Un dia per celebrar la bellesa dels ocells

Diferents localitats i entitats de Catalunya celebren el Dia Mundial dels Ocells
16/10/2019 - 11:30

Centenars de persones a tot Catalunya han celebrat el Dia Mundial dels Ocells, el primer cap de setmana d’octubre. Ho han fet especialment als espais naturals protegits, que han organitzat activitats per acostar el món dels ocells i els seus hàbitats a la ciutadania, donar a conèixer la diversitat i l’interès de les espècies presents, i transmetre els problemes de conservació que les afecten. Algunes de les localitats on s’ha celebrat han sigut Gavà, Viladecans, el Prat, Santa Eulàlia de Ronçana o la ciutat de Lleida.

L'Espai Natural Remolar-Filipines, de Viladecans s’ha omplert d'activitats per celebrar el Dia Mundial dels Ocells, entre elles, un itinerari guiat per la pineda, un recorregut cultural per l'entorn modernista de Ca la Pilar i una exposició d'orquidies. A més, els més petits han pogut observar l'anellament científic i dibuixar els ocells que anaven observant.

A Gavà, els participants han pogut gaudir d’una visita guiada per l’Estany de la Murtra - un espai natural part dels Espais Naturals del Delta del Llobregat- l’observació de l’anellament científic d’ocells i l’alliberament de fauna autòctona.

Taller de caixes niu a Santa Eulàlia de Ronçana

Més d’un centenar de persones han gaudit d’aquest dia pel parc de Can Font, a Santa Eulàlia de Ronçana. Les activitats es van iniciar amb la sortida guiada per a l’observació d’ocells, que va aplegar una trentena de persones. A les 11, es van posar en marxa els diferents tallers de menjadores, caixes-niu i pintura, tots ells amb un nombrós públic familiar. Els participants van construir 20 caixes-niu per a ratpenats i 45 per a mallerengues. Durant la sessió d’anellament científic, a càrrec  del Grup PARUS, es van anellar una quarantena d’aus. Entre elles destaca un exemplar de blauet ­-ocell d’hàbitat aquàtic indicador de la bona qualitat de l’aigua- i un altre de becadell, a més de nombrosos exemplars de pit-roig, merla i tallarols de casquet. Un dels moments que va generar més expectació entre els assistents va ser quan es va dur a terme l’alliberament d’un aligot procedent del Centre de Fauna de Torreferrussa.

La matinal, gratuïta  ha estat organitzada pel Consorci Besòs Tordera i l’Ajuntament de Santa Eulàlia, amb la col·laboració del Grup Ornitològic del Tenes.

Punt Mòbil d’Observació d’Ocells a Lleida

A Lleida uns 150 lleidatans i lleidatanes han pogut descobrir la diversitat ornitològica de la ciutat a entorn del riu Segre, gràcies a les activitats programades des de la Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament. El protagonisme se’l va endur el Punt Mòbil d’Observació d’Ocells a les passarel·les i ponts de la ciutat. Aquesta ha estat d’una proposta innovadora, en què un ornitòleg expert, equipat amb diferents aparells d’ampliació de la visió, ha donat a conèixer als ciutadans algunes de les espècies d’ocells fàcilment visibles a entorn del riu.

En finalitzar la jornada, s’ha fet un recompte de les més de 24 espècies d’ocells diferents que s’han vist i sentit, tant ocells aquàtics, com el bernat pescaire, ànec coll-verd, gavina o blauet, i altres com cigonya, mallerenga carbonera i pardals.

Taller d'anellament d'ocells amb la col.laboració de l'ICO


La celebració del Dia dels Ocells s’ha completat als Aiguamolls de Rufea, un espai d’alt interès ornitològic, situat a tocar del riu Segre, aigües avall de la ciutat, on s’ha instal·lat una estació d’anellament d’ocells, en col·laboració amb l’Institut Català d’Ornitologia.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La Regidoria de Sostenibilitat ha posat el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.

Notícia

Ciència ciutadana pel bé dels insectes

Notícia

Les abundàncies de senglar a Collserola aquest hivern s’han reduït a 8,2 senglars/km2, menys de la meitat de fa dos anys

Els efectes de la sequera també contribueixen a rebaixar exemplars en l'àmbit més urbà perquè les restriccions de reg han fet que sovint els senglars no se sentin atrets per les zones enjardinades de les ciutats

Butlletí