Més enllà del reciclatge: primeres passes d'Espanya cap a l'economia circular

16/11/2019 - 08:00
Foto: Sergio Souza | Unsplash

Foto: Sergio Souza | Unsplash

Conscienciació, cooperació i creativitat són els ingredients necessaris per al redisseny de l'economia cap a una opció més sostenible.

Durant anys vam ser conscients del canvi climàtic com ho som de les guerres en països llunyans o dels desastres naturals a l'altre costat de l'oceà. Observant amb prismàtics des de la grada: "Això no va amb mi".

En els últims mesos, però, alguna cosa ha canviat. Com va reflectir la participació en la Vaga Mundial pel Clima de el passat 27 de setembre, persones de tot el món ja ho senten un problema propi, una situació davant la qual reaccionar.

L'abril passat es va registrar el volum més alt de CO2 a l'atmosfera des de fa tres milions d'anys: 415 parts per milió. No només l'ús de combustibles fòssils crea aquesta situació, totes les indústries contribueixen perquè el procés de producció no difereix molt d'una a una altra. Canviar les pràctiques en cada un d'ells millorarà la situació, però cal anar més enllà, remuntar-nos a l'origen de el problema.

Va ser al segle XVIII, des de la dècada de 1760, quan James Watt va revolucionar, amb el seu model de màquina de vapor, la forma en què es produïen els béns, i amb això l'economia. Aquest model es podia aplicar a les màquines rotatives. Va arribar la producció en massa. La Revolució Industrial. Extreure, produir, consumir. Així, durant els 300 anys que van seguir. La producció va seguir creixent exponencialment. Més i més coses en més i més països ens donen accés a productes de tot el món a preus assequibles.

Aquest model d'economia lineal, que tracta les fonts d'energia i altres recursos com infinits, és la base de el problema, i, per tant, de la solució. En aquest model, el cicle de vida dels productes mai es tanca. Simplement, es converteixen en residus.

Tancar aquest cicle, imitant la forma en què funcionen els ecosistemes en la naturalesa, obre les portes a un nou concepte: l'economia circular, basada en la reutilització dels residus amb l'objectiu de reduir-los a l'màxim, i en optimitzar la vida dels productes per generar menys deixalles, mitigant alhora la contaminació produïda en cada fase de la producció.

Més enllà de l'esforç per produir d'una manera més sostenible, a Espanya ja hi ha projectes que han nascut amb un model de negoci basat en l'economia circular. Una marca de moda que, juntament amb pescadors de tot el país, recullen plàstic de l'oceà, el treballen i el converteixen en fil per confeccionar peces. Una empresa dedicada a vendre amb descomptes el menjar que sobra en els restaurants. Petites contribucions dins de projectes més grans, com cafeteries que fan el seu propi exfoliant amb els pòsits de cafè que sobren ... Els primers passos caminats pels que estan obrint camí.


Sandra Martín és una de les pioneres de la transició a l'economia circular a Espanya. Fa quatre anys, mentre treballava com a arquitecta, es va enfrontar a aquesta pregunta: "Què feu amb tot el que sobra una vegada que l'estructura dissenyada compleix la seva funció?". I aquesta va ser l'espurna que va encendre la flama. En 2016 va fundar Smartincircles, un espai de recerca i producció d'estratègies circulars creatives.

La col·laboració i la creativitat són les dues claus, segons Martín, de la transició a l'economia circular. Per a dissenyar el sistema calen solucions creatives, i s'ha de col·laborar pensant que el que cadascú fa individualment pot nodrir a altres agents. A propòsit dels espanyols explica: "Jo crec que col·laborar ens surt de dins, per la nostra manera de ser, encara que en el dia a dia estiguem acostumats a anar per lliure".

A Smartincircles donen molta importància a l'educació com a punt de partida d'el canvi. La conscienciació de la societat és un pilar clau. "No són només les empreses i els polítics. Tots tenim un paper en això ", apunta la seva fundadora.

La forma de consumir de cadascuna de les persones influeix. "És important no prioritzar només el valor econòmic de les coses, sinó també el social i mediambiental. Preguntar-nos a l'hora de consumir com estem contribuint a la salut de l'planeta i a una economia regenerativa ". També és important recuperar la cultura de la cura de les coses que tenim, que es va perdre quan el temps d'escassetat va donar pas a el de l'abundància. Com diu Martín, ara mateix som una espècie de paràsits, i hem d'aprendre a ser promotors de vida.

 

El paper de Govern

Per a un país com Espanya, amb gairebé 47 milions d'habitants i dividit en 17 comunitats autònomes, la transició a un nou model d'economia és un repte considerable. Per això, la Sandra apunta a la importància de gestionar-no només a nivell nacional, sinó sobretot local i regional.

