Olesa de Montserrat commemora la Setmana sense Soroll impulsant un mapa sonor participatiu

24/04/2019 - 10:39

L'activitat per a la realització del mapa sonor serà el proper dissabte 27 d’abril, a partir de les 6 de la tarda, amb sortida de la plaça de Fèlix Figueras i Aragay.

Per tercer any consecutiu, Olesa de Montserrat commemora la Setmana sense Soroll, que se celebra arreu de Catalunya del 22 al 28 d’abril i promou iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica. Una de les activitats destacades organitzades pel departament de Medi Ambient és una caminada urbana que, aquest proper dissabte 27 d’abril, tindrà com a objectiu dibuixar un mapa sonor del municipi, tot mesurant els decibels de diversos espais.

Sota el lema “Silenciem el soroll!”, la 3a Setmana sense Soroll d’Olesa de Montserrat té com a objectiu posar en valor totes aquelles actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn, amb la col·laboració de tots els agents implicats: administracions, ciutadania, centres escolars i empreses relacionades.

En aquesta ocasió, l’Ajuntament d’Olesa, a través del departament de Medi Ambient, ha decidit adherir-se a aquesta campanya impulsada per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre l’impacte ambiental que genera la contaminació acústica -especialment en l’àmbit urbà-, els seus efectes i les seves possibles solucions, a més de fer veure que la pròpia ciutadania és part del problema i també part de la solució.

D’aquesta manera, la campanya pretén fer reflexionar sobre com afecta a la nostra salut la contaminació acústica. Amb aquest objectiu el departament de Medi Ambient ha organitzat per a aquest proper dissabte, 27 d’abril, una sortida de vespre-nit pel nucli urbà, amb l’objectiu d’elaborar un mapa sonor del municipi gràcies a la tecnologia de telèfons mòbils i d’un sonòmetre professional. Segons ha explicat el coordinador d'aquesta activitat, Joan Soler, s’enregistraran i mesuraran sorolls en diversos punts d’Olesa, uns sorolls que es podran consultar a través d’internet, mitjançant la plataforma Instamaps, que permet crear mapes interactius consultables. 

La sortida i realització del mapa sonor es farà dissabte, a partir de les 6 de la tarda, a la Plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Per participar-hi, es recomana enviar un correu electrònic a rutes@olesademontserrat.cat, acudint a la planta baixa de l’Ajuntament d’Olesa, o bé trucant al telèfon de l’Ajuntament 937780050.

La contaminació acústica, un problema ambiental i de salut

El soroll és una barreja complexa de sons de freqüències diferents, que produeix una sensació auditiva considerada molesta o incòmoda i que, amb el pas del temps i per efecte de la seva reiteració, pot esdevenir perjudicial per a la salut de les persones. Els estudis epidemiològics mostren prou evidència sobre la relació entre exposició a soroll ambiental i efectes adversos sobre la salut.

Per aquest motiu, la contaminació acústica es considera no només una molèstia ambiental, sinó també un problema de salut pública. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 30% de la població de la Unió Europea està exposada a soroll per trànsit a l’exterior dels habitatges a nivells superiors a 55 decibels (dBA) durant la nit. Aquests nivells, segons l’organisme, causen malestar fort. L’Agència Europea del Medi Ambient exposa també que un 20% població de la UE pateix nivells de soroll que poden produir molèsties i efectes per a la salut.


 

Relacionats

Article
Inici de les proves pilot de l’Aplicació mòbil per a la detecció de zones tranquil·les urbanes

L'entitat Science For Change coordina el projecte pilot SoundCollect, en el que s’està desenvolupant una eina gratuïta de ciència ciutadana que permet el monitoratge de dades del so a les zones urbanes tranquil·les. 

Article

Del 22 al 28 d'abril d'aquest 2024 se celebra a Catalunya la Setmana Sense Soroll que promou mesures i iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica, com ara la difusió, sensibilització i l’educació ambiental, amb l’objectiu de donar visibilitat a les eines de gestió i control, així com impulsar la col·laboració entre administracions amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria.

Butlletí