Així serà la nova tarifa de la llum

07/03/2020 - 10:30
Font: Pixabay

Font: Pixabay

Per primera vegada, la tarifa regulada no és la mateixa a tot Espanya i s'establiran diferents períodes horaris de facturació i nous peatges.

El sistema de fixació del preu de la llum per als consumidors domèstics que tenen la tarifa regulada o PVPC ha donat un tomb enguany, cosa que complicarà notablement la comprensió de la factura elèctrica, que ja era força complicada, per a un gran nombre de consumidors . A més, i per primera vegada a Espanya, la tarifa regulada no és la mateixa a tot l'Estat.

Els grans canvis previstos en la factura de la llum ja són oficials des de primers del 2020, tot i que no s'aplicaran fins d'aquí a uns mesos. El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar una circular de la CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) per la qual s'estableix la metodologia per al càlcul dels peatges de transport i distribució d'electricitat. Això implicarà un tomb per el rebut elèctric dels clients domèstics, tant per als clients que tenen la tarifa regulada com per als que estan en el mercat lliure. Entre les principals novetats, introdueix per primera vegada una fórmula per contractar diverses potències (per a usuaris amb cotxe elèctric) i porta canvis en les franges horàries de les tarifes (hi haurà hores punta, pla i vall).

La circular ja va entrar en vigor però la metodologia no s'aplicarà als consumidors fins al càlcul dels peatges de l'any que ve. Mentrestant, seguiran en vigor els peatges de 2019, ja que el passat mes de desembre, el Govern va decidir prorrogar per al 2020 els peatges de l'any passat, una pròrroga que previsiblement durarà tot l'exercici.

La CNMC explica que als consumidors que estan en el mercat regulat (PVPC, Preu Voluntari a l'Petit Consumidor) automàticament se'ls aplicaran els nous períodes de discriminació horària en els preus de l'electricitat (hores punta, pla o vall). Per als que estiguin en preu lliure, cada client haurà d'estudiar amb detall els productes que li ofereixi la companyia elèctrica.

 

Consum d'electricitat de petits consumidors

Un dels grans canvis està en les tarifes d'accés. Les sis tarifes actuals dels consumidors domèstics (2.0A, 2.0DHA, 2.0DHS, 2.1A, 2.1DHA, 2.1DHS) passaran a una de sola, la 2.0 TD. És a dir, a partir d'ara, els subministraments connectats a xarxes de tensió no superior a 1 kV amb potència contractada inferior o igual a 15 kW (inclou la majoria de clients i pràcticament totes les llars) tindran el peatge 2.0 TD.

Depenent de l'hora a la que es consumeixi l'electricitat hi haurà diferents preus. Per al peatge 2.0 TD, s'estableixen tres períodes de discriminació horària: període 1 (punta), període 2 (pla) i període 3 (vall). El més car (hora punta) serà al matí, entre 10 i les 14 hores i a la tarda nit entre les 18 i les 22 hores. El preu mitjà (hora plana) serà al matí de 8 a 10, a la tarda de 14 a 18 i per la nit de 22 a 24 hores. El més barat (hora vall) serà entre les 0 i les 8. Tots aquests horaris s'aplicaran a la Península, Illes Balears i Canàries, segons la CNMC. A Ceuta i a Melilla, els períodes comencen i acaben una hora més tard, excepte en el cas de el període pla en el tram de 23 a 24 hores.

A més, es consideren període vall els dissabtes, els diumenges, el 6 de gener i els dies festius d'àmbit nacional, definits com a tals en el calendari oficial de l'any. S'exclouen tant els festius substituïbles com els que no tenen data fixa.

 

Contractar diferents potències

Amb el sistema actual, el client contracta una determinada potència: 2.3 kW; 3.45 kW; 4.6 kW: 5.75 kW; 6.9 kW; 8.05 kW, etcètera. Quan els canvis en la factura entrin en vigor, el client podrà contractar diferents potències per a diferents hores.

Per defecte, l'usuari tindrà la que utilitza normalment, explica la CNMC al seu bloc. Però si, per exemple, el client vol carregar un cotxe elèctric o necessita més potència per algun ús concret, podrà augmentar la potència contractada entre les 0 i les 8 hores i en aquest horari pagarà molt menys per aquest terme de potència més gran.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Les 55 sol·licituds que s’han inscrit per participar en la primera Comunitat Energètica de Sitges finalment es podran beneficiar totes de l’energia generada a les instal·lacions fotovoltaiques dels edificis municipals del polígon Pruelles-Mas Alba

Notícia

Segons l'Informe anual d'energia i aigua 2023 de l'Ajuntament de Barberà del Vallès, el consistori i els edificis i equipaments municipals han reduït el consum energètic, d'aigua i d'emissions generades

Notícia

Es busca fomentar la transició energètica entre les empreses de la zona industrial.

Butlletí