El 2019 ha estat el segon any més càlid al món des que hi ha dades

Font: Ara.cat

25/01/2020 - 08:00

En els últims cinc anys la temperatura ha sigut més alta que en qualsevol dels anys anteriors

Les agències nord-americanes NOAA i NASA han confirmat una dada que ja fa algunes setmanes que diversos científics donaven per bastant segura: el 2019 ha sigut el segon any més càlid al món des que es recullen dades. La temperatura global s'ha situat 0,95 graus centígrads per sobre de la mitjana del segle XX, un valor que es queda només 0,04 graus centígrads per sota del rècord del 2016.

Es tanca així un lustre en què la temperatura ha sigut extraordinària al món, cada any des del 2015 ha sigut més càlid que qualsevol dels anteriors com a mínim des de finals del segle XIX, i el mateix es pot dir de 9 dels últims 10 anys. Des de finals del segle XIX la temperatura global del planeta ha pujat ja una mica més d'un grau centígrad.

La temperatura mitjana del mar també ha estat la segona més alta des que es recullen dades. La mitjana d'aquest any s'ha situat 0,77 graus per sobre del valor de referència del segle XX, igualment només superada per la del 2016. Aquest any l'extensió mitjana de gel a l'Àrtic i a l'Antàrtida també ha sigut la segona més baixa, segons dades de la NOAA que disposa de registres des del 1979.

Altres serveis d'informació meteorològica de referència mundial han arribat a conclusions similars, tot i que, segons càlculs del servei meteorològic del Regne Unit, Met Office, el 2019 ha sigut el tercer i no el segon any més càlid des que hi ha dades.

Anomalia de temperatura al món segons diferents sistemes d'anàlisi / NASA

 

L'Amèrica del Nord, l'excepció

Curiosament, l'únic país que ha tingut extenses regions amb temperatures per sota de la mitjana han sigut els Estats Units, com es pot observar en el mapa d'anomalies que acompanya aquesta notícia. A això hi ha ajudat l'extraordinària onada de fred que va afectar alguns estats nord-americans durant el gener del 2019. Durant aquells dies Chicago va arribar a registrar una temperatura de -30 graus centígrads, i aquell mateix dia el vent va rebaixar la sensació tèrmica fins als -47 graus. Mentre a l'Oest Mitjà la temperatura ha sigut més baixa del normal, Alaska ha registrat l'any més càlid de la seva història, un any que ha estat acompanyat, a més a més, de greus incendis a la regió.

A Europa aquest 2019 ha sigut també el segon any més càlid, en aquest cas el rècord data precisament del 2018, és a dir, que s'han encadenat dos anys seguits amb temperatures que no s'havien vist mai. Segurament, però, el 2019 al continent serà recordat sobretot per l' onada de calor que a finals de juliol va batre tots els rècords en països com França, Bèlgica i Alemanya, on moltes ciutats van registrar 40 graus per primer cop a la seva història. El dia 25 de juliol a París es va arribar a una temperatura extraordinària de 42,6 graus.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Un estudi de Cristóbal Herrera conclou que la manca de visió metropolitana respecte a l'emergència climàtica dificulta l'assoliment de les fites ja que cada terme municipal es focalitza en les seves necessitats i no hi ha una visió global, fet que provoca, entre d'altres, la repetició de mesures sense coordinació, amb  el conseqüent malbaratament de recursos, per fer front a un repte global que supera els límits administratius i competencials

Notícia

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables, així com canviar els estils de vida de la societat, apostant per una menor mobilitat, dietes alimentàries baixes en carboni, i habitatges més petits. Aquesta és la principal conclusió a què van arribar els més de 400 científics que es van donar cita de manera virtual a la Conferència Internacional sobre Estils de Vida Baixos en Carboni, organitzada per ICTA-UAB.

Opinió

No sóc optimista: el més senzill hauria estat habituar-nos a lluitar units per importants i evidents objectius de tots, sigui parar pandèmies o defensar l'ambient comú, però només la ciència ho ha fet. Lamentablement, estem suspenent l'examen de la col·laboració entre diferents d'una manera fins i tot obscena.

Butlletí