Canviar el relat. Una nova sensibilitat per la natura

dijous, 20 febrer, 2020 - 00:00 a dijous, 26 març, 2020 - 23:59
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Canviar el relat. Una nova sensibilitat per la natura és un cicle amb escriptors i filòsofs que, des de la seva obra, busquen situar l’experiència humana en el context del nostre entorn natural, per tal de transformar la nostra mirada sobre el planeta.

Durant les darreres dècades s’ha demostrat que la relació dels humans amb el planeta fa temps que ha deixat de ser harmònica i es basa, principalment, en l’explotació dels seus recursos. L’emergència climàtica que vivim avui, com a conseqüència d’aquesta relació desigual, ens obliga a tornar a pensar en aquest vincle i en les maneres de refer-lo. No es tracta, només, de posar remei a qüestions tècniques que reverteixin l’escalfament global, sinó que ens cal mirar el nostre planeta amb uns altres ulls.

La nostra relació amb la natura ha quedat polaritzada entre una font inesgotable de recursos i una alteritat en perill, que cal protegir i conservar, sota el risc d’acabar museïtzant-la. Però no sempre ha estat així. Els humans hem sabut viure en equilibri amb el nostre entorn durant mil·lennis, sense veure la natura com un altre diferent, sinó com a part indestriable de la nostra mateixa condició. Des de fa un temps, alguns filòsofs i escriptors han posat la reflexió sobre la natura al centre de la seva obra, promovent una nova sensibilitat cap al nostre entorn i intentant refer aquest vincle avui deteriorat. No podrem revertir la situació actual si no som capaços de veure el nostre planeta des de la meravella i l’emoció, des d’una totalitat que dona sentit a les nostres vides i al nostre lloc en el món.

Aquest cicle ha comptat amb la col·laboració de Liternatura

Més informació a l'enllaç al CCCB.


 

Municipis: 
Categories: 
Terra

Relacionats

Acte
15/06/2024 - 11:00
Hub Social Barcelona c/de Girona, 34
Article

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat una nova eina web per seguir l’evolució de la qualitat de l’aire a Barcelona.

Article

Barcelona destaca com una de les metròpolis més actives en el mapeig de biodiversitat marina en un recompte mundial de natura urbana.

Butlletí