Les escoles bressol municipals serviran obligatòriament aliments ecològics i prioritzaran els aliments de proximitat

Font: Ajuntament de Barcelona

01/04/2019 - 11:08

Per primera vegada, s’aposta decididament pel producte de proximitat, donant una alta puntuació a les empreses que apostin pels circuits curts de comercialització i la reducció de les emissions de CO2. Aquesta acció forma part de l’Estratègia de Política Alimentària per construir a Barcelona un model alimentari més just, sa i sostenible, com a ciutat signatària del Pacte de Milà.

Les escoles bressol municipals començaran a incloure obligatòriament aliments ecològics en els seus menús a partir del setembre i, per primera vegada, donaran una alta prioritat als aliments de proximitat.

L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona ha introduït aquestes condicions per a l’adjudicació dels serveis de menjador de les 68 escoles bressol municipals, que començarà a implantar-se al mes de setembre i que compta amb un pressupost de 15.775.766 euros. Les condicions s’inclouran també en el servei de menjador de la resta de bressols municipals, que s’adjudicarà l’any vinent (33 escoles). Es dona així un pas més en el foment dels productes ecològics i alimentació saludable que l’IMEB impulsa des de fa anys.

Així, el plec de condicions tècniques aprovat aquesta setmana ha previst que els següents aliments hauran de ser obligatòriament d’agricultura ecològica (s’ha tingut en compte per a quins productes era viable aquesta exigència):

  • Els cereals per esmorzar.
  • D’entre les verdures, seran obligatòriament ecològiques durant tot el curs les següents: les cebes, la pastanaga, els xampinyons i el tomàquet sofregit.
  • També seran obligatòriament ecològiques les següents verdures en els períodes estacionals indicats: els porros (d’octubre a març), la carabassa (d’octubre a febrer), els espinacs (de novembre a febrer), el carabassó (al juny i juliol) i el bròquil (de desembre a febrer).

En el cas d’altres aliments, el fet que siguin d’agricultura ecològica no és un requisit, però si que suposarà un mèrit a l’hora d’adjudicar el servei a una o altra empresa. Aquests altres aliments són les patates, pasta, arròs, cigrons, llenties, pa, poma, pera, plàtan, pollastre, vedella i llet.

Les escoles bressol municipals prioritzaran decididament els aliments de proximitat

Amb la voluntat de promoure un model més sostenible i just, afavorint la producció alimentària local i la reducció de les emissions de diòxid de carboni i de gasos d’efecte hivernacle, les escoles bressol municipals prioritzaran el consum de productes de proximitat.

Amb aquest criteri, s’han seleccionat 14 productes entre verdures, fècules, llegums i fruites i s’ha establert una puntuació proporcional al seu volum de consum en els menús escolars. Els productes que es prioritzarà que siguin de proximitat són les cebes, la carabassa, la pastanaga, el tomàquet per amanida, la mongeta tendra, l’enciam, la patata, l’arròs, els cigrons, les llenties, la taronja, la poma, la pera i el plàtan (cadascun d’aquests productes té una puntuació màxima per proximitat en funció del pes i volum de consum).

Per cadascun d’aquests productes s’atorgarà la màxima puntuació al producte que menys distància hagi recorregut des del punt de producció fins a les nostres escoles, zero punts al producte que vingui de més lluny i a la resta de manera proporcional. Per calcular aquesta distància es considerarà la distància entre el codi postal de la població de procedència del producte fins el codi 08001 (centre de Barcelona) fent servir la ruta més curta que doni la guia Via Michelin.

Altres requisits per als menjadors de les escoles bressol

Més enllà de l’obligació d’aliments ecològics i de l’aposta clara pels productes de proximitat, els menjadors de les escoles bressol municipals han de complir amb altres obligacions referides a la qualitat dels productes que ofereixen. Així, només es pot fer servir oli d’oliva verge, la verdura s’ha de servir sempre fresca, el pa ha de ser del dia, els tomàquets i les taronges han d’estar certificats com aliments procedents de la producció integrada, el peix ha de ser obligatòriament rap, lluç i bacallà congelat, sempre hi haurà a disposició bastonets sense gluten i en tots els àpats s’ha de servir mitja amanida.

Productes subministrats per centres especials de treball o empreses d’inserció social

Per primera vegada, es fomenta també el proveïment de productes des de l’economia social per part de centres especials de treball o empreses d’inserció laboral. El licitador haurà de determinar el producte o productes concrets oferts (fins un màxim de quatre) d’entre els aliments que formen part dels menús escolars, indicant l’empresa proveïdora i acreditant que aquesta empresa és un Centre Especial de Treball o una Empresa d’Inserció.

Barcelona aposta per l’alimentació sostenible, sana i justa

Barcelona és signatària del Pacte de Milà des de 2015, un pacte internacional promogut per la FAO mitjançant el qual les ciutats participants es comprometen a desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans. En aquest sentit, per primera vegada s’ha desenvolupat una Estratègia d’Impuls a la Política Alimentària a la ciutat, que agrupa més de 60 mesures de dotze departaments municipals sota el lideratge del Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, per promoure un desenvolupament del model alimentari en aquest sentit.

La priorització dels productes de proximitat o ecològics en els menjadors de les escoles bressol és una una de les 60 mesures contemplades. També es realitzarà un projecte pilot similar de priorització de productes de proximitat en dos menjadors socials municipals. En el marc d’aquesta Estratègia, es fa una aposta especialment significativa per als aliments de proximitat i per models de producció sostenible, com l’alimentació ecològica, així com les cadenes de valor que protegeixen les baules febles de la cadena, particularment els petits productors locals i el petit comerç de proximitat.

Entre altres mesures, l’estratègia inclou mesures per millorar les instal·lacions de petits productors i cooperatives agràries a Mercabarna; l’aparició de nous mercats de pagès regulars a Barcelona; o noves línies de finançament per projectes d’entitats socials entre altres iniciatives.


Relacionats

Butlletí