Intercanvi de projectes escolars sostenibles a la 9a Trocamba a Sant Feliu de Llobregat

26/04/2019 - 09:00

El 28 de març es va celebrar la 9a edició de la Trocamba: la Trobada de Comitès Ambientals d'Alumnes de primària i secundària de Sant Feliu. Coneguda per ser la festa grossa de l'Agenda 21 escolar de la ciutat, la Trocamba reflecteix el treball fet durant el curs per les 14 escoles verdes que formen part de la xarxa Agenda 21 escolar de la ciutat.

Van assistir-hi els membres dels comitès ambientals dels centres participants, nens i nenes i nois i noies, que voluntàriament es reuneixen amb un comitè de mestres, també voluntari, per tirar endavant les accions a favor de la sostenibilitat dins l'escoles.

Un dels objectius d'aquesta trobada ambiental entre escoles va ser l'intercanvi de projectes i accions a favor de la sostenibilitat que estan realitzant a cada centre, accions que es poden consultar als Plans d'acció que les escoles elaboren cada any. Enguany aquest intercanvi s'ha  fet en format Market Place al Palau Falguera. Cada escola, des de la seva parada, explicava als companys d'altres escoles els seus projectes i accions de sostenibilitat per fer una escola i una ciutat més verda. En aquest vídeo us mostrem alguns dels projectes que es van presentar. 

La segona part de la Trocamba va servir per treballar els projectes que les 14 escoles han dissenyat conjuntament durant aquest curs. Els alumnes de cicle mitjà van fer tallers i jocs a diferents parcs de la ciutat, que són part d'uns materials didàctics que estan elaborant amb els mestres per tal de donar a conèixer la flora i fauna dels espais verds de Sant Feliu. La primera part d'aquest projecte es va fer el curs passat i el resultat van ser aquests panells que podeu veure als parcs.

Els alumnes de cicle superior van treballar conjuntament amb el Consell d'Infants en la creació de la campanya "Volem anar sols a l'escola" que reivindica les ganes i il·lusió dels nens i nenes d'aquesta edat per anar sols fins al seu centre educatiu. Aquesta campanya està dins de les accions del projecte "Camí escolar" que està duent a terme l'Ajuntament. Durant tota la jornada els nens i nenes van donar forma als seus missatges en quatre formats: flashmob, postals audiovisuals, cartells publicitaris i cançons.

Finalment, secundària va exposar el seu treball sobre els efectes del canvi climàtic a Sant Feliu. Resultat d'una trobada amb els tècnics de l'Ajuntament que els va permetre conèixer més d'aprop els efectes que aquest problema global està tenint a nivell local, els alumnes van decidir emprendre accions des del seu propi centre per posar el seu granet de sorra en la mitigació d'aquest problema: Reduir el consum de carn a l'escola i entre les famílies (col·legi La Mercè), promoure l'estalvi d'aigua al centre educatiu i conscienciar la població de fer el mateix (escola Mestral), mantenir nets els espais naturals de Collserola (institut Olorda), i engegar accions per promocionar l'accés sostenible a l'escola i reduir l'ús del cotxe (col·legi Bon Salvador).

Durant la trobada també es van fer tallers de comunicació per compartir els projectes i sumar-hi més gent, seguint la línia del moviment juvenil #fridaysforfuture: Càpsules de vídeo contra el canvi climàtic, "memes", rap contra el canvi climàtic i pancartes reivindicatives.

La jornada verda va finalitzar amb l'acte de cloenda a la Sala Ibèria, on es va posar en comú tota aquesta feina davant dels regidors i regidores de l'Ajuntament, convidant-los també a donar suport a les seves accions des de l'acció municipal. A aquesta 9a edició van assistir-hi un total de 270 participants, entre alumnat i professorat, que conformen els comitès ambientals de les escoles de l'Agenda 21 de Sant Feliu


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatSant Feliu de Llobregat

Relacionats

Notícia

El programa municipal Escoles + sostenibles comptarà a partir del curs 2021-2022 amb quatre nous integrants, que col·laboraran amb el compromís de fer de Sant Feliu una ciutat més sostenible. Les escoles bressol Patufet, Fàbregas, Tambor i Ginesta impulsaran a partir d'aquest any un seguit d'accions per a la millora ambiental, que complementaran les que ja desenvolupaven per aconseguir que aquests equipaments educatius i les seves comunitats educatives siguin més respectuosos amb l'entorn.

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Article

L’espai, punt de trobada de més de 400 joves a l’estiu, fa campanya pel reciclatge i promou la mobilitat no contaminant

Butlletí