Mesuren per primer cop l'amiant dins dels pisos de Badia del Vallès

Font: CCMA

18/12/2019 - 09:00

És el municipi de tot l'Estat amb més amiant per habitant i ara, per primer cop, es recullen dades a l'interior dels blocs de pisos

Badia del Vallès ha començat a recollir mostres per poder elaborar el mapa d'amiant de la ciutat. Aquesta localitat del Vallès Occidental és el municipi de tot l'Estat amb més amiant, una tona per habitant, i els veïns fa temps que demanen solucions. Ara, per primera vegada, s'està mesurant la concentració en l'aire d'aquest material tan nociu dins dels blocs de pisos.

Durant dos dies, en 31 comunitats de veïns de Badia s'han fet mesuraments per tenir dades, amb l'objectiu de fixar prioritats per a la retirada del material.

Segons explica l'Ajuntament, el projecte és únic a Europa i està impulsat per la Comissió de l'Amiant de Badia, on hi ha representats els veïns i el govern municipal, que cofinancen l'estudi.

Quan es va construir Badia, a començaments dels setanta, el fibrociment era un component habitual en la construcció, però al cap dels anys es degrada i allibera fibres d'amiant. L'alcaldessa de Badia, Eva Menor, alerta de la gravetat de la situació: "En el moment que les partícules ja són a l'aire és un problema que ens afecta a tots i a totes. Ens haurien d'ajudar altres administracions, sobretot perquè el nostre Ajuntament no té capacitat econòmica suficient per fer front a una inversió d'aquestes característiques."

La recollida de mostres es fa amb 11 equips d'alta tecnologia, que consten d'una unitat de captació i un maletí amb un equip de succió. Els aparells imiten el funcionament de l'aparell respiratori humà.

El mostreig es fa a cada comunitat durant quatre hores i a tres nivells d'alçada, per poder saber si hi ha diferències en la concentració d'amiant en funció de l'elevació dels pisos.

Gairebé tots els 200 edificis de Badia tenen una presència important de fibrociment, un compost que pot generar importants afectacions per a la salut dels veïns, que han col·laborat de bon grat en els controls.

El mapa de l'amiant de Badia està dirigit per l'especialista Lluís Mallart, un dels experts més reconeguts en l'àmbit internacional en aquesta matèria, i el mostreig el porta a terme l'empresa francesa especialista Aléa Contrôles.

Un cop es tinguin els resultats de les proves, s'informarà els veïns, i es començaran a buscar fórmules i recursos econòmics per a l'eliminació de tot el fibrociment.  


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Els dies 28 i 29 d’abril del 2020 se celebrarà a ESADE-Creapolis (Sant Cugat del Vallès) la 3a edició d’acusti.cat, el Congrés d’Acústica de Catalunya, commemorant el dia internacional contra el soroll. L'esdeveniment comptarà amb diverses activitats de debat i reflexió paral·leles entorn els reptes i dilemes al voltant de la problemàtica del soroll. 

Acte
28/04/2020 - 09:00
ESADE Creapolis. Sant Cugat del Vallès
Notícia
L'acció s'ha 'emmarcat en la Setmana de Prevenció de Residus de Rubí
El lot de prevenció de riscos per retirar residus de fibrociment | Ajuntament de Rubí

El lot de prevenció de riscos per retirar residus de fibrociment | Ajuntament de Rubí

El fibrociment amb amiant és un material compost per ciment i fibres d’amiant que es feia servir a la construcció, i que es va deixar de fer servir l’any 2002, substituïnt-lo per fibra de vidre o cel·lulosa. El fibrociment amb amiant pot tenir conseqüències per a la salut quan es trenca, ja que, en fragmentar-se, allibera unes fibres molt petites d’amiant. Si es respiren aquestes partícules, poden entrar al pulmó i provocar, amb el pas del temps, malalties com ara el càncer.

Butlletí