Millorar el control i la qualitat de l'aire a Menorca

15/02/2020 - 09:00

El Ple de Consell Insular sol·licita al Govern iniciar actuacions per a la millora del control i la qualitat de l'aire a Menorca

El Ple de Consell Insular de Menorca va aprovar per unanimitat el passat desembre sol·licitar a la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat de Govern de les Illes Balears, l'inici d'un seguit d'actuacions conjuntes que permetin la millora en el control d'emissions i la qualitat de l'aire de Menorca.

L'acord, assolit a proposta de la consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Maite Salord, sol·licita, d'una banda, l'ampliació de la xarxa de punts de control d'emissions atmosfèriques i de la qualitat de l'aire a l'illa, i per una altra, iniciar l'elaboració de plans de millora de la qualitat de l'aire en cada municipi incloent-hi les tres administracions competents, Govern, Consell i ajuntaments, tal com ja es planteja en un primer conveni que s'està elaborant per al Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire de Maó.

Amb aquesta proposta, el Consell Insular busca abordar la problemàtica de la contaminació atmosfèrica a l'illa davant la seva encara elevada dependència de combustibles fòssils, amb emissions de CO2 que van superar el límit establert en el protocol de Kyoto amb 700.000 tones emeses en 2018. També adequar les seves actuacions en matèria de qualitat de l'aire a la normativa i objectius marcats tant per la mateixa administració insular, amb plans de treball en la matèria com el pla de descarbonització Menorca 2030 o el Pla d'Acció de la Reserva de Biosfera, com en l'àmbit autonòmic i europeu, entre ells, l'aprovació de la Llei Balear de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que està en linia amb el full de ruta de la Unió Europea i l'Acord de París per a la reducció de les emissions.

La creixent preocupació a l'illa en relació amb les emissions atmosfèriques davant la realitat del canvi climàtic ha estat un altre dels motius que ha portat a l'administració a arribar a aquest acord.

 

La xarxa d'estacions de mesura de la qualitat de l'aire a Menorca

L'ampliació de la xarxa d'estacions de mesura de la qualitat de l'aire de titularitat pública que sol·licita l'acord persegueix l'objectiu doble de comptar amb més informació i control de les emissions en zones urbanes i properes a les principals fonts emissores de l'illa, i millorar l'accés a aquesta informació per part de la ciutadania, que es faria via internet o mitjançant pantalles a la via pública o en altres espais de l’administració de fàcil accés als ciutadans. A més, adequar el sistema de mesurament perquè es recullin tots els paràmetres establerts per la normativa. Menorca disposa actualment de quatre estacions de mesurament, dues situades a la ciutat de Maó (propietat d'ENDESA), una altra a la Mola de Maó (propietat d'AEMET) i una altra a Ciutadella (propietat del Govern de les Illes Balears).

 

Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire

L'altra part de l'acord adoptat consisteix a sol·licitar a la Direcció General d'Energia i de Canvi Climàtic, dependent de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern de les Illes Balears, l'elaboració conjunta de plans de millora de la qualitat de l'aire en tots els municipis de l'illa en línia amb el conveni en el qual ja treballen les tres administracions per a l'elaboració del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire de Maó.

Aquest conveni, en última fase abans de la signatura, compromet a Govern, Consell i a l'ajuntament de Maó a l'elaboració del pla i la seva execució per a la millora de qualitat de l'aire atenent a àmbits com l'establiment paràmetres i objectius de reducció de contaminants, la mobilitat sostenible amb la millora i foment del transport públic, alternatiu o d'emissions zero, la conscienciació ciutadana o la col·laboració amb entitats i altres organismes per a l'adopció de mesures de reducció d'emissions contaminants.

Aquests plans de millora s'integren en el conveni signat entre la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, de Govern de les Illes Balears i el Consell de Menorca per impulsar el Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses sobre el Clima i l'Energia en l'àmbit de l'illa de Menorca, la iniciativa que compromet a milers de governs locals de tot el món a assumir una agenda comuna d'objectius i accions per accelerar la descarbonització dels seus territoris, mitigar el canvi climàtic i adaptar-se als canvis i impactes ineludibles d'aquest, conveni en què el Consell va assumir la coordinació territorial entre municipis. 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Publicació de l'informe d’avaluació "La qualitat de l’aire a Catalunya 2023 – Xarxa Automàtica"

Article

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat una nova eina web per seguir l’evolució de la qualitat de l’aire a Barcelona.

Notícia

L’Ajuntament de Castelldefels crea una comissió per analitzar la casuística i les afectacions després de veure el nou decret de la Generalitat de Catalunya i les sentències contràries a l’aplicació del reglament a Barcelona

Butlletí