Més de 100 incendis de gran intensitat a l'Àrtic

11/08/2019 - 08:00

Les condicions atípicament caloroses i seques que s'han donat en alguns llocs de l'hemisferi nord han desencadenat importants incendis des de la zona del Mediterrani fins a la regió àrtica, la qual s'ha vist especialment afectada. El canvi climàtic, caracteritzat per un augment de les temperatures i canvis en els patrons de precipitació, està agreujant el risc d'incendis forestals i prolongant la temporada en què aquests es produeixen.

El programa de vigilància de l'Atmosfera Global de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha difós un breu vídeo d'animació  que destaca els perills que comporta aquest tipus de fenòmens i que explica com els avenços en les tecnologies satelitales permeten determinar i vigilar el risc de incendi. La millora dels sistemes de pronòstic és vital per poder emetre prediccions i avisos de risc d'incendi i dels perills vinculats a la contaminació de l'aire.

A més de que la combustió suposa una amenaça directa, els incendis forestals emeten a l'atmosfera contaminants nocius, com partícules en suspensió i gasos tòxics, inclosos el monòxid de carboni, els òxids de nitrogen i els compostos orgànics diferents del metà.

Les partícules i els gasos emesos per la combustió de biomassa poden ser transportats a grans distàncies i minvar la qualitat de l'aire de regions llunyanes.

 

Les onades de calor propicien els incendis

Des de principis de juny, el Servei de Vigilància de l'Atmosfera del programa Copernicus (CAMS) ha registrat més de 100 incendis forestals de gran intensitat i de llarga durada en el cercle polar àrtic. Només en el mes de juny, aquests incendis van emetre 50 megatones de diòxid de carboni a l'atmosfera, la qual cosa equival a les emissions anuals totals de Suècia. A més, aquesta xifra és superior a la suma de les emissions despreses per incendis àrtics en els mesos de juny del període 2010-2018.

Segons Mark Parrington, científic principal del CAMS i expert en incendis forestals, encara que els incendis són habituals en l'hemisferi nord entre maig i octubre, la latitud i la intensitat d'aquests incendis, així com la quantitat de temps durant la qual han estat cremant, han estat especialment atípiques.

Els incendis àrtics han estat més greus a Alaska i a Sibèria, on encara segueixen en actiu. Alguns han arribat a dimensions equivalents a les de 100 000 camps de futbol oa les de tota Lanzarote. En Alberta (Canadà), s'estima que un dels incendis ha arribat a una grandària superior al de 300 000 camps de futbol. Només a Alaska, el CAMS ha registrat aquest any gairebé 400 incendis forestals i nous incendis cada dia.

La temperatura mitjana al juny a les zones de Sibèria que s'estan veient castigades pels incendis forestals va ser 10 ° C més alta que la mitjana del període 1981-2010. El dia 4 de juliol es van registrar nous rècords de temperatura a Alaska, on es van aconseguir 90 ° F (32 ° C). La calor va propiciar que es desencadenasen en l'estat nombrosos incendis, entre els quals destaquen els que es van produir al llarg del riu Yukon i del cercle polar àrtic. Al Canadà, els descomunals incendis forestals que van esclatar prop d'Ontario estan produint grans quantitats de partícules en suspensió, el que afecta la qualitat de l'aire. L'onada de calor de finals de juny a Europa també va provocar incendis forestals a diversos països, inclosos Alemanya, Grècia  i Espanya.

El CAMS, coordinat pel Centre Europeu de Predicció del temps a Mitjà Termini (CEPMMP) en nom de la Unió Europea (UE), té per objecte vigilar els incendis i estimar la quantitat de contaminants que emeten, i incorpora al seu Sistema Mundial d'Assimilació de Dades sobre incendis (GFAS) les observacions d'incendis forestals dels instruments MODIS dels satèl·lits Terra i Aqua de la Administració Nacional de l'Aeronàutica i de l'Espai dels Estats Units (NASA).

Segons les dades del Sistema Mundial de Assimilació de Dades sobre Incendis (GFAS) del Servei de Vigilància de l'Atmosfera del programa Copernicus (CAMS), els incendis que han afectat Sibèria recentment són un fenomen "sense precedents" al mes de juny als últims 17 anys. El GFAS agrupa les observacions relatives a l'energia radiativa d'incendis efectuades a través de sensors en satèl·lits per establir estimacions diàries de les emissions derivades de la combustió de biomassa. Aquest procés forma part dels mesuraments detallades efectuades per nombroses estacions del Programa de vigilància de l'Atmosfera Global (VAG). Els mesuraments del programa són fonamentals per als pronòstics, la investigació sobre la composició de l'atmosfera i l'establiment de sistemes d'alerta.

