Vilassar supera el 20% de reducció de les emissions de CO2

18/10/2019 - 08:00

Segons les últimes xifres oficials, des del 2005 Vilassar de Dalt ha reduït un 25.7% les emissions de CO2 i el compromís actual és arribar al 30%, l'any 2020. Aquestes dades es fan públiques coincidint amb la celebració de la Setmana del clima i la 3a vaga pel clima, a la qual tots els grups polítics municipals van donar suport ahir sumant-se a una moció de suport a la jornada convocada pel moviment Fridays for future.

El juliol de l’any 2009, l’ajuntament de Vilassar de Dalt va adherir-se al Pacte d’alcaldes i alcaldesses per l’Energia Sostenible, amb aquest adhesió l’ajuntament es comprometia a reduir, prenent com a referència l’any 2005, un 20% les emissions de CO2 i a reduir un 20% l’ús d’energies fòssils l’any 2020. Per aconseguir aquesta fita, es va elaborar un pla d’actuació que recollia 38 accions de mitigació enfocades tant el l’àmbit del municipi de Vilassar de Dalt, com en la gestió dels equipaments, enllumenat i flota de vehicles del consistori. En l’àmbit del municipi, amb les últimes dades oficials, les emissions de tones de CO2 per habitant, han passat de 4,82 tCO2 a 3,58 tCO2, una reducció del 25,7%.

Entre les accions que ha tirat endavant l'Ajuntament de Vilassar de Dalt en aquest sentit, destaca la instal·lació de plaques solars en diferents equipaments: Escola Francesc Macià, Edifici de can Robinat i la Biblioteca can Manyer. Com a exemple, les plaques de can Manyer han generat des de la seva instal·lació el juny de l'any 2018, un total de 25.000 watts, amb un estalvi total de 13.66 tCO₂, l'equivalent a 2.462€.

El compromís actual del consistori ja va més enllà, i es preveu una reducció fins al 30,8% de les emissions l’any 2020. A més, tenint presents les variacions en el clima causades pel canvi climàtic, es preveu que l’ajuntament porti al proper ple, l’adhesió al pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia.

Antecedents

A principis de l'any 2008 la Unió Europea, com a concreció del Paquet energia i clima, va iniciar el Pacte d'alcaldes per l'energia sostenible local, una iniciativa a europa per canalitzar i reconèixer la participació del món local en la lluita contra el canvi climàtic, i que ha aplegat milers de ciutats i pobles d'Europa en un moviment únic.

En els darrers anys el món local ha treballat de forma exitosa per implantar accions per mitigar el canvi climàtic (promoció energies renovables com la biomassa, l’energia solar, l’eficiència energètica sobretot en edificis i l’enllumenat públics, i l ‘estalvi d’energia tant en el sector públic com de cara a la ciutadania i les empreses).

Però davant el repte que suposa el canvi climàtic, també ens cal actuar per adaptar-nos als canvis que tenim ja a sobre.

Els municipis adherits al Pacte dels Alcaldes es comprometen a executar accions per assolir reduccions d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de com a mínim el 40% a l’any 2030 i l'adopció d'un enfocament conjunt per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic.


 

Municipis: 
MaresmeVilassar de Dalt
Etiquetes: 

Relacionats

Article
En forma de pèl·lets o estelles, aquest combustible s'utilitza per a l'aigua calenta i la calefacció

Cada vegada hi ha més demanda de biomassa, un tipus d'energia que produeix aigua calenta i calefacció sense haver d'utilitzar, per exemple, gasoil. És, a més, i sobretot, una bona manera de regenerar i gestionar la fusta dels boscos. A Catalunya hi ha sis plantes de producció que fabriquen pèl·let amb la màxima certificació europea de qualitat. L'altre gran recurs de la biomassa és l'estella que s'obté d'arbres que es descarten per a altres utilitats.

Article

Pactes verds en temps de pandèmies s’ha redactat i actualitzat en aquest context complex, inquietant, incert i, per a algunes persones, dramàtic. La seva intenció neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències (sanitària, climàtica, ambiental, feminista, etc.) i de restriccions de tot tipus (confinaments totals, parcials, perimetrals, tancaments sectorials, tocs de queda, etc.), cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI. Es pot aconseguir de manera gratuita a la web de l'ODG.

Article

És el resultat d'una investigació amb la participació de 458 persones d'arreu del món

Butlletí