La factura de la llum serà més barata per a qui tingui plaques solars

Font: Esther Ortega. CCMA

24/04/2019 - 11:32

El nou decret del govern espanyol per regular l'autoconsum d'electricitat permetrà als qui tinguin plaques solars obtenir descomptes en la factura del mes següent a canvi dels excedents que aboquin a la xarxa. És una modificació substancial, amb la qual es pretén impulsar aquesta modalitat de consum. I és que, fins ara, els usuaris no rebien cap compensació. Ara bé, una compensació mensual beneficia l'usuari, però no li permetrà arribar al que s'anomena balanç net o balanç zero d'energia produïda i autoconsumida.

El sector fotovoltaic esperava aquest decret amb candeletes perquè suposa el trencament definitiu amb la normativa anterior, que va deixar en el dic sec moltes empreses. Moltes es van crear precisament a l'època daurada, els anys 2007 i 2008, quan el govern de Zapatero va apostar per aquesta tecnologia instaurant les famoses primes. El mateix govern va contenir aquestes retribucions per frenar el creixement desbordat i, finalment, el Partit Popular les va eliminar el 2011.

A partir de llavors, la potència instal·lada va ser menor cada any fins al 2015. Llavors es va aprovar el famós impost al sol, i la poca potència que s'instal·la respon a plaques per a ús domèstic, perquè les vivendes quedaven alliberades de pagar aquest impost.

Ara, el nou decret que ha aprovat el govern de Pedro Sánchez en en el seu últim Consell de Ministres abans de les eleccions busca estendre encara més aquest autoconsum.

Plaques solars (Pixabay)

Benefici immediat

Aquells que ja tenen les plaques instal·lades notaran de seguida els beneficis del nou decret, perquè podran amortitzar la inversió abans. És el cas de Timo Hoderlein, que va instal·lar-se les plaques solars fa poc més d'un any, per no dependre de cap empresa energètica, però també per reduir la factura."Ens la vam portar i la vam instal·lar perquè volíem rebaixar la factura mensual del mes i ens hi hem estalviat entre un 51 i un 52%; o sigui, més de la meitat." Afegeix que el nou decret li va "molt bé".

Ara bé, ell, com la resta d'empreses del sector, reconeix que, si aquesta compensació hagués estat anual i no mes a mes, hauria estat molt més beneficiosa. Per què? Perquè, generalment, els mesos d'estiu --amb més hores de sol-- és quan es produeixen més excedents i, en canvi, a l'hivern és quan més s'ha de recórrer a la xarxa per abastir-se de l'energia que no s'ha pogut generar.

Albert Calomarde, director comercial d'Azimut360: "Hi haurà mesos que es farà el 100%, és a dir, que es pagarà el mínim de la factura i no pagarem per l'energia consumida; però els mesos d'hivern sí que haurem de pagar, perquè no haurem pogut compensar-ho amb tota l'energia produïda." Una compensació mensual beneficia l'usuari, però no li permetrà arribar al que s'anomena balanç net o balanç zero d'energia produïda i autoconsumida. "L'objectiu seria poder fer-ho al cap de l'any i compensar els mesos que tens menys amb els que tens més."

Amb tot, el sector ha celebrat el nou decret, perquè, juntament amb l'eliminació de l'impost al sol l'octubre passat, amb un altre decret, els ha donat una bona empenta.

Reconeixen que des de finals de l'any passat ha crescut molt l'interès dels clients per fer-se una instal·lació fotovoltaica a casa.

"Estem fent una mitjana de 4 i 8 instal·lacions mensuals --ens explica Calomarde-- si ho comparem amb abans. Treballàvem a l'estranger, perquè aquí el mercat havia desaparegut. Durant deu anys ha sigut una travessia del desert i no hem pogut treballar contínuament."

Autoconsum compartit amb els veïns

El nou decret també obre la porta a l'autoconsum compartit, bàsic per a les comunitats de veïns, que, de fet, és on viu el 65% de la població. Fins ara, l'autoconsum en un bloc de pisos servia només per pagar les factures dels espais comuns, com ara l'escala o el garatge. A partir d'ara també servirà per al consum individual de cada veí, de manera que l'energia que es generi es dividirà a parts iguals entre els veïns.

Un sistema que tant des del sector com des de l'IDAE, l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'energia, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica, consideren que s'haurà de millorar en el futur.