El dia 4 de juliol es van registrar nous rècords de temperatura a Alaska, on es van aconseguir 80 ° F (32 ° C). La calor va propiciar que es desencadenasen en l'estat nombrosos incendis, entre els quals destaquen els que es van produir al llarg del riu Yukon i del cercle polar àrtic. Al Canadà, els descomunals incendis forestals que van esclatar prop d'Ontario estan produint grans quantitats de partícules en suspensió, el que afecta la qualitat de l'aire. L'onada de calor de finals de juny a Europa també va provocar incendis forestals a diversos països, inclosos Alemanya, Grècia  i Espanya.

 

El canvi climàtic

L'hemisferi nord s'està escalfant més ràpid que la resta del planeta. Aquesta calor seca els boscos i incrementa el risc d'incendi. Segons un estudi recent, els boscos boreals de la Terra s'estan cremant a un ritme  sense precedents des de fa almenys 10 000 anys .

Els incendis forestals també  emeten diòxid de carboni a l'atmosfera , la qual cosa contribueix a l'augment de l'escalfament global. Per exemple, els megaincendios de 2014 al Canadà van cremar més de 2,8 milions d'hectàrees de boscos, amb la consegüent emissió de més de 103 milions de tones de carboni a l'atmosfera. Segons un  estudi de laAdministración Nacional de l'Aeronàutica i de l'Espai dels Estats Units (NASA), Aquesta xifra correspon a la meitat de la quantitat total de carboni que solen absorbir els arbres i les plantes del país al llarg d'un any.

El immaculat medi ambient àrtic, que és particularment sensible i fràgil, experimenta un escalfament més ràpid que la majoria de les regions. Poden dipositar partícules de fum sobre la neu i el gel, que absorbeixen la llum solar que, en altres circumstàncies, es reflectiria. Com a resultat, s'accelera l'escalfament a la regió àrtica. Els incendis en aquesta regió també incrementen el risc d'un major desglaç del permafrost, el que allibera metà, un altre gas d'efecte hivernacle.

Davant els riscos, l'OMM ha posat en marxa un sistema d'avisos i assessorament per incendis de vegetació i contaminació per fum per desenvolupar, implementar i harmonitzar les prediccions d'incendis a tot el món, brindant un panorama més clar dels incendis i els impactes i perills relacionats a escala mundial. El Centre Regional d'Àsia Sud-oriental de l'OMM , el funcionament està a càrrec del Servei Meteorològic de Singapur (MSS), ja està emetent pronòstics.

Per obtenir més informació, consulteu el document Vegetation Fire and Smoke Pollution Warning and Advisory System (VFSP-WAS): Concept Note and Expert Recommendations (Gaw Report-Núm 235) (Sistema d'avisos i assessorament per incendis de vegetació i contaminació per fum (VFSP-WAS): nota conceptual i recomanacions formulades per experts) fent clic aquí .

Categories: 

Relacionats

Notícia
Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

Per primera vegada, s’analitza l’impacte de la sequera extrema sobre el creixement dels arbres fins gairebé una dècada després de l’esdeveniment. Imatge: CREAF

El pi roig (Pinus sylvestris) és una espècie d’importància crítica a Europa, tant ecològica com econòmica, i és la pedra angular dels boscos d’Escòcia. Des del CREAF hem intervingut en una recerca pionera sobre com es recupera de sequeres extremes, liderada per la Universitat de Stirling.

Article
By ca:user:amadalvarez - Treball propi, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2565016

By ca:user:amadalvarez - Treball propi, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2565016

El Pla d’Acció Climàtica de Caldes continua avançant amb la incorporació de les propostes recollides i prioritzades per la ciutadania en les sessions del procés de participació.

Notícia

40 escoles de Barcelona han tallat els carrers de Barcelona aquesta tarda per exigir un entorn pacificat. És una reclamació també de la Societat Catalana de Pediatria, que diu que calen mesures urgents per millorar la qualitat de l'aire a prop dels centres educatius. La Montse Lorenz ha anat als carrers per saber com es vivia aquesta reivindicació entre els pares, mares, nens i nenes.

Butlletí