Jornades Tècniques "GeoEnergia a Catalunya"

divendres, 29 novembre, 2019 - 09:00 a 13:40
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya Parc de Montjuïc 08038 Barcelona

Col·lecció Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya”

L’any 2019 s’ha posat en funcionament el nou Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), amb la finalitat de promoure i donar a conèixer el potencial de l'energia geotèrmica com a energia d’alta eficiència en el nou marc de la Transició Energètica i el Canvi Climàtic.

El GTG-CEEC inicia aquest any 2019, amb la col·laboració estreta de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), la sèrie de Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya”, que tindran per finalitat tractar i difondre la tecnologia, les polítiques, les experiències, els mètodes i els projectes innovadors relacionats amb l'energia geotèrmica.

Presentació de la Jornada Tècnica núm. 1

El proper dia 29 de novembre, l'ICGC acollirà la primera jornada tècnica de la col·lecció “GeoEnergia a Catalunya”. Aquesta jornada se centrarà en els sistemes d’autoconsum d’alta eficiència i, específicament, en les instal·lacions híbrides que combinen energia solar i energia geotèrmica. Aquestes instal·lacions són clau en la transició energètica i en la lluita contra el canvi climàtic.

L’energia fotovoltaica està sent l’energia catalitzadora en el nou model energètic a l’Estat espanyol i a Catalunya. Amb una tecnologia ja consolidada, és l’energia òptima per a l’autoconsum elèctric. Addicionalment, les opcions de sistemes d'emmagatzematge d'energia elèctrica amb bateries, associats a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, faciliten que l'usuari pugui millorar el seu aprofitament i la seva gestió. D'altra banda, l'energia geotèrmica és l'energia que s'obté de l'aprofitament o l'intercanvi tèrmic amb el subsol. És una font d’energia autòctona, sostenible i disponible les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Els sistemes anomenats ‘geotèrmia superficial’ per a climatització (amb bomba de calor geotèrmica) són la solució més eficient per a l'autoconsum tèrmic. La combinació de geotèrmia amb sistemes addicionals de producció (per exemple, l'energia solar tèrmica) i d’emmagatzematge tèrmic latent suposen també una millora en l’eficiència del sistema.

Aquesta jornada té l'objectiu d'ajudar a difondre el potencial de l’ús combinat d’energies renovables, altrament anomenades solucions híbrides per a l’autoconsum energètic elèctric i tèrmic (climatització i aigua calenta sanitària - ACS).

La jornada s'orienta a col·lectius tècnics i professionals avesats a l'enginyeria del disseny d'edificacions i d'habitatges, i a l’administració local en general. Es presentaran els conceptes bàsics i els aspectes relacionats amb la generació d’autoconsum elèctric i tèrmic amb energia solar fotovoltaica i tèrmica combinada amb energia geotèrmica i l’ús de sistemes d’emmagatzematge. Es mostraran diversos projectes que ja s’han implementat al nostre territori.


 

Municipis: 
Categories: 
Energia

Relacionats

Article

Finalitzada l’última actuació en tres túnels de la ronda de Dalt, amb la substitució de 1.370 punts de llum
La renovació d’aquest enllumenat suposa un estalvi d’1.589.915 kWh/any, que equival al consum anual de 220 habitatges


 

Article

Actualment la xarxa Endolla Barcelona arriba a tots els barris de la ciutat i posa a disposició de la ciutadania una xarxa de 1.000 punts de càrrega alimentada amb energia 100% renovable. El servei té 3.300 usuaris actius i una mitjana de 14.000 recàrregues mensuals

Article

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha fet un pas important cap a la sostenibilitat amb la instal·lació de 137 panells fotovoltaics, 72 a l’edifici Mirador i 65 a l’antiga Casa de la Caritat. Aquesta mesura s’emmarca dins del suport de la Diputació de Barcelona en la descarbonització del CCCB, en línia amb el Pla Clima.

Butlletí