A Espanya, 2018 va ser un any clau. "Des d'aleshores", ens explica, "s'ha integrat el terme en la conversa de la societat". Al febrer es va publicar l'esborrany de l'Estratègia d'Economia Circular. Aquest esborrany va acompanyat d'el Primer Pla d'Acció d'Economia Circular, que recull 74 línies d'actuació.

El Ministeri de Transició Ecològica ha informat que algunes d'aquestes mesures ja s'han iniciat, tot i les complicacions que suposa portar des de l'abril en un govern en funcions.

En primer lloc, s'ha signat un pacte per una economia circular que cerca la col·laboració de la societat, dels seus agents econòmics, socials i polítics. Empreses com Ecoembes, Iberdrola, Banco Santander o Danone, a més d'un gran nombre d'associacions i federacions han signat el document. 55 entitats s'han compromès a cooperar en la transició.

Les fonts de l'Ministeri han confirmat a el diari que "quan sigui possible s'iniciarà la tramitació d'una nova llei de residus i es procedirà a revisar la normativa d'envasos", d'acord amb el Pla d'Acció per a l'economia circular de la Comissió Europea .

A més, l'Ajuntament de Madrid, sota el govern de Carmena, va posar en marxa MARES, un projecte finançat, majoritàriament, per la iniciativa Urban Innovative Actions de la Comissió Europea. Dins MARES, hi ha projectes que van des d'una empresa que dóna materials escènics en desús a companyies sense recursos de Madrid, fins a una xarxa de joguines de segona mà o de recuperació d'aparells elèctrics i electrònics per evitar la seva reciclatge prematur.

D'altra banda, Empleaverde, una iniciativa de la Fundació per a la Biodiversitat que promou les oportunitats d'ocupació i de negoci que ofereix l'economia verda i circular, ja està en marxa. Segons s'ha aprovat en les últimes tres convocatòries, es van a distribuir 878.074 euros en nou projectes.

Cal destacar també que la setmana passada, durant la presentació de l'Informe sobre la situació de l'Economia Circular a Espanya de la fundació Cotec, el seu director, Jorge Barrero, va advertir: "No estem aprofitant la recuperació econòmica per avançar cap a un model de producció més circular, és a dir, més eficient i sostenible ".

 

Empreses espanyoles pioneres

A Espanya ja hi ha empreses que basen el seu model de negoci i de producció en l'economia circular. L'exemple més clar és Ecoalf. El seu projecte Upcycling the Oceans va néixer com a resposta a una xifra: el 2050 hi haurà més plàstic que peixos en els oceans. La iniciativa persegueix un triple objectiu: "Eliminar dels nostres oceans les deixalles que fan malbé els ecosistemes marins; donar una segona vida als residus recuperats a través de l'economia circular i conscienciar sobre el problema global que suposa la brossa marina ". Un cop recuperats i portats a terra per una xarxa de més de 3.000 pescadors amb què treballen, els residus marins es classifiquen i s'emmagatzemen segons la seva naturalesa per ser reciclats i convertits en un filament de polièster.

D'altra banda, Espanya és el setè país de la Unió Europea que més menjar malgasta amb 7,7 milions de tones a l'any, segons dades de MAPAMA. Es calcula que un restaurant llença a l'any una quantitat de menjar (perfectament comestible) equivalent a 3.000 euros. Amb el que es malgasta es podria cobrir una alimentació de qualitat per a les persones més necessitades del nostre país.

Per enfrontar aquest problema va néixer Nice to eat you, definida a la seva web com "una startup d'economia circular creada amb una clara missió: reduir el malbaratament d'aliments i alhora generar beneficis en la societat i el medi ambient". Com? A través d'una plataforma en la qual es publiquen ofertes d'aliments que els comerços no han aconseguit vendre al llarg del dia, amb un 40% de descompte.

El futur de la planeta afecta a tots. Un problema d'aquesta escala requereix cooperació: de les empreses, les administracions públiques, els governs, les associacions ... i també de cada un, en el seu dia a dia, amb el seu gra de sorra. Pensant què es consumeix, com es consumeix, a on aniran a parar les restes del que consumit. També requereix creativitat: pensar noves formes de fer les coses, innovar, deslligar del que s'ha fet fins ara. Finalment, el motor de l'canvi: la conscienciació que hi ha un problema per al qual hi ha una solució. L'educació, sempre com a base. Com diu la Sandra Martín: "Això és una relació d'interdependència, tal com funciona la natura".


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament del Prat del Llobregat ha decidit fer un pas més i, de la mà de B Lab Spain, posar a disposició del teixit empresarial local el Programa Mide lo que importa: una oportunitat de millora de la sostenibilitat per a les empreses del nostre municipi.

Notícia

Economia i ecologia han d’anar del bracet, hem de tenir cura d’elles”, així ha començat la seva intervenció la xef Carme Ruscalleda a la inauguració de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) que ha acullit la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona.

Article

L’Ajuntament busca cinc empreses locals que vulguin aplicar aquest sistema, que preveu la reutilització i reciclatge dels productes.

Butlletí