L’Hospitalet s’adhereix a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible

19/06/2020 - 10:31

L’Hospitalet s’adhereix a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, que se celebra del 22 al 26 de juny, amb l’objectiu de conscienciar la societat amb actuacions i activitats al voltant de l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica.

El missatge d’aquest any és que, en un context d’emergència climàtica i en el marc de la crisi sanitària mundial, és més necessari que mai avançar amb determinació en la transició cap a un nou model energètic net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic. I es fa incidència en el fet que tothom té la clau per capgirar la situació, a través de la participació i la implicació en la gestió de l’energia que utilitzem en el nostre dia a dia.

En aquesta edició, les organitzacions supramunicipals i locals que organitzen la Setmana de l’Energia a Catalunya han acordat impulsar accions de tipus virtual per explicar i ajudar a fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica, en un moment en què bona part de la ciutadania es veu obligada a passar moltes hores a casa seva.

Així, s’han organitzat exposicions virtuals, jocs interactius per a totes les edats, un escape room i diferents reptes per fer a casa i en família. A més, hi ha concursos per aprendre a estalviar energia i conferències en línia (webinars) adreçades a empreses i comerciants, entre d’altres, per entendre millor què és la transició energètica. Tots aquests recursos es poden trobar als webs de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. També se’n facilita informació a la pàgina de Medi Ambient del web municipal de L’Hospitalet (www.l-h.cat).

 

Eficiència energètica i reducció d’emissions

La ciutat de L’Hospitalet es va adherir el 2009 al Pacte d’alcaldes i alcaldesses —actualment, pel clima i l’energia—, amb el compromís d’estalviar emissions de CO2 i augmentar l’eficiència energètica i les energies renovables. L’anàlisi de les dades que s’està fent aquest any indica que es podria haver arribat ja a la ciutat al 20 % de reducció d’emissions contaminants.

El municipi també ha impulsat una taula d’emergència climàtica, amb la participació del teixit associatiu, i pròximament aprovarà la Declaració d’Emergència Climàtica, amb les mesures que cal aplicar a la ciutat. Ja està elaborat el Pla local d’adaptació al canvi climàtic, amb l’avaluació de riscos i les propostes d’actuació, i ara s’està redactant el Pla de mitigació del canvi climàtic, que permetrà a L’Hospitalet afegir-se al Pacte per l’energia i el clima amb el compromís de reduir les emissions un 40 % l’any 2030, en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides.

L’Ajuntament de L’Hospitalet també participa des de fa cinc anys en la Marató de l’Energia que es fa cada mes de febrer, una campanya de sensibilització d’estalvi energètic que es duu a terme als equipaments municipals (escoles, biblioteques i poliesportius), amb la participació del personal municipal i els usuaris de les instal·lacions. S’està treballant perquè l’equivalent als estalvis econòmics aconseguits es dediquin a projectes de lluita contra la pobresa energètica.

Altres actuacions municipals en aquest àmbit estan relacionades amb la reducció de consums elèctrics i de gas a edificis i equipaments municipals, el pla de substitució de l’enllumenat, la figura del gestor energètic i l’ús d’un aplicatiu específic, que estan ajudant a disminuir les emissions de CO2 de la ciutat i a optimitzar els recursos.

Un altre dels objectius és realitzar un ús eficient i responsable dels recursos hídrics. La telegestió en temps real dels principals subministraments d’aigua municipals permet detectar ràpidament fuites i consums indeguts, realitzar un control més exhaustiu dels consums i fer-ne propostes de millora.

A més, s’han fet accions per promoure la substitució d’energies d’origen fòssil per energies netes renovables, com la instal·lació de 100kWp per autoconsum a l’edifici municipal del carrer de Girona o una instal·lació fotovoltaica per a recàrrega de vehicles elèctrics, i pròximament es durà a terme la rehabilitació energètica integral de l’edifici municipal del carrer de Josep Prats.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La seu municipal de Josep Prats ha estat objecte d’un projecte integral de rehabilitació energètica finançat per l’Ajuntament de l'Hospitalet, la Diputació de Barcelona i el FEDER de la Unió Europea.

Article

En aquesta planta solar s’instal·laran, en concret, 3.976 plaques, amb una potència superior a 2 Mw, en una actuació que abastarà fins a 9.820 m². Aquesta actuació permet reduir unes 1.300 tones anuals de CO₂ equivalent en el sistema de producció energètica, equiparable a eliminar 266.000 vehicles anuals dels accessos de Barcelona.

Notícia

Del 16 al 22 de juny, la ciutat organitza activitats de divulgació sobre la transició energètica.

Butlletí