària en espais naturals com ara boscos, platges, rius o rieres.

A Catalunya s’ofereixen 481 activitats de neteja d’entorns naturals on hi poden participar de forma voluntària persones de totes les edats.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) coordina totes aquestes accions, promogudes per administracions públiques, associacions (sobretot del tercer sector ambiental) centres excursionistes, escoles i instituts, empreses i ciutadans. La campanya també compta amb el suport econòmic d’Ecovidrio i la Diputació de Barcelona.

 

Accions a 40 comarques

Les accions de neteja donen resposta a problemes ambientals originats per abocaments incontrolats en espais naturals per evitar possibles contaminacions i restaurar-ne l’habitat i el paisatge. També tenen un alt potencial de sensibilització per a la ciutadania, ja que són una bona oportunitat per visualitzar l’efecte dels comportaments incívics.

A Catalunya aquest cap de setmana s’organitzaran accions a 40 comarques d’arreu del territori. A la demarcació de Barcelona s’han organitzat 283 accions; a Girona, 64: a les comarques de Tarragona, 65; a Lleida, 47; i a les Terres de l’Ebre, un total de 22 accions. 

En total hi participen 457 entitats de 264 municipis.

La major part de les actuacions de neteja es realitzen en boscs (34%) i rius (27%) i, en menor proporció, en platges (15%) i espais mixtes. Es poden consultar les accions en detall a l’agenda de la campanya.

Enguany, destaca la gran implicació dels centres educatius. Un total de 158 centres organitzen directament activitats, 98 dels quals formen part del Programa Escoles Verdes o d’altres xarxes locals de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), que impulsen programes d’educació per a la sostenibilitat amb la participació i implicació de tota la comunitat educativa.

Totes les accions organitzades hauran de seguir les directrius de seguretat d’acord amb la situació de pandèmia actual (ús de mascaretes, distància social, grups reduïts, etc). 

 

Els residus són recursos

Durant les accions de neteja es farà pedagogia sobre la prevenció en la generació dels residus, i la brossa recollida se separarà de forma selectiva. És una manera de demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. El paper, el vidre, els metalls i el plàstic, si es recullen separadament  poden reciclar-se. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient d’allò que s’aboca, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.

Catalunya celebra la iniciativa Let’s Clean up Europe! des de fa vuit edicions. Des de l’any 2014, s’han dut a terme més de 1.300 accions en diferents punts del territori, en les quals s’han recollit del medi natural més de 350 tones de residus. L’any passat a causa de la situació de pandèmia, la seva celebració es va haver de posposar fins al mes de setembre. Es van organitzar un total de 167 accions on van participar 3.264 persones i es van recollir 32,5 tones de residus.

 

Torna l’Ultra Clean Marathon

L’Ultra Clean Marathon és un repte ambiental i esportiu que enguany celebra la tercera edició. Es tracta d’una iniciativa promoguda conjuntament per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’ARC i l’Ajuntament de Barcelona, i té per objectiu conscienciar i mobilitzar la gent a reduir la presència de residus en espais naturals, i promoure curses solidàries i sostenibles amb l’aplicació de bones pràctiques de respecte, protecció i cura del medi ambient.

L’esdeveniment té un nou format d’un dia i servirà de nexe entre la campanya Let’s Clean Up Europe!, d’activitats centrades en la neteja d’espais naturals, i la Setmana de la Natura, d’activitats de conservació i custòdia del territori. La cursa, que es celebrarà el 5 de juny, transcorrerà per un tram de 68 km de Terrassa a Barcelona, passant pel Parc Natural de la Serra de Collserola i el riu Besós fins arribar al front marí barceloní. Al llarg del recorregut, la cursa s’anirà trobant amb una quinzena d’accions de neteja i diverses activitats d’educació ambiental.

En l’anterior edició, amb un recorregut circular de de 7 dies arreu de Catalunya, hi van participar 4.000 persones i es van recollir 2,8 tones de residus.

 

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Let’s Clean up Europe! està coordinada per la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a través d’un Projecte LIFE+, del qual l’ARC n’és sòcia. Enguany, la XIII edició de la Setmana se celebrarà del 20 al 28 de novembre de 2021. L'objectiu és organitzar durant una setmana arreu d'Europa, accions per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus; fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus; i fer canviar el comportament quotidià dels europeus en àmbits com el consum o la producció.

D’altra banda, el proper 1 de juny, de forma virtual i en el marc de la Green Week, també se celebra la cerimònia de lliurament dels XII Premis Europeus de Prevenció de Residus on es guardona els sis millors projectes o activitats celebrats durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus organitzada l’any anterior. El grup de treball Residu zero i l’Ajuntament de Barcelona hi concorre com a finalista català d’aquesta dotzena edició.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Dissabte 18 de novembre, Barcelona va viure una nova jornada de neteja col·laborativa de la mà de la Fundació Kilian Jornet i en el marc del Pla Endreça

Notícia

Durant la Setmana Europea de Prevenció de residus les 19 escoles que formen part d'Escoles + sostenibles de Sant Feliu han dut a terme diferents accions simbòliques per visibilitzar aquest projecte.

Butlletí