Aturar la regressió de les platges

Font: AMB

08/08/2020 - 09:15

L'AMB engega estudis per conèixer la dinàmica del litoral nord de les platges metropolitanes.

L'AMB, en coordinació amb altres administracions i organismes implicats, ha engegat diferents estudis per adquirir més coneixement sobre la dinàmica del litoral i, d'aquesta manera, trobar solucions per aturar la regressió de les platges metropolitanes.

Les platges del nord de l'AMB estan patint una important pèrdua de sorra. El municipi de Montgat és una de les zones més afectades, amb gairebé 75.000 m3 erosionats. La platja de Badalona també es troba en regressió, tot i que en un grau menor. El temporal Glòria i els temporals posteriors han agreujat la situació.

El municipi de Montgat és una de les zones més afectades, amb gairebé 75.000 m3 erosionats.

Aquest mes de juny, la secció de Cartografia de l'AMB ha realitzat la primera topobatimetria de detall i contínua de tota la zona submergida del litoral nord. Mostra amb molt de detall el relleu submergit dels aproximadament nou quilòmetres de costa del davant de Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat. Amb el model 3D i el plànol d'isòbates que se n'obtingui, es podrà conèixer i modelitzar molt millor la dinàmica d'aquesta zona.

El Servei de Platges, a partir d'aquesta nova informació topobatimètrica i de la integració de les dades, juntament amb les dades de l'evolució de l'amplada de la costa i de la pèrdua volumètrica de sorra, ha encarregat els estudis previs d'estabilització del litoral nord de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'anàlisi de les dades obtingudes permetrà definir possibles actuacions per preveure i aturar la regressió.

Pel que fa al litoral sud, el desembre passat es van presentar els estudis previs d'estabilització de les platges de Gavà i Viladecans, davant de les afectacions de l'erosió, que arriben fins i tot a zones urbanes.

A principis del 2020 també es van publicar els resultats de l'estudi LIDAR, que compara el volum de sorra present a les platges metropolitanes entre els anys 2013 i 2017. En cinc anys s'ha produït una pèrdua sostinguda i significativa de sorra al litoral metropolità, que assoleix un volum de gairebé 500.000 m3


 

Categories: 

Relacionats

Acte
01/02/2022 - 00:00
Centre d'Estudis del Mar. Passeig Marítim, 72. Sitges
Notícia

El 15 de desembre al Port de Segur de Calafell, va tenir lloc una jornada presencial de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible, en la qual es va presentar l'informe "Un litoral al límit", es van exposar diferents iniciatives que els municipis han adoptat a nivell de protecció de la qualitat ambiental del mar i les platges, i es van tractar objectius i estratègies per al 2022.

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges, l’equipament d’educació ambiental de la Diputació de Barcelona situat al passeig Marítim d’aquesta població del Garraf, ha ampliat part de les seves instal·lacions amb la renovació de l’Aula de la natura, un espai per desenvolupar-hi tallers i cursos per a escolars i públic en general sobre l’ecosistema marí de les Costes del Garraf.

Butlletí