Catalunya celebra del 22 al 26 de juny la Setmana Europea de l'Energia Sostenible sota el lema "1001 maneres d'estalviar energia. El canvi comença a casa. Jo trio, jo actuo"

Font: ICAEN

23/06/2020 - 10:33

Catalunya celebrarà, entre els dies 22 i 26 de juny, la Setmana Europea de l’Energia Sostenible (SEES2020), una iniciativa sincronitzada amb la resta d'Europa que té per objectiu incrementar el coneixement i la sensibilització sobre la gestió energètica i la necessitat de canviar els hàbits en el consum d’energia.

Per adaptar-se a la situació sociosanitària, que ha obligat moltes famílies a ajustar els seus pressupostos, enguany a Catalunya la SEES2020 se centrarà en l’estalvi i l’eficiència energètica en l’àmbit domèstic, amb el lema “1001 maneres d’estalviar energia. El canvi comença a casa. Jo trio, jo actuo”, i apostarà per la celebració d’activitats telemàtiques i virtuals i les accions en xarxes socials per tal d'evitar els actes presencials, com a mesura per prevenir la COVID19. Aquesta edició també inclourà actuacions específiques destinades al petit comerç, amb l’objectiu de millorar la seva competitivitat a través d’una millor gestió i ús de l’energia. 

Les activitats de la SEES2020 tenen com a finalitat conscienciar els ciutadans del seu paper clau en el nou model energètic més net, democràtic i sostenible cap al qual avança Catalunya, i dotar-los d’eines i coneixements per exercir la seva capacitat d'actuació en l'ús de l'energia. Així, per als adults s’organitzaran webinars i s’habilitaran recursos en línia per tal de millorar la gestió de l’energia a casa. Entre els participants en el webinar ‘Canvia d’energia!’ se sortejarà una auditoria energètica domèstica en línia. Per al públic infantil, en atenció a la situació de distanciament de seguretat, els esforços s’han centrat a digitalitzar recursos i elaborar jocs en línia per tal que els infants es familiaritzin amb conceptes relacionats amb l'energia i com utilitzar-la bé en el seu entorn. 

Una altra de les novetats d’enguany és que la ciutadania sensibilitzada pel medi ambient i el canvi climàtic es pot adherir a la SEES2020 i participar del canvi cap a un nou model energètic tot compartint les seves accions d’estalvi en xarxes socials i fent créixer la comunitat de persones actives en el canvi de model energètic. A més, els ajuntaments, entitats, empreses i comerços també es poden adherir a la campanya mitjançant accions d’estalvi o difusió dels consells i dels recursos. 

En la vessant tècnica, la SEES2020 també comptarà amb un seguit de sessions específicament dedicades als professionals del sector, amb el doble objectiu tant de debatre solucions tecnològiques com de divulgar les diferents iniciatives de la Generalitat per dinamitzar la seva activitat. Aquesta edició, a més, s’ha organitzat un webinar  destinat al sector del petit comerç, per tal que els propietaris de petits establiments comercials aprenguin a analitzar i optimitzar el seu consum energètic, amb l’objectiu final d’estalviar energia i diners. Entre els participants d’aquest webinar se sortejarà una auditoria energètica en línia d’un establiment. 

Tota la informació relativa a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible es pot consultar a la web icaen.gencat.cat/setmanaenergia, i a les xarxes socials es podrà localitzar sota l’etiqueta SetmanaEnergia2020

La SEES2020 està organitzada per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, la Diputació de Lleida, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona el Centre d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA). 


 

Relacionats

Article


 

Quines són les energies renovables? Quina diferència hi ha amb aquelles que no ho són? Aquestes són algunes de les preguntes que s'han formulat en una de les sessions d'Aprenem el Sol.

Notícia

Amb aquesta proposta, el consistori farà un nou pas endavant en l’objectiu de construir una vila més eficient i més sostenible

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Butlletí