S'inicia el procés per constituir l'Associació de Municipis per l'Energia Pública

29/07/2020 - 09:27

El protocol d'intencions ha estat signat per més de 40 ajuntament, entre les quals figuren els de les quatre capitals catalanes

L'alcalde de Terrasa, Jordi Ballart, ha presentat en roda de premsa l'inici del procès per constituir l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), una entitat que tindrà per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. El primer pas ha estat elaborar un protocol que regula el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i 2 entitats que han rubricat el document que contempla crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l'energia. A data d'avui però, ja son 3 més els municipis que han demanat signar el Protocol, i esperem que les properes setmanes es vagin afegint altres pobles i ciutats d'arreu del país.

El model energètic actual general grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d'emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d'energia elèctrica i on els Ajuntaments són part fonamental. Terrassa defensa aquest canvi i lidera la constitució d'aquesta entitat, amb els treballs preparatoris per a la seva creació, assessorant als municipis que es vulguin adherir i assumint el control i la gestió de l'Associació, fins que aquesta disposi de recursos propis. L'AMEP també està oberta a la incorporació de nous municipis, noves entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada, i compta ja amb l'adhesió de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l'Associació de Micropobles de Catalunya.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha destacat que «l'energia és un dret fonamental i les administracions públiques n'han de ser garants. La lluita contra l'emergència climàtica i el compromís amb un model energètic just, sostenible i renovable, obliguen les administracions a fer i promoure un ús responsable de l'energia. Treballem per disposar de la sobirania energètica en l'àmbit municipal». Ballart ha explicat que «considerem que els ajuntaments no podem continuar actuant només com a consumidors d'energia. Hem de liderar la transició reforçant el nostre paper de productors d'energies renovables. Hem de tenir capacitat d'intervenció en el mercat i participar en la distribució i comercialització d'energia verda per als consum municipal i els de tercers. Caldrà adoptar mesures que permetin la municipalització de les xarxes de distribució d'electricitat, com ja es fa a altres països europeus. Per això hem impulsat la constitució de l'AMEP».

 

 

 • Terrassa: Jordi Ballart, Alcalde de Terrassa, i Carles Caballero, Regidor de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia
 • Lleida: Sergi Talamonte Sanchez, 3r Tinent d'Alcalde i Regidor d'Habitatge i Transició Ecològica
 • Tarragona: Xavi Puig Andreu, Conseller de l'Àrea de Territori, Sostenibilitat i Seguretat
 • Girona: Martí Terés i Bonet, Regidor de Sostenibilitat i Participació
 • Sant Cugat del Vallès: Alba Gordó Vilaseca, Comissionada de Canvi Climàtic
 • Vilanova i la Geltrú: Marta Jofra Sora, Regidora d'Espai Públic i Medi Ambient
 • Ripollet: Pilar Castillejo, 1a Tinenta d'Alcalde i Regidora d'Economia, Persones, Serveis Municipals i Municipalització
 • Tàrrega: Alba Pijuan Vallverdú, Alcaldessa i Sots-Presidenta de la FMC
 • Senan: Carme Ferrer Cervelló, Alcaldessa
 • Associació de Micropobles de Catalunya: Mario Urrea Marsal, President
 • Xarxa per la Sobirania Energètica: Arnau Piqué, vocal.
 • Josep Subirana, Regidor de l'Ajuntament d'Avià i impulsor de l'AMEP.

La previsió és que el setembre s'aprovin els estatuts de l'AMEP en els plens municipals dels ajuntaments adherits i que, durant el mes d'octubre, se celebri l'assemblea general constituent de la nova entitat a Terrassa.

 

Perquè una Associació de Municipis per l'Energia Pública?

La Unió Europea (UE) ha aprovat un paquet normatiu per regular la transició energètica amb uns objectius concrets pels anys 2030 i 2050, on ciutadania, entitats, empreses i administracions tenen molt a dir. En aquest context, els ajuntaments tenen un paper fonamental per liderar aquesta transició, reforçant el seu paper de productors d'energies renovables, tenint capacitat d'intervenció en el mercat i participant en la distribució, i comercialització, d'energia verda per aconseguir, també, posar fi amb la situació d'oligopoli que ha provocat els preus elevats de les tarifes elèctriques.

Per aconseguir-ho, és important adoptar mesures que afavoreixin la municipalització de les xarxes d'electricitat, com es fa en altres països d'Europa, afrontant canvis estructurals que permetin a les administracions públiques participar en les activitats de transport d'energia i en l'operació de tot el sistema.

És per això que Terrassa lidera la creació d'una Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública, una entitat sense ànim de lucre que té per objectius difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica i donar suport als municipis que es vulguin sumar. També desenvoluparà accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible.

La intenció és utilitzar la força del municipalisme per assegurar una transició energètica eficaç i eficient amb el màxim benefici pel planeta i per la societat que representen els municipis, i promoure l'energia verda, local, justa, participada i estalviada. Aquest nou model ha de permetre també un repartiment diferent dels beneficis que genera el sistema, incrementant els ingressos municipals que al final reverteixen en una transició energètica sostenibilitat i justa.

Es considera que s'ha de reclamar el dret de propietat i gestió de la xarxa de distribució, decidir i prioritzar on es fan les inversions a la xarxa, impulsar les comunitats ciutadanes d'energia, i intervenir en les modificacions de les lleis que regulen el sector elèctric.

La proposta d'estatuts, en la qual ja s'està treballant, contempla com a objectius i finalitats:

 • Difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica
 • Desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible
 • Intercanviar coneixements i experiències
 • Promoure la col·laboració entre municipis, ajudar-los
 • Interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions
 • Les actuacions que podria fer l'AMEP per assolir aquests objectius serien:
 • Crear un marc de treball, de col·laboració i debat amb els municipis
 • Organitzar jornades, seminaris i cursos
 • Promoure iniciatives de debat tècnic, investigació i recerca
 • Participar en xarxes nacionals, estatals i internacionals
 • Incidir en polítiques públiques relatives a l'energia
 • Crear una base documental
 • Facilitar assessorament tècnic i d'assistència jurídica i administrativa

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Agència Internacional de l'Energia ha presentat una actualització del seu full de ruta cap a les emissions zero, i ha explicat que la demanda de combustibles fòssils arribarà al seu pic màxim històric aviat, però demana una acció climàtica més ràpida.

Article

Barcelona Energia s’ha unit a la celebració de les Festes de la Mercè amb l’objectiu de contribuir a un esdeveniment més sostenible i ecològic, proveint energia renovable a tots els actes, exhibicions i espais del programa oficial.

Article

A principis d'aquest any, des de l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes (AMERC) es va endegar el programa del Gestor Energètic per ajudar a les empreses dels polígons del territori i els propietaris de les naus en el seu camí cap a l'eficiència energètica.

Butlletí