Quaranta centres escolars estalviaran energia amb l’estratègia Reacciona de la Diputació de València

09/02/2021 - 08:31

El programa 50/50 es basa en la participació de les comunitats educatives amb la col·laboració dels ajuntaments

L’estratègia Reacciona de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València inclou el programa 50/50 en les escoles públiques amb la finalitat de reduir el consum, la factura energètica i les emissions dels centres educatius, i potenciar la participació de tota la comunitat educativa mitjançant sessions formatives pràctiques que fomenten l’eficiència energètica i l’ús responsable d’aigua. En la primera convocatòria participaran 40 centres.

Segons explica la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, els aspectes més rellevants del programa educatiu 50/50 són “la creació d’un equip energètic que s’encarregarà de diagnosticar el consum energètic i d’aigua de l’escola, elaborar un pla d’estalvi i fer el seguiment de les mesures establides i l’evolució dels resultats obtinguts”. Així mateix la vicepresidenta Amigó destaca que “es posen en marxa accions d’estalvi energètic i bons hàbits en les escoles públiques per a impulsar l’educació ambiental”.

L’import total de la subvenció és de 160.000 euros distribuïda entre 40 ajuntaments amb un màxim de 4.000 euros. Per al bon desenvolupament del programa 50/50, els ajuntaments es comprometen a informar als col·legis públics de Primària del seu àmbit municipal i seleccionar-ne un per cada municipi. L’ajuntament revertirà al centre escolar el 50% de l’estalvi econòmic que es genere en la factura energètica durant el curs escolar 2021/22 i invertirà l’altre 50% en accions d’eficiència energètica en l’escola, cosa que generarà nous estalvis en anys posteriors.

També constituirà i formarà part de l’equip energètic amb un/a tècnic/a municipal, que assistirà a les reunions de preparació i de seguiment i col·laborarà en la gestió de la informació energètica de l’escola. L’equip energètic estarà format per una persona de l’equip directiu del centre escolar, una o dos persones del claustre, una persona de consergeria o manteniment, una altra de l’equip de neteja o menjador, almenys dos alumnes per cada classe dels cursos de 5é i 6é de Primària i, opcionalment, un parell de persones representants de l’AMPA.

Els estalvis aconseguits en un any es prolonguen cap als següents, amb la qual cosa es garantix un benefici a mitjà i llarg termini per a la comunitat educativa. L’ajuntament s’encarregarà de contractar amb una empresa externa la implantació del programa 50/50, la qual tindrà experiència tècnica demostrable en programes d’estalvi energètic i en educació ambiantal.

Els Ajuntaments que rebran la subvenció del programa 50/50 de Reacciona són Montaverner, Xeresa, Llombai, Sot de Chera, el Ràfol de Salem, Algar de Palància, Higueruelas, Alcublas, Gavarda, Rotglà i Corberà, Siete Aguas, Antella, Rótova, Estivella, Barxeta, Marines, la Font de la Figuera, Quatretonda, Casinos, Corbera, Villar del Arzobispo, Bonrepòs i Mirambell, Albuixech, Millares, Benissoda, Guadasséquies, Bugarra, Castelló de Rugat, Piles, Catadau, Castelló, l’Alcúdia de Crespins, Benigànim, Guadassuar, Cheste, Alcàsser, l’Alcúdia, Torrent, Requena i Llíria.


 

Municipis: 
País ValenciàValència
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Les parròquies se sumen a Energia del Prat amb plaques fotovoltaiques a les cobertes de les esglésies de Sant Pere i Sant Pau i de la Mercè. Amb aquestes noves instal·lacions, la comunitat local d'energia arribarà a produir 1.225kW.

Article

La web detalla el consum energètic i hídric dels equipaments municipals i les mesures preses per fomentar l’estalvi

Article

Les escoles de Primària Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i l'Institut Ramon Turró participen aquest curs en el "Projecte 50/50" d'estalvi energètic en els centres educatius.

Butlletí