El Consell Insular de Menorca i els ajuntaments impulsen iniciatives per a la reducció de residus a les festes d’estiu

13/06/2019 - 08:00

El got reutilitzable tornarà a ser protagonista de les festes de Menorca aquest estiu juntament amb un sistema de retorn d'envasos

Ha tingut lloc la presentació de la campanya per a la reducció de plàstics durant les festes de Menorca. La presentació ha comptat amb la presència de la presidenta del Consorci de Residus i Energia de Menorca, i presidenta del Consell Insular, Susana Mora, l’alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, i diferents representants dels ajuntaments de l'illa. 

Després de l’èxit que tingué l’any passat el llançament del got reutilitzable, enguany tornarà a ser un dels protagonistes de les nostres festes. D’aquesta manera es donarà continuïtat a aquesta iniciativa, que va ser una de les propostes més votades per la societat menorquina durant els Pressuposts Participatius del 2018 del Consell Insular. Aquest projecte té un rerefons mediambiental i ha estat possible gràcies a la col·laboració i implicació de totes les administracions locals.

A més a més, seguint els mateixos objectius, per segon any consecutiu també s’instal·larà un sistema de retorn d’envasos per Sant Joan amb l’objectiu d’evitar que els carrers i places dels pobles acabin plens d’envasos i gots d’un sòl ús amb escasses opcions de reciclatge. Per cada envàs retornat, la màquina tornarà 10 cèntims. Enguany, com a novetat, també està previst incorporar aquest sistema de retorn en altres festes.

La Presidenta, Susana Mora, ha destacat que «l’èxit obtingut durant l’estiu passat amb aquestes iniciatives demostren la sensibilitat de la societat menorquina entorn de la necessitat de minvar el volum de plàstics que consumim. Per açò, el compromís del Consell amb aquesta causa és ferm. Aquestes només són les primeres iniciatives que durant els pròxims anys de govern engegarem».

Cal recordar que l’any passat es van vendre un total de 18.419 gots reutilitzables i es calcula que gràcies a aquestes xifres es van poder estalviar més de cent mil gots d’un sòl ús que equivaldrien a més de 800 kg de residus. A això s’hi ha de sumar els 13.000 envasos que van ser retornats mitjançant el sistema de retorn a les Festes de Sant Joan.

En aquest sentit, el Consorci de Residus s’ha mostrat satisfet i amb ganes de seguir donant recorregut al got reutilitzable i aquest any ha centrat els esforços en la participació activa dels bars i altres establiments.

L’alcaldessa de Ciutadella, Joana Gomila, ha mostrat el seu suport a ambdues iniciatives i ha remarcat que «durant les festes de Sant Joan es tiren a terra molts plàstics que acaben anant a parar a la mar amb les seves repercussions negatives pel medi ambient. Per açò, veim necessari engegar projectes com aquests. Aquestes dues iniciatives milloren, també, la neteja de la ciutat així com la seguretat de cavalls i cavallers disminuint el risc de llenegar. A més a més, aquestes propostes van amb sintonia amb les polítiques que com ajuntament volem impulsar per ajudar a reduir l’impacte dels plàstics en el nostre entorn».

Durant la presentació, també hi han estat presents membres del Centre Especial d’Ocupació – Ecoverd, de la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca, encarregats un any més d’organitzar tota la logística per possibilitar l'ús del got a les festes, l’emmagatzematge de gots, la gestió dels punts de distribució a cada festa i la neteja i preparació de tot l'stock per a la següent festa.

EL GOT REUTILITZABLE A LES FESTES

El got reutilitzable és una de les iniciatives més votades dels pressupostos participatius engegats pel Consell Insular de Menorca l’any 2018 i es va dotar amb una partida de 20.000,00 € (IVA inclòs).

Mecanisme de funcionament:

  1.  Vés a cercar el teu got per 1 € a la paradeta del poble
  2.  Reutilitza el got durant la festa, tantes vegades com vulguis (sempre amb seny)
  3.  Retorna el got a la paradeta abans d’anar-te’n i recuperaràs l’1 € íntegre o bé endu-te'l a casa i continua utilitzant-lo 



COMANDES DE GOTS
Bars, particulars i altres establiments poden fer la seva comanda prèvia de gots reutilitzables a: aravadegot@gmail.com

MÀQUINA DE RETORN D’ENVASOS

Aquest any el sistema de retorn d’envasos de plàstic a canvi de 10 cèntims serà a les festes de Sant Joan i està previst incorporar-lo en altres festes durant l’estiu.

Les màquines de retorn es trobaran al costat de les paradetes del got reutilitzable i compartiran horaris.

Està previst que enguany es puguin retornar fins a 20.000 bòtils de plàstic.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Mollet del Vallès és una de les candidatures catalanes que optarà al Premi Europeu de la Prevenció de Residus (EWWR) 2024 en la categoria d’Administració Pública per la seva iniciativa “Dia lliure d’envasos d’un sol ús al Mercat Municipal”.

Notícia

La Fundació Deixalles inaugura un espai d'autoreparació. La inauguració ha constat de tallers d'autoreparació tèxtil, de bicicletes i d'electrodomèstics, d'una visita guiada per les instal·lacions i d'un refrigeri amb actuació musical inclosa.

Article

S'ha avaluat la quantitat d'elements impropis del rebuig orgànic des Castell a Menorca, que per ser aprofitable ha d'estar per sota del 15%​

Butlletí