El director d'energies renovables, Joan Groizard, explica: "Actualment, l'energia es reparteix a parts iguals. Si som 10 veïns, doncs cadascun, un 10%. Si soc a casa, l'aprofito; si no, em compta com un excedent i ja se'm descomptarà una part de la factura. Què és el que m'agradaria? Que, si jo soc l'únic dels 10 que soc a casa, el 100% d'aquesta energia la pugui aprofitar jo, i després, el cap de setmana que no hi soc, però que sí que hi és el veí, que la pugui aprofitar ell."

Però afegeix: "Ja estem treballant en un sistema de repartiment que anomenem dinàmic, que permet que l'energia que es genera vagi a aquells veïns que són a casa en aquell moment, però, com que és un sistema més complex, sí que necessita alguns mesos més per acabar d'ajustar-se."

De fet, aprofitar l'energia en el mateix moment que es genera és molt més eficient, perquè abocar energia a la xarxa, encara que pugui representar un descompte en la factura del mes vinent, implica pagar la part proporcional dels peatges, que és una part important de la factura.

Un operari instal·la plaques solars en una teulada

 

El principal obstacle, ara per ara: els ajuntaments

Les empreses reconeixen que les consultes per obtenir informació s'han multiplicat els darrers mesos, i el volum de feina ha crescut, però sovint topen amb les administracions locals.

Albert Calomarde, director comercial d'Azimut360: "Ens trobem que hi ha ajuntaments que no hi ha problema, que ho tenen molt avançat, i altres que necessiten un marc perquè els ve de nou. Ja et dic, tenim exemples d'ajuntaments del Baix Llobregat que triguen dos mesos a donar-nos un permís."

Un problema que des de l'ICAEN, l'Institut Català de l'Energia, ja s'ha intentat solucionar.

Pere Palacín, director general d'Energia:"Han elaborat un esborrany d'ordenança municipal, que està penjat a la web de l'ICAEN, per intentar facilitar l'autoconsum, i també proposem mesures com ara l'eliminació o la reducció de l'IBI i de l'impost d'obres per fer una instal·lació de renovables."

De fet, Albert Calomarde reconeix que "en aquest marc regulatori de l'ICAEN, el que es diu és que en una setmana entregues l'assabentat i el projecte de la instal·lació i ja pots començar a treballar."

Les grans elèctriques donen la benvinguda a l'autoconsum, però demanen una reforma fiscal

Les grans elèctriques, representades per AELEC (Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica), ho veuen de bon ull.

La presidenta d'AELEC, Marina Serrano: "Tindrà un efecte positiu sobre l'economia general, sobre el sistema energètic i sobre els consumidors, i contribuirà a la descarbonització de l'economia en el seu conjunt."

Ara bé, Juan José Alba, del comitè de directors d'AELEC, remarca:"La transició energètica només es produirà quan els clients, les llars, les empreses, tothom, rebi els senyals econòmics adequats per fer coses amb l'energia que vagin en línia amb el que necessita la societat." I afegeix: "Actualment, si jo em poso una caldera de gas natural, és més barat que posar-me una bomba de calor elèctrica, malgrat que la bomba de calor elèctrica és més eficient i menys contaminant."

Per això, des del sector elèctric creuen que caldria modificar les tarifes per no carregar només a la factura elèctrica el cost de la transició energètica.


 

 

Categories: 

Relacionats

Article

L'Ajuntament d'Òdena ha aprovat quatre nous projectes per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en diferents equipaments municipals, amb un pressupost total de 962.815 euros.

Notícia

Accelerar l'aprovació del Pla Territorial Sectorial per a la implantació d’energies renovables, la simplificació administrativa per reduir els terminis i la càrrega burocràtica dels projectes o l’impuls de noves formes de generació energètica com l’eòlica marina o el biogàs, entre les mesures que s'impulsaran.

Notícia

Tal i com vam explicar fa un temps, vam aconseguir una subvenció per canviar l’enllumenat públic i actualitzar-lo amb leds, per tal de millorar l’eficiència, reduir despeses i protegir el medi ambient. El cost totalment subvencionat de l’actuació “Renovació enllumenat Santa Eulàlia de Riuprimer” ha estat de 173.963,03€ a través del Programa Sectorial Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona.

Butlletí