Models de governança de l'aigua

Font: AMB.cat

26/03/2019 - 08:49

L'AMB debat a París noves visions en la gestió i regulació de l'aigua

París s'ha convertit en els darrers anys en un referent europeu en la gestió de l'aigua. L'any 2009, l'Ajuntament de la capital francesa va crear Eau de Paris (Aigües de París), un operador 100 % públic per a la gestió d'aquest recurs essencial.

Jornada d'anàlisi i debat

Durant la jornada del dia 7, la delegació de l'AMB ha participat al col·loqui Pour une ville durable, la gestion publique de l'eau au cœur des solutions? (Per una ciutat sostenible, la gestió pública de l'aigua és al centre de les solucions?), on s'han analitzat els reptes en la gestió de l'aigua, just en un moment en què la metròpolis de Barcelona estudia nous models de governança. Aquesta governança, la resiliència davant del canvi climàtic i l'accés universal i equitatiu a l'aigua són alguns del temes tractats al llarg de la trobada, que ha servit també per conèixer el patrimoni hidràulic de la ciutat, com ara l'estació de potabilització de L'Haÿ-Les-Roses o el dipòsit de Montsouris, en funcionament des de l'any 1874.

Remunicipalització de la gestió de l'aigua

Al llarg del dia 8 s'han fet diverses reunions de treball a la seu d'Eau de Paris entre els serveis tècnics i òrgans de direcció de l'AMB i la companyia pública parisenca, representada pel director general Benjamin Gestin. L'objectiu principal ha estat conèixer de primera mà diferents aspectes de la gestió de l'aigua a la capital de França. S'han tractat aspectes relatius a la remunicipalització del servei que va suposar, fa una dècada, la creació d'aquesta empresa pública, compartint en les sessions els detalls organitzatius i d'implementació del procés. D'altra banda, s'han tractat temes relatius a la manera com es duu a terme la supervisió de les tasques, tant amb mitjans propis com externs (contractats), als criteris per monitorar l'eficiència en la gestió i a les mesures que es prendran en el futur per garantir una millora contínua en la garantia i la qualitat del servei.

Les semblances entre les dues metròpolis quant a grandària, complexitat i grans xifres econòmiques, i la coincidència en problemes d'ordre divers fa preveure l'interès per a futures accions d'intercanvi. Els assistents a les sessions de treball han acordat dur a terme, en els propers mesos, intercanvis específics de formació i informació, i també per a segments de disciplines (plataformes tècniques, sistemes de contractació, millora de la governança). Una de les accions amb una concreció més immediata és la programació d'estades de formació de tècnics de l'AMB a Eau de Paris, i viceversa. 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament ha aprovat l'establiment i el canvi de la forma de gestió del servei públic municipal d’abastament d’aigua potable.

Acte
15/02/2024 - 00:00
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Article

El Vallès Occidental inicia una campanya per a sensibilitzar i informar la ciutadania sobre la situació de sequera i donar consells d’estalvi.

Butlletí