Arriba a Roda de Ter la Recollida Selectiva avançada

29/03/2019 - 09:00

Roda de Ter va ser un dels primers municipis d’Osona a fer la recollida selectiva Porta a Porta, però darrerament el nivell de recollida selectiva està baixant. S'entregraran cubells amb xip per saber com recicla cada llar i així poder proposar mesures de millora que permetin que tothom pagui pel que genera en un futur.

Roda de Ter va ser un dels primers municipis d’Osona a fer la recollida selectiva Porta a Porta. Han estat pioners a la comarca que més recollida selectiva fa de tot Catalunya, però darrerament el nostre nivell de recollida selectiva està baixant. De fet, actualment està per sota de la majoria de municipis que fan Porta a Porta a Osona. Es proposa fer un pas important, una vegada més, i adoptar mesures que permetin avançar amb el convenciment i la complicitat de tothom.

On és el problema? Hi ha detectats dos problemes principals: presència de residus a la fracció REBUIG, sobretot restes de menjar (ORGÀNICA); i es fa un mal ús de l’àrea de contenidors d’emergència.

Cubells amb xip

S'introduiran cubells xipats per treure l’orgànica. S'entregarà un cubell amb xip per saber com recicla cada llar i així poder proposar mesures de millora que permetin que tothom pagui pel que genera en un futur. A partir del 15 d’abril, serà obligatori treure les restes de cuina amb aquest cubell xipat i intransferible, que en endavant serà el cubell de carrer. Tothom podrà mantenir també el petit cubell a la cuina, la qual cosa ens permetrà fer una gestió i emmagatzematge més còmoda i higiènica. La mida del nou cubell d’orgànica serà de 23 litres, més gran que l’actual, i permetrà posar les bosses compostables lligades a dins (n’hi podrem posar una o més) així com també les restes vegetals com herba o fulles. Una altra característica de millora seran els reflectors que porten els nous cubells, que ens permetran ser més eficients en la recollida, al fer-los més visibles durant la nit. Per comerços que generen molta matèria orgànica i ja disposen d’un contenidor marró gran, s’instal·larà un xip al mateix contenidor.

Un tècnic de l’empresa de Recollida de Residus d’Osona SL passarà a instal·lar-lo amb un procés que dura uns 10 minuts. En canvi, als veïns que disposin d’un contenidor gran per treure la gespa i restes de jardí, no s’instal·larà cap xip fins més endavant, en una propera fase de la campanya.

Àrea de contenidors d’emergència amb accés restringit

L’àrea d’emergència és un lloc al què hauríem d’anar només en casos molt puntuals. Fins ara hem fet un ús molt deficient: massa residus, deixats de qualsevol manera, fora dels contenidors, mal separats… Ha estat un recurs que ha permès a persones anònimes prescindir de la recollida selectiva i tirar sense control. A partir del 15 d’abril, l’àrea de contenidors del polígon del Puig Vell serà un espai net, eficient i exclusiu dels veïns de Roda, amb la qual cosa es beneficiarà a les persones que fan una gestió correcta dels seus residus. Per accedir-hi, quan puntualment es necessiti, caldrà demanar una clau electrònica a l’ajuntament (de dilluns a divendres de 9 a 14 h i dimarts també de 16 a 20 h). 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El sistema de recollida “porta a porta” s’iniciarà a Manlleu al primer trimestre del 2022 i estarà plenament actiu a mitjans del pròxim any. 

Notícia

Ambdós lots d’aquest contracte compten amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, d’acord amb l’ajut obtingut, el contracte inclou objectius d’eficiència social i la seva adjudicació s’ha fet tenint en compte criteris d’innovació i de reducció de l’impacte ambiental.

Article

S'ha posat en marxa aquest 11 de desembre de 2021, i fins a finals de mes, una nova campanya per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la recollida selectiva de residus. Amb l’eslògan “Tria bé, reciclem millor”, la campanya vol fer palès que és possible consumir de forma més sostenible escollint correctament els productes que es compren, i que és important separar bé els residus a les llars perquè facilita la recuperació dels materials que es poden reciclar.

Butlletí