El Parlament valida el decret llei sobre l’emergència climàtica

22/12/2019 - 11:00

El Ple del Parlament de Catalunyua ha validat amb un ampli suport el Decret llei 16/2019, del 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables, i ha aprovat per unanimitat la creació d’una comissió de seguiment de l’emergència climàtica.

Entre altres aspectes, el decret llei elimina barreres administratives per a la implantació d’energies renovables, i en aquest sentit deroga el Decret 147/2009, que limitava la de parcs eòlics i fotovoltaics. Així mateix, recupera articles de la Llei del canvi climàtic anul·lats pel Tribunal Constitucional modificant-ne la redacció, com ara els relatius a la neutralitat d’emissions de CO2 per a l’any 2050, l’electrificació dels ports de la Generalitat, la limitació de la fracturació hidràulica o la penetració de la mobilitat elèctrica en el transport.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha presentat el decret, que ha estat validat per 124 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units i CatECP), 4 en contra (CUP) i 4 abstencions (PPC).

El Ple també ha aprovat, en aquest cas per unanimitat, la proposta per crear una comissió de seguiment de l’emergència climàtica, presentada per tots els grups i subgrups parlamentaris i fruit d’una moció aprovada a l’octubre, per unanimitat en aquest punt.

L’objecte de la comissió, que s’haurà de constituir properament, serà fer un seguiment de l’acció del Govern amb relació a l’emergència climàtica, i entre altres aspectes la iniciativa planteja analitzar i revisar la legislació catalana per detectar i modificar la normativa que en dificulti la lluita en contra. La proposta estableix que la comissió treballi mentre persisteixi l’emergència climàtica i que faci un informe en acabar cada mandat i un de final en acabar la situació d’emergència.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

S’ha signat l’acord entre la Diputació de Barcelona i el Govern de l'Estat per impulsar les energies renovables als municipis de la província de Barcelona, que estarà dotat amb 11,5 milions d’euros i preveu, fins al 2030, 150 instal·lacions de plaques fotovoltaiques en edificis municipals i 30 més de producció tèrmica a partir de biomassa.

Notícia

L’escola d’educació infantil i primària Sant Vicenç de Mollet del Vallès, ha estat el primer centre educatiu en apuntar-se al projecte A-prenem el sol? impulsat per la Diputació de Barcelona per implementar l’autoconsum elèctric amb energia solar produïda per plaques fotovoltaiques instal·lades al seu terrat.

Article

L'edifici de l'Ajuntament de Palamós s'estrenarà aquest mes de febrer com el primer equipament municipal de la vila en règim d’autoconsum d'energia elèctrica, que obtindrà mitjançant la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques.

Butlletí