Dues escoles de Sant Vicenç dels Horts comptaran amb energia neta provinent de plaques fotovoltaiques

12/03/2021 - 08:08

L'escola Sant Josep i el Centre Socioeducatiu Mare de Déu del Rocío s’instal·laran els panlles fotovoltaics per alimentar el consum elèctric i, si tenen excedents de producció, aquesta energia es derivarà a altres edificis com el Molí dels Frares o el Poliesportiu Sant Josep.

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts s’encamina cap a la transició energètica, i l’elaboració del Pla Municipal de Cobertes Fotovoltaiques dona els seus primers fruits. L’Àrea Metropolitana de Barcelona inicia el procediment per instal·lar plaques solars als sostres de l’escola Sant Josep i del Centre Socioeducatiu Mare de Déu del Rocío, amb l’objectiu que aquests equipaments siguin autosuficients energèticament. La inversió estimada és de 180.500 euros, assumida pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

A l’escola Sant Josep la previsió és instal·lar un sistema de plaques fotovoltaiques que generarà una energia total de 158.000 kWh/any; i al centre cívic, de 48.000 kWh/any. L’energia que es generi s’injectarà directament a la xarxa elèctrica i permetrà obtenir un descompte a la factura del subministrament (aproximadament 0,05€ per cada kWh generat per les plaques). D’aquesta manera, l’energia produïda repercutirà de forma directa en un estalvi dels recursos públics.

La regidora de Medi Ambient, María Peláez , ha explicat: “ El compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i la cura del medi ambient és clar: l’Ajuntament farà les accions necessàries per aconseguir un canvi de model energètic que ens faci ser tots i totes més respectuosos amb el nostre entorn natural ”.

Gràcies als nous comptadors que s’instal·laran, es podrà monitoritzar el consum energètic de cada equipament i saber fins a quin punt són autosuficients. En el cas que l’energia generada per les plaques fotovoltaiques sigui superior a la consumida, aquest excedent es redistribuirà cap a altres edificis municipals propers, com és el cas del Molí dels Frares i del Poliesportiu de Sant Josep, que veuran el seu consum energètic compensat. Les polítiques publiques per mitigar els efectes del canvi climàtic són una prioritat pel govern municipal, tal i com recull el Pla d’Actuació Municipal 2019-2023.


Categories: 

Relacionats

Entrevista

Rubí Brilla ha coordinat el primer projecte d’autoconsum compartit d’energia en un polígon industrial a tot l’Estat. Aquesta ha sigut una de les fites més importantes d’aquesta entitat municipal que des de fa 10 anys treballa per ser un referent per l’estalvi, l’eficiència i l’ús de renovables en l’àmbit local. Marta Morera, responsable tècnica de Rubí Brilla ens explica aquesta experiència i com es vol continuar treballant per l’autoconsum a la ciutat.  

Entrevista

Què és realment una comunitat energètica? Més enllà de compartir unes instal·lacions d’energies renovables? Gil Salvans tècnic de l’agència local d’energia d’Osona, clarifica aquest concepte, com a peça clau en la democratització de l’energia i la transició energètica, i aborda en aquesta entrevista els reptes i els obstacles, principalment la manca de definició de marc legal. Malgrat les barreres tècniques, insisteix que cal valentia política davant els interessos empresarials, i que cal difondre entre la ciutadania que l’autoconsum és viable.

Entrevista

Helena Badger és assessora legal de Holaluz, comercialitzadora d'energia verda que ha aposta fermament per l'autoconsum domèstic. En aquesta entrevista ens parla del que assegura és una explosió de l'autonsum a Catalunya, els temps d'amortització de les inversions i les opcions, com ara les subvencions o bonificacions fiscals, que poden tenir els consumidors per fer realitat aquesta opció.

Butlletí